Buisleidingen en externe veiligheid
Voor het exploiteren van een buisleiding, zoals een hogedrukaardgasleiding, gelden veiligheidsvoorschriften. Die staan in verschillende besluiten en regelingen onder de Omgevingswet.
Veiligheidsvoorschriften
Voor buisleidingen gelden onder meer:
- het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup): voorschriften voor burgers en bedrijven. De voorschriften gaan om het voldoen aan preventiebeleid, het veiligheidsbeheerssysteem, het plaatsgebonden risico en afstanden voor aandachtsgebieden.
- het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup): voorschriften voor het bevoegd gezag. Het gaat hierbij om:
- de eisen aan het plaatsgebonden risico in onderdeel D2 van bijlage VII
- de instructieregels voor het omgevingsplan in hoofdstuk 5
- belemmeringengebied buisleidingen
- de Omgevingsregeling: de regels die u moet gebruiken bij het uitvoeren van een risicoberekening staan in de rekenvoorschriften van het RIVM. Het rekenvoorschrift wordt aangewezen in de Omgevingsregeling.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Paragraaf 3.4.3: de werkingssfeer van het Bal. Wanneer valt een buisleiding onder de regels van het Bal en wanneer niet? Geldt de vergunningplicht en welke regels gelden nog meer?
Veiligheidsvoorschriften paragraaf 4.108: hier staan de veiligheidsvoorschriften voor buisleidingen volgens de algemene rijksregels van het Bal.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Bijlage VII: hier staan de afstanden voor het plaatsgebonden risico en de aandachtsgebieden. In onderdeel D2 staat wat geldt voor buisleidingen.
Hoofdstuk 5: het Bkl noemt in hoofdstuk 5 de instructieregels voor het bevoegd gezag bij het opstellen van een omgevingsplan. Voor buisleidingen zijn de regels voor het plaatsgebonden risico en de aandachtsgebieden van belang.
Belemmeringengebied buisleidingen: vanwege de veilige werking van de buisleiding gelden beperkingen in het belemmeringengebied buisleidingen.
Omgevingsregeling
De Omgevingsregeling wijst de rekenmethoden aan voor het berekenen van het plaatsgebonden risico en de aandachtsgebieden. In afdeling 4.3 staat voor buisleidingen voor het bepalen van het plaatsgebonden risico een verwijzing naar:
- module V van het Rekenvoorschrift Omgevingsveiligheid
- voor ondergrondse buisleidingen voor aardgas: het rekenpakket Carola
- voor ondergrondse buisleidingen voor andere stoffen dan aardgas: het rekenpakket Safeti-NL
Op het berekenen van de afstand voor een aandachtsgebied zijn van toepassing:
- voor een brandaandachtsgebied: het Stappenplan bepalen brandaandachtsgebieden, het Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid en Safeti-NL
- voor een brandaandachtsgebied voor ondergrondse buisleidingen voor aardgas: het Stappenplan bepalen brandaandachtsgebieden, het Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid en Carola
- voor een explosieaandachtsgebied: het Stappenplan bepalen explosieaandachtsgebieden, het Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid en Safeti-NL
- voor een gifwolkaandachtsgebied: het Stappenplan bepalen gifwolkaandachtsgebieden, het Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid en Safeti-NL
Hier vindt u de directe links naar de documenten uit het Rekenvoorschrift Omgevingsveiligheid:
- Module V
- Hoofdstuk 8 van de Toelichting: geeft een toelichting op het Rekenvoorschrift.
- Stappenplannen aandachtsgebieden
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit kwaliteit leefomgeving.