Nazorg onder de Omgevingswet
Nazorg is het toepassen en waarborgen gedurende een bepaalde of onbepaalde tijd van maatregelen. De maatregelen zijn gericht op het voorkomen en ongedaan maken van risico's als gevolg van bodemverontreiniging die na een bodemsanering is achtergebleven. Nazorg kan bestaan uit monitoring, maar ook uit het regelmatig inspecteren en in stand houden van de voorzieningen die bij de sanering zijn aangebracht. Ook het respecteren van gebruiksbeperkingen wordt wel onder nazorg begrepen.
Nazorg bij bodemmaatregelen
De gemeente zorgt ervoor dat nazorg en instandhouding van bodemmaatregelen na het saneren in het omgevingsplan komt. Zie de Instructieregels van het Rijk voor bodem in het omgevingsplan en het Juridisch frame Nazorg (na saneren van de bodem) voor het omgevingsplan.
Nazorg voormalige stortplaatsen
Er zijn in Nederland duizenden voormalige stortplaatsen waar in het verleden, al dan niet onder toezicht van de overheid, huishoudelijk afval, bedrijfsafval en bouw- en sloopafval is gestort. Ook deze voormalige stortplaatsen hebben nazorg nodig. Dit was tot recent niet of maar beperkt geregeld. Informatieblad Beheer en gebruik van voormalige stortplaatsen onder de Omgevingswet geeft inzicht, handvatten en voorbeeldregels voor nazorg. Het laat zien hoe de nazorg in verschillende situaties is te ondervangen in het kader van de Omgevingswet en hoe dit met de gemeente als nieuwe bevoegd gezag bodem kan worden geregeld.
Stortplaatsen waar na 1 september 1996 afval is gestort, vallen onder de Nazorgregeling Wet milieubeheer. De nazorg bij deze stortplaatsen is opgenomen in de Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming. De richtlijnen beschrijven het minimale beschermingsniveau dat moet worden gerealiseerd.