Geluid en stiltegebied
De provincie kan stiltegebieden aanwijzen in haar omgevingsverordening.
Aanwijzing stiltegebieden in omgevingsverordening
De provincie wijst stiltegebieden aan in de omgevingsverordening (artikel 2.18 Omgevingswet en artikel 7.11 Besluit kwaliteit leefomgeving). De provincie legt de locatie van stiltegebieden vast in de omgevingsverordening. Stiltegebieden liggen in het algemeen in landelijk gebied.
Regels in het omgevingsplan
De gemeente legt de in de provinciale omgevingsverordening aangewezen stiltegebieden vast in het omgevingsplan. In de instructieregels van de omgevingsverordening bepaalt de provincie dat de gemeente voor deze locatie een beschermende (neven)functie in het omgevingsplan opneemt.
Stiltegebieden en stille gebieden
De stiltegebieden die op deze pagina zijn besproken, liggen in het algemeen in landelijk gebied. In het Besluit kwaliteit leefomgeving komt ook de term 'stille gebieden' voor. Deze komt voort uit de Europese Richtlijn omgevingslawaai. De term wordt gebruikt door bestuursorganisaties die geluidbelastingkaarten en actieplannen geluid opstellen.
Het begrip 'stille gebieden' omvat:
- de stiltegebieden die zijn aangewezen in de omgevingsverordening
- gebieden die als stil gebied zijn aangewezen in een omgevingsplan
- gebieden waarin de fysieke leefomgeving in verband met geluid bijzondere bescherming behoeft. Dit zijn bijvoorbeeld stille hofjes tussen de bebouwing of een afgeschermd park.
Bestuursorganen die een actieplan opstellen, beschrijven in het actieplan geluid hoe zij de stille gebieden beschermen tegen een toename van geluid.