Externe veiligheid
Externe veiligheid
Een van de uitgangspunten van de Omgevingswet is dat overheden bij hun plannen zo vroeg mogelijk kijken naar veiligheid. Zo kunnen zij een brand, ramp of crisis voorkomen of de gevolgen ervan beperken. Externe veiligheid krijgt daarom een belangrijke plaats in de omgevingsvisie en het omgevingsplan.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Aandachtsgebieden en voorschriftengebieden
Veiligheidsvoorschriften Bal, domino-effecten, omgevingsplan, handhaving, sancties, rekenmethode
Register Externe Veiligheidsrisico's
Het totale overzicht van het Basisnet onder de Omgevingswet en de regels die buiten de Omgevingswet blijven bestaan.
Voor het exploiteren van een buisleiding gelden veiligheidsvoorschriften. Die staan in verschillende besluiten en regelingen onder de Omgevingswet.
Begrenzingen, rekenmethodes, aanvraagvereisten, normen
De veiligheidsvoorschriften voor windturbines in verschillende besluiten en regelingen.
Nieuws Externe veiligheid
Bij de helpdesk van het Informatiepunt Leefomgeving ontvangen we vragen over de ondergrenzen voor opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Daarom op deze pagina meer informatie over de ondergrenzen van artikel 3.27, lid 2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Sinds april 2024 is het mogelijk de data rond kwetsbare gebouwen en locaties (KGL's) te bekijken en te wijzigen in het REV-portaal. Heeft u al een account bij het Register Externe Veiligheid (REV)? Dan kunt u meteen aan de slag met het controleren van de data.
De berekeningswijze voor gifwolkaandachtsgebieden wordt aangepast. De berekeningswijze treedt per 1 januari 2025 in werking. Op de IPLO-website is een pagina toegevoegd waar staat hoe om te gaan met deze nieuwe berekeningswijze tot die datum. Ook wordt er ingegaan op andere nieuwe ontwikkelingen rondom de aandachtsgebieden.