Nieuws Bodem
Vanaf juni tot najaar 2025 brengt Rijkswaterstaat 1 miljoen m3 Noordzeezand aan in de monding van de Westerschelde. Door getij en stroming verspreidt het zand zich geleidelijk over de bodem en naar de kust.
De Beoordelingsrichtlijn BRL 1004-1 wordt aangepast. Schemabeheerder SKG-IKOB heeft het concept van de gewijzigde BRL 1004-1 ter visie gelegd. Tot en met 15 augustus 2025 kan worden gereageerd op het concept.
Per 1 juli 2026 beëindigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de toetsservice Bodem Toets- en Validatieservice (BoToVa). De broncode van BoToVa wordt beschikbaar gesteld aan de markt.
In de basisregistratie ondergrond (BRO) wordt informatie over de Nederlandse ondergrond geregistreerd. Op 1 juli is een wijziging van het besluit BRO en de regeling BRO in werking getreden.
Het strand en de duinen van Ameland zijn constant in beweging. Wind en water schuiven zand heen en weer, waarna stromingen het zand meenemen naar zee. Om de kustlijn te behouden en het eiland te beschermen tegen de zee, vult Rijkswaterstaat het strand en de zeebodem regelmatig aan met zand uit de Noordzee.
Rijkswaterstaat houdt jaarlijks de baggervolumes bij voor het beheer van de vaargeulen in de Waddenzee. De rapportage over het jaar 2024 is afgerond. Het volume dat door Rijkswaterstaat gebaggerd is, komt voor 38,3% (2.427.152 m3) uit de Waddenzee en voor 61.7% (3.910.575 m3) uit de Eemsgeul.
In maart 2025 is Rijkswaterstaat, samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gestart met een grootschalig onderzoek naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in de Waddenzee.
Op 27 mei 2025 informeerde staatssecretaris Jansen de Tweede Kamer over de berichtgeving van de NOS en Nieuwsuur op 16 mei jongsleden over de toepassing van staalslakken.
Rijkswaterstaat gaat de vaargeul naar Schiermonnikoog verbeteren. De komende 6 weken wordt er gewerkt aan een doorsteek bij de Glinder. Dit is halverwege de route. Een nieuwe doorsteek sluit beter aan op de natuurlijke morfologische ontwikkelingen in de Waddenzee.
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 16 mei 2025 antwoord op 14 Kamervragen over de berichten dat milieutoezichthouders strengere regels wilden voor staalslakken.
Staatssecretaris Jansen (Milieu) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de resultaten van het programma Versterking Kwalibo-stelsel.
Bij graven in de bodem is bodemonderzoek nodig. Dit is belangrijk voor de partij-indeling en voor de afvoer. Soms is extra informatie nodig, zoals een zeefkromme.
Staatssecretaris Jansen (Milieu) heeft de nieuwe verzamelbrief bodem en ondergrond naar de Tweede Kamer gestuurd.
In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer Boskalis van april 2025 tot en met september 2025 op het strand van Ameland-West, bij Hollum. Tussen strandpaal 1 en 4 wordt er ongeveer 2 miljoen m3 zand uit de Noordzee aangebracht op het strand.
De Europese Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over een richtlijn tot een kader voor bodemmonitoring. Doel is om de veerkracht te verbeteren en de risico's van verontreinigde locaties te beheersen.
Minister Hermans (KGG) en staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) gaven op 31 maart 2025 antwoord op vragen over de saneringskosten voor de grond bij een eventueel vertrek van Tata Steel.
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat aannemer Martens en Van Oord baggeren op 7 verschillende locaties in de Maas en het kanaal Wessem-Nederweert. De werkzaamheden starten 14 april 2025 en duren tot eind 2025.
Op 31 maart 2025 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. Deze wijzigingsregeling actualiseert de tabel van bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2022, waarin de normdocumenten zijn opgenomen die binnen het Kwalibo-stelsel gebruikt moeten worden. De wijziging trad in werking op 1 april 2025.
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 28 februari 2025 antwoord op 6 Kamervragen over strengere regels voor het gebruik van Beaumix.
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 5 maart 2025 antwoord op 23 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken.