Energiebesparingsplicht bij monumentale gebouwen
De eigenaar of beheerder van een monument kan niet zomaar alle energiebesparende maatregelen treffen. Er zijn maatregelen die zonder wijzigingen aan binnen- of buitenkant van het monument kunnen worden getroffen. Andere maatregelen hangen samen met fysieke wijzigingen van het monument, bijvoorbeeld die van de gebouwschil. Het verduurzamen van een monument betekent maatwerk.
Monumenten en energiebesparende maatregelen
Maatregelen die leiden tot wijzigingen van binnen- of buitenkant van het monument zijn omgevingsvergunningplichtig. Bedrijven die in een monument gevestigd zijn, zullen voor sommige maatregelen dus een vergunning moeten aanvragen.
Het bevoegd gezag maakt in de vergunning een afweging tussen de verplichting over energiebesparing en bescherming van de cultuurhistorische waardes. Zie voor meer informatie de themapagina Erfgoed.
Energielabel C-verplichting geldt niet voor monumenten
De energielabel C-verplichting voor kantoren geldt niet voor monumenten (Rijk, provincie, gemeente).
Ondersteuning monumenteigenaren en gemeenten
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ondersteunt gemeenten, eigenaren en professionals bij het verduurzamen van monumenten:
- Zonne-energie en monumenten
Zonne-energie komt steeds vaker voor bij monumenten en panden binnen beschermde stads- of dorpsgezichten. Maar het plaatsen van zonnepanelen is niet altijd mogelijk. De publicatie 'Zonne-energie en uw monument' geeft aan wat er mogelijk is aan de hand van praktische adviezen en uitgebreide toelichting per deelonderwerp. - Praktijkvoorbeelden duurzaamheid van historische gebouwen
Voorbeelden van monumenten die zijn verduurzaamd waarbij de cultuurhistorische waardes zijn behouden.
- Landelijk afwegingskader verduurzamen rijksmonumenten voor gemeenten
Er wordt gewerkt aan een geïllustreerd afwegingskader over de verduurzamingsingrepen bij (woonhuis)monumenten. Het doel is op deze manier gemeentes te ondersteunen bij de afweging tussen de cultuurhistorische waardes van een monument en de gewenste verduurzamingsmaatregelen.
Routekaart Verduurzaming Monumenten
De monumentensector wil met verduurzamen een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. De verduurzaming van monumenten is ook essentieel voor het gebruik en daarmee de instandhouding van monumenten. Organisaties uit de monumentensector, van overheden tot adviesbureaus, werken daarvoor samen in de Routekaart Verduurzaming Monumenten.