Webinars Energiebesparing
Programma
Webinar 1: Wijzigingen wetgeving op de energiebesparingsplicht
Tijdens dit webinar krijgt u informatie over de geactualiseerde energiebesparingsplicht en inzichten wat de uitgangspunten waren bij de actualisatie. Aan bod komt onder meer: de grootste wijzigingen in de energiebesparingsplicht, overstap energiedrager, uitbreiden van de doelgroep, verbruiksgrenzen en overgangsrecht.
Webinar 2: Informatieplicht en de Erkende Maatregelen
In dit webinar besteden we specifiek aandacht aan de nieuwe Erkende Maatregelen Lijst (EML). Aan bod komt onder meer: Hoe werkt de Erkende Maatregelen Lijst na de actualisatie en waarom zijn er 2 erkende lijsten met maatregelen? Ook gaan we in op de actualisatie van de Erkende Maatregelen Lijst en met name de grootste wijzigingen en aandachtspunten.
Webinar 3: Onderzoeksplicht
In dit webinar krijgt u informatie over de onderzoeksplicht, een nieuwe rapportageverplichting in 2023 naast de informatieplicht energiebesparing. Deze regeling verplicht energie-intensieve bedrijven om een rapportage aan te leveren bij het bevoegd gezag. Aan bod komt onder meer: Waarom is de onderzoeksplicht er gekomen? Uit welke verschillende onderdelen bestaat de onderzoeksplicht? En waarom is hiervoor een speciale werkgroep opgericht?
Webinar 4: Ondersteuning en beschikbare hulpmiddelen
In dit webinar krijgt u informatie over beschikbare ondersteuning en hulpmiddelen. IPLO, RVO en Omgevingsdienst NL vertellen over de verschillende middelen die zij ter beschikking hebben voor het bevoegd gezag. Aan bod komt onder meer: de Handreiking (uitleg over de regelgeving, Informatieblad (stappenplan voor toezicht en handhaving), Helpdesk, E-loket, Informatiebank en opleidingen.
Webinar 5: De portefeuilleaanpak
In dit webinar besteden we aandacht aan de portefeuilleaanpak; een alternatieve werkwijze voor de energiebesparingsplicht. De portefeuilleaanpak biedt grote organisaties meer flexibiliteit en minder administratie. Aan bod komt onder meer: Wat is de portefeuille-aanpak precies en hoe is het tot stand gekomen? Hoe verloopt het proces nu en wat wordt van lokale bevoegde gezagen verwacht?
Webinar 6: Energielabel C-verplichting voor kantoren
In dit webinar besteden we aandacht aan de Energielabel C-verplichting. De verplichting stelt dat kantoorgebouwen per 1 januari 2023 een geldig label met een maximumwaarde voor primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per m² per jaar moeten hebben. Dit staat gelijk aan een label C bij een gebouw dat uitsluitend een kantoorfunctie heeft. Aan bod komt onder meer: de aanloop naar de label C-verplichting voor kantoren, de ondersteuning vanuit IPLO en monitoring op label C en de beschikbare data.
Webinar 7: Compressoren en perslucht
Dit webinar biedt toezichthouders energiebesparing met weinig kennis over compressoren en perslucht meer informatie over deze technieken. Er wordt aangesloten bij de maatregelen rond deze technieken die te vinden zijn op de Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing (EML). Aan bod komt onder meer: Werkingen en herkennen van de techniek, hoe beoordeelt u of de ondernemer voldoet aan de EML-maatregelen en de bijbehorende regels rond doelmatig beheer en onderhoud (DBO)? Welke andere regels en keurmerken zeggen wat over deze techniek?
Webinar 8: Elektrische aandrijfsystemen en motoren
Dit webinar biedt toezichthouders energiebesparing met weinig kennis over elektrische aandrijfsystemen en motoren meer informatie over deze technieken. Er wordt aangesloten bij de maatregelen rond deze technieken die te vinden zijn op de Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing (EML). Aan bod komt onder meer: Werkingen en herkennen van de techniek, hoe beoordeelt u of de ondernemer voldoet aan de EML-maatregelen en de bijbehorende regels rond doelmatig beheer en onderhoud (DBO)? Welke andere regels en keurmerken zeggen wat over deze techniek?
Webinar 9: Technische isolatie
Dit webinar biedt toezichthouders energiebesparing met weinig kennis over de isolatie van technische installaties meer informatie hierover. Er wordt aangesloten bij de maatregelen rond deze technieken die te vinden zijn op de Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing (EML). Aan bod komt onder meer: Welke soorten technische isolatie zijn er en hoe worden ze toegepast? Hoe beoordeelt u of de ondernemer voldoet aan de EML-maatregelen en de bijbehorende regels rond doelmatig beheer en onderhoud (DBO)? Welke andere regels en keurmerken zeggen wat over deze techniek?