Gegevens van vervoer van gevaarlijke stoffen over het water
Voor de monitoring van het Basisnet, verzamelt Rijkswaterstaat gegevens over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren die horen tot het Basisnet. Met de gegevens rekent Rijkswaterstaat de risico’s uit.
Binnenwateren die horen tot het Basisnet
Een overzicht van de binnenwateren die horen tot het Basisnet staat in de Regeling basisnet, Bijlage III tabel Basisnet water.
Vervoercijfers en rekenmethodiek voor binnenwateren
Rijkswaterstaat levert voor het Basisnet water elk jaar de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen met binnenvaartschepen per stofcategorie aan (artikel 10, lid 3, Rbn). Daarbij maakt Rijkswaterstaat gebruik van de ladinggegevens, geregistreerd in het Informatie- en Volgsysteem voor de Scheepvaart (IVS-Next).
Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in zeeschepen, leveren de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer Scheldegebied de gegevens aan bij Rijkswaterstaat. Met deze realisatiecijfers rekent Rijkswaterstaat de risico's uit. Voor de uitvoering van een risicoanalyse, is de rekenmethodiek HART van toepassing, met RBMII als rekenpakket. Is de hoogte van het berekende risico groter dan het risicoplafond voor dat vaarwegvak en komt het berekende risico op de oever? Dan is sprake van een overschrijding.
Gegevens over zeevaart
Voor zeevaart is op dit moment nog geen gevalideerde telmethodiek beschikbaar. Daarom zijn de realisatiecijfers zeevaart indicatief. Rijkswaterstaat maakt een totaalrapportage van zeevaart en binnenvaart. Anders dan de Basisnetten weg en spoor, is er geen direct verband tussen de referentiehoeveelheden (zoals opgenomen in tabel III Rbn) en de ligging van de risicoplafonds. Voor het Basisnet water geldt dat het PR-plafond op de oeverlijn ligt (PR staat voor plaatsgebonden risico). Voor zeevaart is, met uitzondering van de Westerschelde, nog geen gevalideerde rekenmethodiek beschikbaar. Daarom is er voor zeevaart een kwalitatieve beoordeling.
Monitoringrapportage
Rijkswaterstaat stelt elk jaar een monitoringrapportage op in opdracht van de minister. Voluit: Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het water aan de risicoplafonds Basisnet. De monitoringrapportage is een bijlage bij het jaarlijkse verslag aan de Tweede Kamer over de werking van het Basisnet.
- Monitoringrapportage Water 2023 (pdf, 2 MB)
- Monitoringrapportage Water 2022 (pdf, 1.8 MB)
- Monitoringrapportage Water 2021 (pdf, 2 MB)
- Monitoringrapportage Water 2020 (pdf, 1.9 MB)
- Monitoringrapportage Water 2019 (pdf, 1.9 MB)
- Monitoringrapportage Water 2018 (pdf, 500 kB)
- Monitoringrapportage Water 2017 (pdf, 1.1 MB)
- Monitoringrapportage Water 2016 (pdf, 1.7 MB)
- Monitoringrapportage Water 2015 (pdf, 1.7 MB)
Resultaten vervoer over water over 2022
Uit de monitoringsrapportage 2022 van het Basisnet water blijkt dat het vervoer in 2022 net als in voorafgaande jaren binnen de risicoplafonds is gebleven. Dit betekent dat de berekende PR 10 -6 contour nergens op de oever komt. Op basis van de kwalitatieve beoordeling blijkt dat voor de zeevaart ook geen sprake is van overschrijding van de risicoplafonds.
Prognoserapport water
Volgens de Basisnetregelgeving moeten elke 10 jaar nieuwe prognoses (voor 10 jaar later) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het water worden gemaakt.
Prognose 2025 wordt vervroegd naar 2023
Voor water moesten er eigenlijk in 2025 weer nieuwe prognoses voor 2035 komen. In de aanbiedingsbrief van het jaarverslag Basisnet over 2019 informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer dat het maken van nieuwe prognoses later plaatsvinden. De staatssecretaris vindt de meerwaarde gering nu het verandertraject programma Robuust Basisnet loopt.
Het is gewenst dat voor alle modaliteiten op hetzelfde moment een nieuwe prognose komt. Die zal in 2023 plaatsvinden, met als horizon 2033. Door wettelijke bepalingen betekent dit dat de prognose vervoer gevaarlijke stoffen over water enkele jaren naar voren gaat. 'Door in 2023 voor alle modaliteiten nieuwe vervoersprognoses te maken tot aan 2033 zullen we beter in staat zijn om maatregelen vooraf te treffen', zegt de staatssecretaris in de aanbiedingsbrief bij het verslag Basisnet.
- Rapport Prognose Basisnet weg en water vervoer 2016 (pdf, 1.7 MB)
- Rapport Prognose Basisnet weg en water aanvullende analyse en toetsing aan referentiewaarden 2016 (pdf, 1.5 MB)
Handreiking bouwbeperkingen in en langs vaarwegen
Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om in en dicht langs een vaarweg van het Basisnet te bouwen. Lees hiervoor de Handreiking bouwbeperkingen in en langs vaarwegen Basisnet Water (pdf, 711 kB).