Publicaties nazorg bodem
Hieronder vindt u de publicaties voor nazorg.
COCOON heeft een enquête uitgezet bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten om de omgang van voormalige stortplaatsen in relatie tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet te onderzoeken.
Witteveen+Bos. Nazorg nader bekeken: Handreiking met stappenplan en aanbevelingen over nazorg van bodemsaneringslocaties.
Witteveen+Bos, Antea, Tauw, R-Link, Saxion, Heijmans, Gulbergen BV, Revive, Schiphol, DNS, JBN Advies, Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing, Amsterdam, Drenthe
Typologie- studie naar soorten IBC-locaties, in overleg met stakeholders, om handelingsperspectief te bieden.
Nazorg is een belangrijk aspect van bodemsanering en isolerende voorzieningen. De eisen over nazorg zijn opgenomen in de BRL6000 en onderliggende protocollen.
Het Rekenmodel Nazorg en Beheer (RNB) verschaft een standaard ter ondersteuning voor een objectieve afweging van beheervarianten of nazorg. Het model assisteert de financiële afweging bij besluiten rondom individuele en gebiedsgerichte beheerlocaties zowel in planfase als bij overdracht naar beheerfase. RNB is geen beslismodel, het model dient ter ondersteuning om meerjarig beheer en nazorg te kapitaliseren. Daarmee worden kosten inzichtelijk gemaakt.
Een overzicht van SKB producten gerelateerd aan nazorg:
- AltVAR: Allocatie van lange termijn verantwoordelijk, Aansprakelijkheid en Restrisico
- Cahier nazorg
- Van Robuust Saneringsvarianten Afwegen naar Robuust SaneringsAfspraken (ROSA II)
In de Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming worden een aantal richtlijnen genoemd. De richtlijnen beschrijven het minimale beschermingsniveau dat gerealiseerd moet worden in het kader van het Stortbesluit bodembescherming.
Dit boekje vormt de afsluiting van uitgevoerde haalbaarheidsstudies naar de mogelijkheden tot herontwikkeling van voormalige stortplaatsen in de provincie Gelderland. Het laat voorbeelden zien van hoe je deze gebieden zo kunt ontwikkelen dat ze weer aansluiting vinden bij de omgeving. Daarnaast wil de provincie Gelderland duidelijk maken dat de beleidsmatige en technische oplossingen voor deze herontwikkeling een breed scala van mogelijkheden biedt.
Een handreiking voor iedereen die betrokken kan zijn bij nazorg. De handreiking heeft tot doel het begrip over wat nazorg is te vergroten en de techniek en organisatie van nazorg duidelijk te maken. De handreiking heeft geen betrekking op nazorg van verontreinigingen in of op de bovengrond waar een nazorgverplichting op rust.
Het doel van het NAVOS-project was het formuleren van haalbare voorstellen over inhoud, organisatie en financiering van de nazorg van voormalige stortplaatsen. Het project NAVOS is afgerond in 2004. In een rapport is het eindadvies weergegeven naar aanleiding van de onderzoeken die in het project zijn uitgevoerd.