Nieuws Bodem
Op 26 september 2022 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. Met deze wijziging is een wijzigingsblad bij de BRL 5078 voor grout aangewezen.
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de normen voor bodemonderzoek op de landbodem aangepast aan de Omgevingswet.
In het eerste kwartaal van 2022 heeft het Rijk een nieuwe planning gemaakt voor nog te ontwikkelen Vergunningchecks voor de bodemactiviteiten.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2022 is op 5 mei 2022 gepubliceerd in het Staatsblad. Dit eerste Verzamelbesluit bevat onder andere juridisch-technische reparaties van kleine onvolkomenheden en gaat tegelijk met de Omgevingswet in werking.
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's gemonitord. Het Directeurenoverleg Bodem stelde op 11 april 2022 de rapportage over 2021 vast.
Binnen de bouwsteen Aanvullingsspoor van het programma Bodembeheer van de Toekomst zijn drie nieuwe informatiebladen ontwikkeld.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp bij de uitwerking van haar bodembeleid. De oproep richt zich onder andere op bedrijven, koepelorganisaties en NGO’s.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 7 maart 2022 de Tweede Kamer over het resultaat van een onderzoek naar de ecologische kwaliteit van diepe plassen. Zij verwacht dat zij haar beleidsreactie voor de zomer van 2022 kan geven.
De ‘Factsheet verspreidingsbeleid’ legt het beleid voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem na inwerkingtreding van de Omgevingswet uit.
Op 15 februari 2022 lanceerde de Europese Commissie (EC) een zogenaamde call for evidence, een verzoek om input voor de effectbeoordeling van de Bodemgezondheidswet. De EC nodigt iedereen uit om hier input voor te leveren.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving staat nu een redelijk compleet overzicht van de nieuwe regelgeving voor het toepassen en hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie onder de Omgevingswet.
Het programma Bodembeheer van de Toekomst organiseert werksessies gericht op het maken van concrete bodemregels in het omgevingsplan.
De Omgevingswet en onderliggende regelgeving vormen samen met decentrale regels straks het wettelijke kader voor een bodemsanering en het graven in de bodem. Uitgezonderd de locaties die vallen onder overgangsrecht. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? En wat blijft er juist hetzelfde?
Op 13 december 2021 is een geactualiseerde versie van het handelingskader PFAS voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde handelingskader gebruik maken. Er zijn op basis van de afgeronde onderzoeken geen andere toepassingswaarden opgenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn het loslaten van het onderscheid tussen toepassing boven en onder grondwaterniveau en het opnemen van definities voor uitschieters en wanneer sediment delend is.
De Commissie komt, 15 jaar na de eerste Thematische Bodemstrategie, met een nieuwe Europese Bodemstrategie. Was de Thematische Bodemstrategie uit 2006 gericht op bodembescherming en de aanpak van bodemverontreiniging, deze nieuwe strategie ademt een brede en integrale aanpak uit. Gericht op het realiseren van gezonde bodems, zodat die bijdragen aan alle grote opgaven waar de EU voor staat en welke ook in de Green Deal for Europe worden genoemd.
De Tweede Kamer heeft op 12 oktober 2021 drie moties aangenomen over de vermindering van blootstelling aan PFAS. De Tweede Kamer wil onder andere dat Nederland zich binnen Europa nog sterker gaat inzetten op een totaalverbod op PFAS.
Voor lopende saneringen is nu een redeneerlijn overgangsrecht beschikbaar. Deze bevat ook vragen met antwoorden en een beslisboom.
Hulp nodig bij het maken van bodemregels in het omgevingsplan? Meld u dan aan voor deelname aan verdiepende werksessies die het programma Bodembeheer van de Toekomst organiseren. Het doel van de werksessies is om gemeenten en omgevingsdiensten te ondersteunen bij vertalen van bodembeleid en ambities naar regels in het omgevingsplan. Aanmelden is mogelijk tot 15 oktober 2021.
Het digitale Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten is geopend. De website en helpdesk vormen hét centrale punt voor gemeenten voor informatie over ontplofbare oorlogsresten.
Staatssecretaris Van Weyenberg (ministerie Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beantwoorden vragen over de vermindering van de blootstelling aan PFAS na de EFSA-opinie.