Register Externe Veiligheidsrisico's
Onder de Omgevingswet gebeurt het verzamelen en beheren van gegevens over externe veiligheidsrisico's met het Register Externe Veiligheidsrisico's.
Belang
De informatie uit het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is te bekijken via een kaart op de Atlas Leefomgeving. Burgers en bedrijven kunnen zo een beeld krijgen van de risico's in hun leefomgeving. Het register is ook van belang voor het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Met het register kunnen verschillende overheden informatie gemakkelijk delen. De overheid gebruikt de informatie in de besluitvorming over omgevingsvergunningen en omgevingsplannen.
Beheer
Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is een landelijk register. Het is de basis voor alle data rond externe veiligheid. Het beheer van dit register valt onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dat staat in artikel 11.8 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het bevoegd gezag dat verantwoordelijk is voor de gegevensverzameling, levert de gegevens bij IenW aan (artikel 10.27 Omgevingsbesluit). De informatie uit het register is digitaal beschikbaar.
Vanaf 1 januari 2023 is het REV vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet operationeel. Het register risicosituaties gevaarlijke stoffen (RRGS) was technisch zo verouderd dat vervanging door het REV niet kon wachten tot de invoering van de Omgevingswet.
Gegevens
Het Register Externe Veiligheidsrisico's legt risico's met gevaarlijke stoffen vast. In dit register staan bijvoorbeeld alle bedrijven die brandbare, explosieve, giftige en nucleaire stoffen verwerken of opslaan. Ook staan in het register de transportroutes en buisleidingen voor deze stoffen.
In artikel 11.2 tot en met 11.7 van het Bkl staat welke gegevens het bevoegd gezag moet verzamelen. Dat zijn de gegevens van activiteiten genoemd in bijlage VII-X van het Bkl. Het gaat bijvoorbeeld om de soort en hoeveelheid gevaarlijke stoffen. Of de specifieke locatie en de aandachtsgebieden bij de activiteit.
Kaart met geografische ligging
Het register geeft informatie via kaarten met daarop de geografische ligging van (artikel 11.8 lid 4 Bkl):
- de afstanden voor het plaatsgebonden risico
- het brand-, explosie- en gifwolkaandachtsgebied
- het explosieaandachtsgebied vuurwerk
- het civiele of militaire explosieaandachtsgebied
De kaart is onderdeel van Atlas Leefomgeving.
Verantwoordelijkheid voor gegevensverzameling
Het bevoegd gezag verzamelt de gegevens en wijzigingen in de gegevens over risicovolle activiteiten. Het maakt daarbij niet uit of de activiteit vergunningplichtig is of niet. Deze verplichting staat in artikel 11.1 van het Bkl.
Gegevens over milieubelastende activiteiten en vervoer gevaarlijke stoffen
Voor de meeste milieubelastende activiteiten met veiligheidsrisico's is de provincie of de gemeente het bevoegd gezag. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verzamelt de gegevens voor het aanleggen en exploiteren van een mijnbouwwerk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verzamelt de gegevens voor buisleidingen. Net als de gegevens voor het basisnet. Voor vervoer van gevaarlijke stoffen over andere openbare wegen en vaarwegen, verzamelt de beheerder van die (vaar)wegen de gegevens. Afhankelijk van de (vaar)weg is dit de gemeente, de provincie of het waterschap.
Verder lezen
Vragen
Voor vragen over het REV kunt u gaan naar de website van het REV of uw vraag stellen via het webformulier.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.