Gerelateerde wetgeving bij verduurzaming van het energiegebruik
Deze pagina biedt een overzicht van regelgeving die is gerelateerd aan de verduurzamingsplicht van het energiegebruik.
Energy Efficiency Directive
De Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) gaat onder meer over de verplichting voor ondernemingen om een energie-audit uit te voeren. De verantwoordelijkheid voor toezicht op de regelgeving voor en de uitvoering van de energie-audits ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De EED gaat, naast de maatregelen voor energieverduurzaming, ook in op vervoermanagement. Vervoermanagement is het op een efficiënte wijze organiseren van het verkeer en vervoer van bedrijven en instellingen. Vervoermanagement dringt de milieugevolgen van alle verkeer en vervoer van en naar een bedrijf, industrieterrein, school of ziekenhuis terug. Het gaat dan om alle zakelijk verkeer, van werknemers, bezoekers, zakelijke klanten en goederen.
Voertuigen die de openbare weg op gaan zijn geen onderdeel van de milieubelastende activiteit. Energiebesparende maatregelen gelden wel voor voertuigen die het terrein van een bedrijf, industrieterrein, school of ziekenhuis niet verlaten.
Het voldoen aan de auditverplichting uit de EED ontslaat een bedrijf of instelling niet van de energiebesparingsplicht. Andersom is dat ook niet het geval. Een bedrijf kan wel een vrijstelling hebben. Voor bedrijven die zowel onder de EED vallen als een onderzoeksplicht hebben, is een gecombineerd sjabloon op RVO.nl beschikbaar.
Energielabel C voor kantoren
De minimaal energielabel C voor kantoren-verplichting staat los van de verduurzamingsplicht van het energiegebruik, maar heeft uiteraard wel samenloop daarmee omdat voor gebouwen die niet voldoen aan de labelplicht maatregelen getroffen moeten worden. Het ligt dan ook voor de hand om bij het treffen van maatregelen ook de Erkende maatregelenlijst (EML) te betrekken.
Ook wordt bij de rapportage voor de informatieplicht ingeregeld dat als een gebouw is gerenoveerd naar het kostenoptimale niveau van energieprestatie (afhankelijk van de gebruiksfunctie label A++ of A+++), alle gebouwmaatregelen automatisch aangevinkt zijn. Dit met uitzondering van de maatregel EnergieBewakings- en registratieSysteem (EBS).
Meer over dit onderwerp leest u op de pagina Energielabel C-verplichting kantoren.
CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit
In het Klimaatakkoord hebben overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties maatregelen afgesproken om de CO2-emissie te verminderen. Ook voor de verduurzaming van het verkeer. Er zijn maatregelen voor werkgevers met 100 of meer werknemers afgesproken. Hierdoor wordt de CO2-emissie door werkgebonden personenmobiliteit (woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit) in 2030 met 1,5 Mton verminderd. De regels in het Bal geven invulling aan die afgesproken maatregel.
Meer over dit onderwerp leest u op de pagina: CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit
Energie en gebouwen
Een overzicht van de energiewetgeving bij gebouwen is beschikbaar op de website van het Platform Duurzame Huisvesting. Het Platform biedt daar het Kompas Energiewetgeving Gebouwen [Roy stuurt mail aan het platform met vragen] aan. Dit hulpmiddel geeft een overzicht van de energiewetgeving voor bestaande utiliteitsgebouw(en).