Training Effectief communiceren bij Energietoezicht: voor, tijdens en na het bezoek 2023
De training 'Effectief communiceren bij Energietoezicht: voor, tijdens en na het bezoek' geeft toezichthouders bij complexe bedrijven handvatten bij de communicatieve aspecten van hun gehele taakgebied.
Vanaf 1 juli 2023 moeten energie-intensieve bedrijven, ETS-deelnemers, glastuinbouwbedrijven en vergunningplichtige bedrijven rapporteren over hun energiebesparing. Een verplicht energieonderzoek maakt onderdeel uit van hun verplichtingen. Dit heeft consequenties voor de toezichthouders die vanuit de omgevingsdiensten hun werk op het gebied van energietoezicht moeten doen.
Het wettelijk kader en het sturen op bewustzijn bij de bezochte organisaties blijft hetzelfde. Anders is dat de organisaties een grotere complexiteit kennen, qua techniek als qua organisatorische complexiteit. Vaak is de gesprekspartner niet meer de eigenaar/directeur, maar een SHEQ-officer, al dan niet met juridische ondersteuning, een directeur met duurzaamheidsportefeuille. Daarnaast kunnen andere belangen spelen en kunnen er machtsstructuren bestaan waar de toezichthouder zich moet toe weten te verhouden.
Doelgroep
Toezichthouders energiebesparing in dienst bij een omgevingsdienst, die toezicht houden op complexe bedrijven.
Programma
De training richt zich op het verbeteren van gespreksvaardigheden. Ervaringsgericht leren is daarbij een leidende werkwijze. Om goed aan te sluiten bij de individuele ontwikkelpunten en wensen van de deelnemers vindt voorafgaand aan de training een telefonische intake plaats.
Tijdens de training gaat via verschillende werkvormen aan de slag, zoals:
- brainstormen (in subgroepjes)
- dialoog (plenair / subgroepjes)
- reflectie (in tweetallen bijvoorbeeld over wat betekent dit voor mij / mijn functie)
- demonstraties (bijvoorbeeld laten zien hoe het niet moet)
- regiemodel (deelnemers regisseren trainer/acteur naar effectief gesprek)
- cases (zelf oefenen met effectief gesprek voeren)
Na de eerste dag gaan deelnemers aan de slag met persoonlijke leeropdrachten.
Rijkswaterstaat/IPLO organiseert deze training in samenwerking met een organisatieadviesbureau.
Trainingsdata
Training 1 (Utrecht) – donderdag 26 oktober en woensdag 15 november
Training 2 (Utrecht) – maandag 27 november en maandag 11 december
De datums van de trainingen in 2024 volgen later.
Aantal deelnemers
Het maximaal aantal deelnemers per training is 12 personen.
Aanmelden
Wij willen graag meerdere omgevingsdiensten de kans geven toezichthouders deel te laten nemen aan de trainingen in 2023. Bij bij overschrijving van het maximaal aantal deelnemers behouden wij ons daarom het recht voor om omgevingsdiensten met meerdere inschrijvingen, te vragen 1 of meer toezichthouders in 2024 te laten deelnemen aan de training.
Aanmeldformulier
Via het aanmeldformulier kunt u zich inschrijven voor bovenstaande data. Het is niet mogelijk slechts een deel van de training te volgen.
Heeft u belangstelling om de training in 2024 te volgen? Dan kunt u dit alvast via het aanmeldformulier aangeven. Wij houden u dan op de hoogte van nieuwe datums.
Kosten
Deelname is gratis. Rijkswaterstaat/IPLO biedt deze training aan als onderdeel van een ondersteuningspakket van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de training? Neem dan contact op via energie.iplo@rws.nl