Het energielabel voor kantoorgebouwen
Een kantoorgebouw voldoet aan de energielabel C-verplichting wanneer er een geldig energielabel is opgesteld. Dit label moet worden opgesteld door een gecertificeerd bedrijf en is 10 jaar geldig. In het verleden is er een andere systematiek gebruikt voor het opstellen van energielabels. Voor deze labels is er een overgangsrecht. Ook zijn in het verleden soms (voornamelijk bij bedrijfsverzamelgebouwen) niet alle adressen geregistreerd waarvoor het label geldig is. Hiervoor is een oplossing gepresenteerd.
Opstellen energielabel
Alleen een volgens Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U gecertificeerd bedrijf mag energielabels voor utiliteitsgebouwen (waaronder kantoren) registreren. Een vakbekwaam EP-U-adviseur die werkzaam is voor een gecertificeerd bedrijf (certificaathouder) moet het proces om te komen tot een energielabel uitvoeren. Voor het toezicht op de energielabel C-verplichting hoeft het bevoegd gezag dus niet de inhoud van het label te controleren. Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van opname van de gegevens voor de afgifte ervan.
Overgangsrecht energielabel
Tot en met 31 december 2020 gold voor het opstellen van energielabels de EPC/Energie-index-berekeningsmethode op basis van de NEN 7120. Per 1 januari 2021 is de NTA 8800 de nieuwe berekeningsmethode om het energielabel te bepalen. Heeft een kantoorgebouw Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) een geldig energielabel op basis van deze NEN 7120? Dan blijft dit label zijn geldigheid behouden tot de duur van het label. Dit is 10 jaar na afgifte van het label. Dit overgangsrecht staat in artikel 3.87a van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Daar staat dat de maximumwaarde van 225 kWh/m² per jaar niet geldt voor kantoorgebouwen die met ingang van 2023 nog een geldig (ouder) energielabel hebben met een energie-index van 1,3 of beter (energielabel C).
Registreren en raadplegen energielabel
U kunt een energielabel inzien op basis van postcode/huisnummer, VBO-id (Verblijfsobject id) of registratienummer via EP-online. Voor het correct registreren van energieprestatieberekeningen in complexere situaties kunt u kijken in de publicatie Handleiding ep-online.nl voor energieadviseurs. Bijvoorbeeld wanneer meerdere gebouwen op 1 adres aanwezig zijn of meerdere energieprestatieberekeningen op 1 VBO-id.
Meerdere energielabels
Bij een multifunctioneel gebouw met meerdere gebruiksfuncties mag het hele gebouw voorzien worden van 1 energielabel. Ook is het mogelijk om alleen het kantoorgebouw van een label te voorzien. Als sprake is van meerdere verschillende kantoorgebouwen binnen een gebouw, geldt hetzelfde. Er kan 1 energielabel opgesteld en geregistreerd worden voor de labelplichtige kantoorgebouwen samen of voor de afzonderlijke kantoorgebouwen. In alle gevallen voldoet het kantoorgebouw aan de energielabel C-verplichting.
Energielabel en (sub-)adressen in een bedrijfsverzamelgebouw
Er zijn in het verleden af en toe energielabels voor bedrijfsverzamelgebouwen in de RVO-database geregistreerd. Hierbij nam de adviseur slechts 1 adres of een deel van de adressen bij de registratie mee. Terwijl het label voor het hele gebouw of meerdere adressen opgenomen was. Het kan ook zijn dat er sub-adressen zijn gemaakt voor een gebouw, nadat het energielabel voor het gehele gebouw is geregistreerd. In deze gevallen voldoet een kantoorgebouw binnen een groter gebouw mogelijk niet aan de energielabel C-plicht. Er is dan namelijk geen geldig energielabel op dat adres geregistreerd.
