Belemmeringengebied buisleidingen met gevaarlijke stoffen
Een belemmeringengebied buisleiding is bedoeld voor de veiligheid en het onderhoud van buisleidingen met gevaarlijke stoffen. De instructieregel voor het belemmeringengebied buisleidingen verplicht de gemeenteraad om het belang van de veiligheid van de buisleiding mee te nemen in de afweging bij het vaststellen van een omgevingsplan.
Belemmeringengebied buisleiding: voor een veilige werking
Vanwege de veilige werking van de buisleiding gelden in het belemmeringengebied buisleidingen beperkingen voor het bouwen van bouwwerken en het toelaten van activiteiten die van invloed kunnen zijn op de buisleiding. Dit staat in paragraaf 5.1.2.3 van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl).
Omvang belemmeringengebied
De omvang van een belemmeringengebied buisleidingen in het omgevingsplan is 5 meter aan weerszijden van de buisleiding, gemeten vanuit het hart ervan. Behalve voor een buisleiding voor aardgas met een druk tussen 1.600 en 4.000 kPa. Daar is een belemmeringengebied van 4 meter aan weerszijden van de buisleiding voldoende.
Voor buisleidingen geldt ook een afstand voor het plaatsgebonden risico en voor aandachtsgebieden.
Veiligheid van de buisleiding afwegen bij het omgevingsplan
De instructieregel voor het belemmeringengebied buisleidingen verplicht de gemeenteraad om het belang van de veiligheid van de buisleiding mee te nemen in de afweging bij het vaststellen van een omgevingsplan. De veiligheid van de buisleiding mag niet worden geschaad door activiteiten toe te laten die van invloed kunnen zijn op de ongeschonden toestand en werking van de buisleiding.
Geen gebouwen
Binnen een belemmeringengebied buisleidingen mogen in het omgevingsplan geen gebouwen worden toegelaten. Dat geldt niet voor een beperkt kwetsbaar gebouw, of voor een kwetsbaar gebouw dat een functionele binding heeft met de buisleiding. Uiteraard mogen deze gebouwen de veiligheid van de buisleiding niet schaden. Dit bouwverbod is nodig voor het onderhoud van de buisleiding. Activiteiten die invloed kunnen hebben op de ongeschonden toestand en werking van de buisleiding worden ook niet toegelaten binnen een belemmeringengebied. Voor mechanische graafwerkzaamheden gelden andere regels.
Mechanische graafwerkzaamheden
Alle mechanische graafwerkzaamheden vallen onder het bereik van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (Wibon). Hiervoor gelden wettelijk verplichte voorzorgsmaatregelen. Om deze reden zijn de graafwerkzaamheden als bedoeld in artikel 1 van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten in dit artikel uitgesloten van deze regels in het Bkl.
Andere activiteiten
Ook andere activiteiten kunnen van invloed zijn op de veiligheid van de buisleiding. Denk aan planten en rooien van diepwortelende beplanting, plaatsen van lichtmasten, wegwijzers, straatmeubilair en dergelijke en indrijven van voorwerpen in de bodem. Voor zover die werkzaamheden niet onder de Wibon vallen, mag volgens deze instructieregel het belang van de veiligheid niet worden geschaad. Hoe dit belang wordt ingevuld is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad.
Geen verplicht vergunningenstelsel
Het Bkl bevat geen verplichting om een vergunningenstelsel voor buisleidingen met gevaarlijke stoffen op te nemen in het omgevingsplan. De gemeenteraad is vrij om dit op een andere wijze in te vullen. Een logische keuze hierbij is om bij de voorbereiding of de uitvoering de expertise van de exploitant van de buisleiding te betrekken.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.