Nieuws Bodem
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 10 januari 2025 antwoord op 11 Kamervragen over het bericht dat vervuilende staalslakken worden geïmporteerd vanuit het buitenland.
Vanaf 1 januari 2025 is Rijkswaterstaat een proef gestart om vaargeul Boontjes niet meer op -3.80m onder NAP te onderhouden. De interventiediepte voor het baggeren, is nu -3,30m NAP. Doel van het project is om te testen wat deze verminderde baggerdiepte met de natuurlijke vorm van de geul doet.
Het Meldpunt bodemkwaliteit wordt vanaf 3 februari in een nieuw jasje gestoken en kent een aantal verbeteringen voor gebruikers.
Resten van een niet-ontplofte bom, een archeologische vondst of zwaar vervuilde grond... Het zijn ontdekkingen die de renovatie van een tunnel ernstig kunnen vertragen. Daarom is het vooraf nodig om bodemonderzoek te doen.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Hiermee worden gewijzigde of geactualiseerde normdocumenten aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer).
Afvalstoffenbelasting is per 1 januari 2025 omhoog gegaan naar € 39,70 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast.
Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat we gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat we een van de grootste natuurbeheerders van Nederland zijn, is minder bekend.
De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving voor waterbodem onder de Omgevingswet. De handreiking 'HandhavingsUitvoeringsmethode (HIM) Waterbodem', is in ontwerp gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Reageren kan tot en met 18 februari 2025.
Procesmatige grondreiniging is een essentiële schakel in het oplossen van bodemverontreiniging en het geschikt maken van verontreinigde grond voor hoogwaardig hergebruik in de circulaire economie.
De redeneerlijn overgangsrecht lopende saneringen Aanvullingswet bodem is aangepast. Er is uitleg toegevoegd over het overgangsrecht voor de zorgplicht uit de Wet bodembescherming.
Rijkswaterstaat maakt het kanaalgedeelte tussen Berg en het sluiscomplex Born nagenoeg waterdicht. Dit gebeurt om te voorkomen dat het water door de bodem van het Julianakanaal lekt, waardoor het grondwaterpeil stijgt. Dit kan leiden tot problemen voor, onder andere, de ecologie van de Kingbeek, de boeren en omwonenden.
De uitleg over bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie is aangepast. Er wordt nu uitgelegd dat de bruidsschatregels voor een aantal situaties niet aansluiten op de instructieregels. De gemeenten moeten de omgevingsplanregels laten voldoen aan de instructieregels. Daarnaast zijn de regels over het benodigde bodemonderzoek verduidelijkt.
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 6 november 2024 antwoord op 38 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken.
Staatssecretaris Jansen, Openbaar Vervoer en Milieu, heeft op 12 november de 'Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024' verstuurd aan de Tweede Kamer. Hij bespreekt hierin onder meer de herijking van de bodemwetgeving en -regelgeving.
Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat ze gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat Rijkswaterstaat een van de grootste natuurbeheerders van Nederland is, is minder bekend.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.
De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen.
Zoals het ontwerp ons nu laat zien, hebben we straks 3 miljoen m3 zand en slib nodig voor de suppletie. Waar gaan we al dat materiaal vandaan halen?
De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. Maar de platen en slikken zijn sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden.
De naam van de activiteit grond en baggerspecie opslaan in het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket is per 1 oktober 2024 veranderd. Dat is gebeurd vanwege signalen dat de naam niet herkenbaar en duidelijk was.