Geluid in het Omgevingsloket
Het bevoegd gezag publiceert omgevingsdocumenten Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Iedereen kan informatie uit omgevingsdocumenten in het Omgevingsloket opvragen via Regels op de kaart. Denk hierbij aan regels over geluid in het omgevingsplan, zoals waarden voor geluid door activiteiten bij geluidgevoelige gebouwen.
Lees meer op Omgevingsdocumenten opstellen, publiceren en wijzigen.
Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk zetten een deel van de juridische regels uit omgevingsdocumenten om naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Initiatiefnemers kunnen deze toepasbare regels zien als vragenbomen bij de onderdelen:
- Vergunningcheck
- Aanvragen
- Maatregelen op maat
Lees meer op Toepasbare regels maken en aanleveren.
Op 'Regels op de kaart' in het Omgevingsloket is op termijn het geluidaandachtsgebied uit het geluidregister zichtbaar.
Geluidregister
Er is een landelijk geluidregister in de Centrale voorziening geluidgegevens (Cvgg) op geluidgegevens.nl. Dit register bevat gegevens van verschillende geluidbronnen, zoals het geluidaandachtsgebied. Bronhouders, waaronder gemeenten en provincies, leveren de gegevens van geluidbronnen aan. Deze gegevens zijn beschikbaar voor een ieder.
Lees meer op Geluidregister.
Richtlijn omgevingslawaai
De Europese richtlijn omgevingslawaai is gericht op het vermijden, voorkomen of verminderen van schadelijke gevolgen van omgevingslawaai. Dit wordt onder andere bereikt door het vaststellen van geluidbelastingkaarten en actieplannen geluid. In het Engels heet deze richtlijn European Noise Directive (END).
De provincies, het Rijk en een aantal gemeenten stellen de geluidbelastingkaart elektronisch beschikbaar. Het actieplan geluid is een programma. De bestuursorganisatie publiceert dit omgevingsdocument digitaal. Zie de paragraaf Geluid in het Omgevingsloket.
De bestuursorganisaties verstrekken gegevens over de geluidbelastingkaart en het actieplan geluid aan de Cvgg volgens het Europese datamodel. Ze worden beschikbaar gesteld via het Nationaal Georegister en het Europese digitale systeem Reportnet.
Lees meer op Actieplan geluid en geluidbelastingkaart op basis van END.