Externe veiligheid in de omgevingsvisie
Rijk, provincies en gemeenten nemen hun beleid over omgevingsveiligheid op in hun omgevingsvisie.
Belangrijkste beleid in omgevingsvisie
De omgevingsvisie bevat het belangrijkste beleid voor de fysieke leefomgeving. Gemeenten, provincies en het Rijk moeten ook externe veiligheid meenemen bij hun afwegingen voor de omgevingsvisie. In de omgevingsvisie leggen zij vast welke activiteiten al aanwezig zijn in het gebied en welke ontwikkelingen gewenst zijn. Daarnaast maakt het bevoegd gezag een keuze over het gewenste beschermingsniveau. Met andere woorden: wanneer is een gebied voldoende veilig?
Nadenken over locaties en afstanden
Het goed nadenken over de inrichting van een gebied kan mensen die in dat gebied wonen, werken of recreëren beschermen tegen de gevaren van een brand, explosie of een gifwolk. Als de gemeente in een vroeg stadium naar veiligheid kijkt, kan ze bijvoorbeeld een minder risicovolle locatie voor een fabriek zoeken. Of ze kan zorgen voor voldoende afstand tussen een risicobron en een kwetsbaar gebouw of kwetsbare locatie. Dit helpt om het aantal mogelijke slachtoffers bij een ongeval te verminderen en maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.
Beschermingsdoelstellingen
De omgevingsvisie geeft de beschermingsdoelstellingen in hoofdlijnen weer. Het bevoegd gezag kan de mensen beschermen tegen de gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen door een gebied zo in te richten dat de mensen die er verblijven voldoende zijn beschermd. Bescherming betekent in deze context: het voorkomen en beperken van slachtoffers en schade als gevolg van een ongewoon voorval met gevaarlijke stoffen.
In het omgevingsplan werkt het bevoegd gezag de beschermingsdoelstellingen uit de omgevingsvisie verder uit. De beschermingsdoelstellingen formuleert het bevoegd gezag in het omgevingsplan met doelvoorschriften, middelvoorschriften of een combinatie daarvan. Deze voorschriften bieden het kader waaraan nieuwe initiatieven voor milieubelastende activiteiten en ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van die activiteiten moeten voldoen.
Handleiding omgevingsveiligheid voor omgevingsvisie gemeente
Gemeenten kunnen de handleiding Aanpak bouwsteen omgevingsveiligheid gebruiken bij het opstellen van de omgevingsvisie. De handleiding helpt gemeenten bij het maken van keuzes voor de omgevingsvisie op het gebied van omgevingsveiligheid. Deze handleiding is een coproductie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het programma Impuls Omgevingsveiligheid en Ontwerp Veilige Omgeving. Het document is samengesteld op basis van ervaringen uit 6 gemeentelijke pilots met uiteenlopende risicoprofielen.