Nazorg onder de Omgevingswet
Nazorg is het toepassen en waarborgen gedurende een bepaalde of onbepaalde tijd van maatregelen. De maatregelen zijn gericht op het voorkomen en ongedaan maken van risico's als gevolg van bodemverontreiniging die na een bodemsanering zijn achtergebleven. Nazorg kan bestaan uit monitoring, maar ook uit het regelmatig inspecteren en in stand houden van de voorzieningen die bij de sanering zijn aangebracht. Ook het respecteren van gebruiksbeperkingen wordt wel onder nazorg begrepen.
Nazorg bij bodemmaatregelen
De gemeente kan nazorgmaatregelen en de bijbehorende beperkingen of verplichtingen op verschillende manieren vastleggen:
- Omgevingsplan
De gemeente kan nazorgmaatregelen opnemen als gebruiksbeperking of verplichting in het omgevingsplan. Deze regels gelden voor de eigenaar, erfpachter of huurder van de locatie in kwestie. Voor sommige nazorgmaatregelen is de gemeente ook verplicht om hiervoor een regel op te nemen in het omgevingsplan op grond van een instructieregel van het Rijk. Volgens deze instructieregel is de gemeente verplicht in het omgevingsplan vast te leggen dat een afdeklaag, aangebracht tijdens de sanering van de bodem, moet worden onderhouden, in stand gehouden of vervangen. Ter invulling van deze verplichting zijn in de bruidsschat specifieke regels opgenomen (zie paragraaf 22.3.7 van de bruidsschat). De gemeente heeft de mogelijkheid om deze bruidsschatregels aan te passen. Zo kan zij ervoor kiezen om concrete werkingsgebieden aan het omgevingsplan toe te voegen. Ook kunnen de nazorgmaatregelen worden gewijzigd, zolang deze wijzigingen voldoen aan de instructieregel van het Rijk.
- Maatwerkvoorschrift
Met een maatwerkvoorschrift kunnen afwijkende nazorgverplichtingen opgelegd worden. Op grond van de regel in het omgevingsplan (zie hierboven) kunnen dergelijke maatwerkvoorschriften gesteld worden. In de bruidsschat is dit geregeld in artikel 22.45. Dit maatwerkvoorschrift richt zich ook tot de eigenaar, erfpachter of huurder van de locatie. Dit maatwerkvoorschrift moet ingeschreven worden in de openbare registers van het Kadaster. - Voorschrift in een omgevingsvergunning
Nazorgmaatregelen kunnen ook opgenomen worden als voorschrift in een omgevingsvergunning. Dit gaat dan (voornamelijk) om de benodigde vergunning in het kader van het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie. De vergunning richt zich tot de vergunninghouder en geldt voor zowel de bouw, het gebruik van het bouwwerk, evenals het in stand houden van het gebouw. Bij verkoop van het gebouw gaat de vergunning van rechtswege over op de nieuwe eigenaar. Dit volgt uit artikel 5.37 van de Omgevingswet. Dit vergunningvoorschrift moet ingeschreven worden in de openbare registers van het Kadaster.
Het is aan de gemeente om te bepalen hoe de nazorgmaatregelen en bijbehorende beperkingen en verplichtingen vastgelegd worden. De nazorgmaatregelen en de beperkingen die daaruit voortvloeien zijn te vinden in het omgevingsplan en/of de openbare registers van het Kadaster. Om te bepalen welke beperkingen er gelden op een locatie moeten dus zowel het omgevingsplan als de openbare registers van het Kadaster geraadpleegd worden.
Zie de Instructieregels van het Rijk voor bodem in het omgevingsplan en het Juridisch frame Nazorg (na saneren van de bodem) voor het omgevingsplan (verwijst naar een andere website).
Nazorg voormalige stortplaatsen
Er zijn in Nederland duizenden voormalige stortplaatsen waar in het verleden, al dan niet onder toezicht van de overheid, huishoudelijk afval, bedrijfsafval en bouw- en sloopafval is gestort. Ook deze voormalige stortplaatsen hebben nazorg nodig. Dit was tot recent niet of maar beperkt geregeld. Het Informatieblad Beheer en gebruik van voormalige stortplaatsen onder de Omgevingswet (verwijst naar een andere website) geeft inzicht, handvatten en voorbeeldregels voor nazorg. Het laat zien hoe de nazorg in verschillende situaties is te ondervangen in het kader van de Omgevingswet en hoe dit met de gemeente als nieuwe bevoegd gezag bodem kan worden geregeld.
Stortplaatsen waar na 1 september 1996 afval is gestort, vallen onder de Nazorgregeling Wet milieubeheer. De nazorg bij deze stortplaatsen is opgenomen in de Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming (verwijst naar een andere website). De richtlijnen beschrijven het minimale beschermingsniveau dat moet worden gerealiseerd.
Meer informatie
- Afbouw nazorg
- Cahier Nazorg (verwijst naar een andere website)
- IPO werkgroep nazorg stortplaatsen (verwijst naar een andere website)
- bodemrichtlijn.nl: onderdeel Nazorg (verwijst naar een andere website)
- Stortbesluit bodembescherming (verwijst naar een andere website)
- Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming (verwijst naar een andere website)