Opslag van vuurwerk in kelders of op verdiepingen
Een (buffer)bewaarplaats voor vuurwerk moet zich op de begane grond bevinden. Dat staat in artikel 4.1041 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Opslag van vuurwerk in kelders of op verdiepingen is verboden, maar het bevoegd gezag kan via maatwerkvoorschriften opslag in kelders of verdiepingen wel toestaan.
Advies veiligheidsregio
Het bevoegd gezag kan toestemming verlenen voor opslag in kelders of verdiepingen, als de opslag voldoende bereikbaar en toegankelijk is voor brandbestrijding. Voordat het bevoegd gezag toestemming verleent, kan de brandweer hierover advies uitbrengen. Volgens het Omgevingsbesluit, artikel 4.33 heeft de veiligheidsregio het recht, niet de plicht, om te adviseren over een aanvraag van een omgevingsvergunning. Het advies neemt het bevoegd gezag mee in de besluitvorming.
Het advies heeft de status van een deskundigenadvies en heeft geen bindende status. Het bevoegd gezag besluit of het de maatregelen overneemt die de veiligheidsregio adviseert. Het bevoegd gezag mag gemotiveerd van het advies afwijken. Dit gebeurt wel na overleg met de veiligheidsregio.
Beoordeling per locatie
Een beginnende brand in een (buffer)bewaarplaats wordt geblust doordat de sprinklerinstallatie aangaat. Bij het falen van deze installatie kan een vuurwerkbrand ontstaan. Algemeen uitgangspunt bij een vuurwerkbrand is om een (buffer)bewaarplaats gecontroleerd te laten uitbranden. Bij de opslag in een kelder of op een eerste verdieping wordt beoordeeld of dit leidt tot onbeheersbare situaties. Het scenario van een omvangrijke kelderbrand wordt vermeden.
Elke opslaglocatie is anders. Ook de inzetmogelijkheden van de brandweer verschillen. Er is daarom altijd sprake zijn van een locatiespecifieke beoordeling.
Beoordelingspunten
De belangrijkste overweging voor wel of niet toestaan van een opslag in een kelder of op een verdieping zijn:
- de beheersbaarheid van een brand
- de veiligheid van het brandweerpersoneel
- de vluchtmogelijkheden voor aanwezige personen, en
- de mogelijkheden voor intern transport van vuurwerk
Beoordelingspunten bij een verzoek om toestemming voor opslag in een kelder of op verdieping zijn daarom of:
- een vuurwerkbrand door (extra) preventieve voorzieningen beheersbaar kan blijven
- de risico's voor de brandweer tot een aanvaardbaar niveau zijn beperkt
- de bouwkundige eisen van het Bal (60 minuten brandwerendheid) voldoende zijn bij de keuze van een uitbrandscenario
- op welke wijze aanwezige personen veilig kunnen vluchten
- of het intern transport van vuurwerk van invloed kan zijn voor bovenstaande punten
De mogelijkheden voor de inzet van de brandweer zijn afhankelijk van:
- ligging
- omvang
- grootte
- overig gebruik (bijvoorbeeld opslag,) en
- indeling van de kelder of verdieping
Opslag in een kelder of op een verdieping heeft een voorzieningenniveau ten minste gelijkwaardig aan het niveau van een opslag op de begane grond. Hierbij kunnen verdergaande brandpreventieve maatregelen dan verplicht volgens het Bal, een rol spelen. Dit gelijkwaardige voorzieningenniveau wordt als 'maatwerk' toegepast. Realisatie kan door het toepassen van bijvoorbeeld bouwkundige en/of installatietechnische maatregelen. Gelijkwaardigheid kan niet door alleen organisatorische maatregelen.
Gelijkwaardig voorzieningenniveau
Hieronder staan mogelijkheden voor een gelijkwaardig voorzieningenniveau. Dit is een niet-limitatieve lijst.
- Bereikbaarheid:
- Een brand in een (buffer)bewaarplaats in een kelder of op een verdieping is van buitenaf te bestrijden.
- De toegang van een (buffer)bewaarplaats is via minimaal 2 onafhankelijke routes te benaderen.
- Installaties: om snel een repressieve inzet (inzet van de brandweer bij een brand) te doen, gebruikt de brandweer een (vaak droge) blusleiding. Dit is afhankelijk van de exacte ligging van de opslag. Hierbij is een aandachtspunt dat volgens de Drinkwaterwet er voorzieningen zijn om verontreiniging van het drinkwaterleidingnet te voorkomen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.