Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS) 15 - Aanvullende eisen aan opslagvoorzieningen
Er gelden aanvullende eisen voor opslagvoorzieningen met meer dan 10.000 kg verpakte gevaarlijke stoffen of meer dan 1.000 kg zeer giftige stoffen in verpakking. Deze eisen gaan over de bereikbaarheid van de opslagvoorziening, de scheiding tussen de vakken en de vakindeling en de maximale oppervlakte opslagvoorziening.
Let op: u bekijkt nu de handleiding PGS 15 versie 2021. De handleidingen PGS 15 versie 2016 en versie 2011 kunt u bekijken in het webarchief van Kenniscentrum InfoMil.
Hoofdstuk 4 van de PGS 15 beschrijft aanvullende eisen aan opslagvoorzieningen waar meer dan 10.000 kg verpakte gevaarlijke stoffen en CMR-stoffen aanwezig kunnen zijn of meer dan 1.000 kg zeer giftige stoffen in verpakking (ADR-klasse 6.1, VG I of klasse 8, VG I met bijkomend gevaar 6.1). Het hoofdstuk voegt de volgende aspecten toe ten opzichte van de algemene eisen van hoofdstuk 3:
- Bereikbaarheid opslagvoorziening
- Scheiding tussen vakken
- Vakindeling en maximale oppervlakte opslagvoorziening
Bereikbaarheid opslagvoorzieningen
Een opslagvoorziening is goed bereikbaar voor voertuigen, zodat de brandweer een eventuele calamiteit goed kan bestrijden. Toegangsdeuren en de eventuele aansluitpunten van blusvoorzieningen of -systemen zijn altijd vrij toegankelijk. Zo kan de bestrijding van een calamiteit plaatsvinden zonder belemmering van materiaal of goederen bij bijvoorbeeld laad- en loswerkzaamheden.
Scheiding tussen vakken
In deze opslagvoorzieningen (behalve bij beschermingsniveau 4) is een scheiding aanwezig tussen de vakken. Dit kan door een fysieke scheidingsconstructie of door het aanhouden van een minimale afstand. Een van beide is voldoende. Doel van de vakkenscheiding is:
- verschillende ADR-klassen (en niet-gevaarlijke goederen) in 1 ruimte te kunnen opslaan
- voorkomen dat brandoverslag kan plaatsvinden naar een ander vak
- een goede bereikbaarheid garanderen
De eisen voor het opslaan in vakken en de vereiste afstanden zijn:
- een gangpad van ten minste 3,5 meter breed, of
- een scheidingsconstructie met een brandwerendheid van ten minste 30 minuten
- geen opslag binnen 0,5 meter van de bovenrand
- geen opslag binnen 0,5 meter van de open zijde van het vak
In een hoogstapelmagazijn geldt bij beschermingsniveau 1: de maximale vakgrootte en de wijze waarop de vakken worden gerealiseerd wordt bepaald door de ontwerpeisen van de automatische blusinstallatie en wat erover in het uitgangspuntendocument (UPD) staat.
Daarnaast is een vakindeling ervoor om te voorkomen dat gelekte vloeistoffen of bluswater naar andere vakken kunnen uitstromen. Daarom zijn de vakken zo ontworpen dat brandende vloeistof zich niet buiten het vak kan verplaatsen. Wordt hier niet aan voldaan, dan is bij de berekening van de productopvang of de bluswateropvang gerekend met de totale oppervlakte van de opslagvoorziening. Zie hiervoor verder Productopvang en bluswateropvang.
Vakindeling en maximale oppervlakte opslagvoorziening
Naast het fysiek scheiden van vakken geldt een maximale vakoppervlakte van 300 m2. Voor de opslagvoorzieningen van beschermingsniveau 1, 3 en 4 geldt een maximale vloeroppervlakte van 2.500 m2. Bij beschermingsniveau 2a geldt een maximale vloeroppervlakte van 1.000 m2.
Voor realisatie van de opslagvoorziening vindt een toetsing plaats aan de veiligheidsaspecten uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bb)l. Het Bbl schrijft voor dat industriegebouwen (nieuwbouw) ingedeeld worden in brandcompartimenten van niet meer dan 3000 m2. Een groter brandcompartiment kan alleen als voor alle aspecten (bouwkundig en brandveiligheidtechnisch) voldoende is aangetoond dat bij een groter oppervlak van de opslagvoorziening een gelijkwaardige veiligheid is gewaarborgd.
Opslag in vakken is, naast een algemene eis voor opslagvoorzieningen waarop hoofdstuk 4 van toepassing is, ook van belang voor de volgende situaties:
- scheiding van onverenigbare combinaties (Bijlage E, PGS 15)
- scheiding van klasse 4.2 VG III van andere ontvlambare stoffen
- opslag van klasse 5.2 in opslagvoorzieningen voor meer dan 10.000 kg
- vaststellen van het beschermingsniveau bij opslag niet-ADR-geclassificeerde stoffen in dezelfde opslagvoorziening (voorschrift 4.2.1 van PGS 15)
- wijze van vakindeling bepaalt de veiligheidsfactor bij berekening van de bluswateropvangcapaciteit (PGS 14).