Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS) 15 - Systematiek
Deze pagina beschrijft het hoofdstuk over de systematiek die gebruikt is bij de PGS 15. In de PGS 15 staan voorschriften voor opslag van verpakte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen. Deze moeten zorgen voor aanvaardbare beschermingsniveaus. Er zijn 4 beschermingsniveaus.
Let op: u bekijkt nu de handleiding PGS 15 versie 2021. De handleidingen PGS 15 versie 2016 en versie 2011 kunt u bekijken in het webarchief van Kenniscentrum InfoMil.
Systematiek van PGS 15
In de PGS 15 staan voorschriften om tot een aanvaardbaar beschermingsniveau te komen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen.
Daarbij is verschil gemaakt in kleine opslagvoorzieningen van gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen tot en met 10 000 kg en grote opslagvoorzieningen van gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen vanaf 10 000 kg.
Voor opslagvoorzieningen waar tot en met 10 000 kg verpakte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen wordt opgeslagen, kan met een basisvoorzieningenniveau worden volstaan.
Bij opslagvoorzieningen met meer dan 10 000 kg verpakte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen bepaalt het gevaar van de opgeslagen stoffen het te hanteren beschermingsniveau.
Beschermingsniveaus
In de regels van PGS 15 zijn er 4 verschillende beschermingsniveaus. Naarmate de brandbaarheid van een stof toeneemt, zijn strengere beschermingseisen noodzakelijk.
Beschermingsniveau 1 heeft de strengste eisen en beschermingsniveau 4 de minst strenge eisen. In de regels van deze publicatie is dit onder meer vertaald in de eisen die aan de aanwezigheid en uitvoering van branddetectie, bluswateropvang, brandbestrijdings- en brandbeveiligingssystemen worden gesteld.
Beschermingsniveau 4 is van toepassing op onbrandbare en niet-brandonderhoudende stoffen van ADR-klasse 8 en 9 VP II en III. Bij beschermingsniveau 2a gaat het vooral om preventieve maatregelen. Het uitgangspunt is om brand binnen het brandcompartiment te houden zonder dat er blussing van het brandcompartiment wordt ingezet.