Voor deze situatie zijn 2 oplossingsrichtingen:
- Voor energielabels die gebaseerd zijn op de NTA 8800, dus vastgesteld na 1 januari 2021, bestaat de mogelijkheid om een nieuw label te registreren met alle adressen van het kantoorgebouw. De energielabel-adviseur is degene die dat moet doen. Daar kunt u als handhaver de gebouweigenaar op wijzen.
- Voor energielabels die gebaseerd zijn op de oude methode (EI), dus zijn vastgesteld vóór 1 januari 2021, kan dat echter niet. Het is namelijk niet meer mogelijk een nieuw label op basis van de Energie Index te registreren.
De stappen om tot een oplossing ten aanzien van energielabels gebaseerd op de oude methode (EI) te komen, zijn:
De adviseur die het energielabel heeft geregistreerd kan contact opnemen met RVO (fbni@rvo.nl). De adviseur verzoekt om 1 of meer adressen toe te voegen aan een reeds geregistreerd en geldig energielabel. De adressen moeten wel onderdeel zijn van het (deel van het) gebouw waarvoor destijds het energielabel is opgenomen. RVO beoordeelt het verzoek en voegt bij akkoord de adressen toe aan het energielabel.
Bepaling (kantoor)gebouw bij opstellen energielabel
Bij het opstellen van een energielabel gebruikt de adviseur het opnameprotocol uit de ISSO-publicatie 75.1, Energieprestatie Utiliteitsgebouwen. Daarin staat hoe opname en indeling van het gebouw dienen plaats te vinden en welke onderdelen wel/niet als onderdelen van het (kantoor)gebouw vallen. Deze indeling van gebouwdelen kan tot een andere indeling leiden dan op grond van het Bbl. Voor de vraag of er sprake is een ‘kantoorgebouw’ zoals bedoeld in artikel artikel 3.87 van het Bbl zijn de definities uit het Bbl bepalend, niet die uit de ISSO-publicatie 75.1.
Wijziging functie naar kantoor
Juridisch gezien heeft de wijziging van een gebruiksfunctie geen invloed op de geldigheid van een energielabel. Een label is 10 jaar geldig, ondanks functiewijziging. Dit betekent dat wanneer een gebouw in het verleden is gelabeld en daarna een kantoor wordt, het energielabel geldig blijft. Het staat de gebruiker vrij een nieuw label voor de nieuwe functie op te laten stellen en te laten registreren. Dit is in het kader van een mogelijke verkoop of verhuur van de gewijzigde ruimte ook aan te raden, zodat het energielabel klopt met het nieuwe functiegebruik. Bij registratie van een nieuw label vervalt het oude label en is het nieuwe label weer 10 jaar geldig. Bij een functiewijziging naar een kantoorfunctie na 1 januari 2023, moet er natuurlijk wel sprake zijn van een geldig minimaal energielabel C om het kantoorgebouw in gebruik te mogen nemen.
Verplaatsbaar gebouw
Een energielabel is juridisch gekoppeld aan een gebouw, maar wordt geregistreerd op een adres (pand_ID/VBO_ID). Ondanks dat de achterliggende labelberekening na verplaatsing niet meer klopt ten aanzien van de nieuwe locatie, geldt het label nog wel. Kort gezegd betekent dit dat een gebouw verplaatst kan worden waarbij het label, zoals opgesteld en geregistreerd op de eerste locatie, geldig blijft. Er is dus geen wettelijke verplichting om een nieuw label op te laten stellen.
Kantoorgebouw
Gebouw of gedeelte daarvan met alleen een of meer kantoorfuncties en nevengebruiksfuncties daarvan. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Gerelateerde begrippen
Binnen het begrip van 'kantoorgebouw' zijn de volgende begripsbepalingen van uit de Omgevingswet en het Bbl toepassing:
- gebouw: bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt (bijlage, Omgevingswet)
- bouwwerk: constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren, met inbegrip van de daarvan deel uitmakende bouwwerkgebonden installaties anders dan een schip dat wordt gebruikt voor verblijf van personen en dat is bestemd en wordt gebruikt voor de vaart (bijlage, Omgevingswet)