Overgangsrecht beperkingenbesluiten voor bodem
Er kan overgangsrecht gelden voor beperkingenbesluiten voor bodem. Onder de Wet bodembescherming heeft het bevoegd gezag beschikkingen genomen. Hieruit kunnen publiekrechtelijke beperkingen volgen. Een deel van die besluiten valt onder het overgangsrecht. Dit betekent dat de Wet bodembescherming blijft gelden voor deze beperkingen of maatregelen.
Publiekrechtelijke beperkingen voor bodem
Als na een bodemsanering een leeflaag wordt aangelegd die bewaard moet blijven, legt het bevoegd gezag dit vast in een besluit. Dat is een besluit evaluatieverslag of nazorg. Dit is een voorbeeld van een zogenaamd beperkingenbesluit bodem. Volgens de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb) moet dit in de openbare registers van het Kadaster komen.
In de Wet bodembescherming staan regels om de ernst van een bodemverontreiniging vast te stellen. En om te bepalen of een sanering nodig is. Uit een besluit of een bevel kunnen beperkingen of maatregelen volgen. Dit staat in artikel 1, onderdeel a, van de Wkpb. De beperkingen of maatregelen kunnen uit verschillende bodembesluiten volgen en in verschillende fasen van de sanering voorkomen.
Registratie van een beperking is gekoppeld aan zo’n besluit. Dit heet een beperkingenbesluit.
Overgangsrecht
Is op de besluiten genomen onder de Wet bodembescherming (Wbb) het overgangsrecht van toepassing? Dan blijft de Wet bodembescherming van toepassing op de beperkingen of maatregelen die uit deze besluiten voortvloeien. Deze publiekrechtelijke beperkingen blijven dan ook geregistreerd na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
In de Aanvullingswet bodem (artikel 3.1 en 3.2) is bepaald welke besluiten onder het overgangsrecht vallen. De Wet bodembescherming blijft van toepassing bij een:
- beschikking 'ernst en spoed' (artikel 29 en artikel 37 Wbb)
- beschikking 'ernst en geen spoed' als er een saneringsplan is ingediend (artikel 29 en artikel 37 Wbb)
- bevel in het geval van een ongewoon voorval (artikel 30, 31, 43 en 49 Wbb)
Het vervolgtraject valt ook onder het overgangsrecht, zoals de sanering en treffen van nazorgmaatregelen. Voor bijbehorende beperkingen geldt ook overgangsrecht. Een overzicht van de beperkingenbesluiten die onder het overgangsrecht vallen, staat in het Aanwijzingsbesluit Wkpb. Het betreft o.a. de artikelen 39b, 39c, 39d, 43, 49 en 50 Wbb.
Beperkingen die zijn opgelegd voor gevallen 'ernst en geen spoed' vallen ook onder het overgangsrecht, als deze gebaseerd zijn op artikel 37, lid 4 Wbb.