Regels energiebesparing voor gebouwen
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bevat de regels voor de energiebesparingsplicht en de informatieplicht voor gebouwen.
Energiebesparingsplicht
Of voor een gebouw de energiebesparingsplicht geldt, hangt af van de gebruiksfunctie van het gebouw. De energiebesparingsplicht geldt bijvoorbeeld niet voor een gebouw met alleen wonen als gebruiksfunctie (Bbl, artikel 3.83 – tabel 3.83).
Geldt voor de gebruiksfunctie de energiebesparingsplicht (Bbl, artikel 3.84)? Dan moet het bedrijf of de instelling alle energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. In de Omgevingsregeling staat hoe u de terugverdientijd berekent.
In de Omgevingsregeling (bijlage XIV) staan de erkende maatregelen voor energiebesparing Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor gebouwen.
Deze plicht geldt niet:
- als het totaal aan energiegebruik van de gebruiksfunctie en de activiteiten die daarin plaatsvinden in het voorafgaande jaar: kleiner is dan 50.000 kWh aan elektriciteit en 25.000 m3 aardgasequivalenten aan brandstoffen
- als deelnemers van het Europese emissiehandelssysteem voor broeikasgassen (ETS-bedrijven) het gebouw gebruiken (Wet milieubeheer, artikel 16.5)
Lees meer op Verduurzaming van het energiegebruik.
Informatieplicht en onderzoeksplicht
In het Bal en Bbl is een informatieplicht en een onderzoeksplicht energiebesparing opgenomen. Voor de verplichtingen geldt overgangsrecht. Dit houd in hoofdlijnen in dat de informatieplicht blijft gelden vanuit het Activiteitenbesluit Lees meer op Overgangsrecht Informatie- en onderzoeksplicht.
Monumentale gebouwen en de energiebesparingsplicht
De eigenaar of beheerder van een monument kan niet zomaar alle energiebesparende maatregelen treffen. Er zijn maatregelen die zonder wijzigingen aan binnen- of buitenkant van het monument kunnen worden getroffen. Andere maatregelen hangen samen met fysieke wijzigingen van het monument, bijvoorbeeld die van de gebouwschil. Het verduurzamen van een monument betekent maatwerk. Zie meer op de pagina over Energiebesparingsplicht bij monumentale gebouwen.
De portefeuilleaanpak en de energiebesparingsplicht
De portefeuilleaanpak is een alternatieve wijze van toezicht voor de energiebesparingsplicht en de label C-verplichting voor kantoren. Vastgoedeigenaren met 20 of meer gebouwen, verspreid over minstens 2 omgevingsdiensten, komen in aanmerking om mee te doen met deze aanpak. Dit is een afspraak vanuit het Klimaatakkoord. Zie meer op de pagina over De portefeuilleaanpak en energiebesparingsplichten.
Energiezuinigheid bij nieuwbouw
Het Bbl stelt ook eisen aan de energiezuinigheid bij nieuwbouw. Dit zijn de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Er gelden BENG-eisen voor de thermische isolatie, de luchtdichtheid en de technische bouwsystemen. Meer informatie op Energiezuinigheid bij nieuwbouw.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Erkende maatregelen voor energiebesparing
Een bedrijf is verplicht om energie te besparen door voorzieningen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Een bedrijf kan hieraan voldoen door maatregelen te nemen die op de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML) staan.