Basisgeluidemissie
Het bestuursorgaan bewaakt de ontwikkeling van het geluid met de basisgeluidemissie. De basisgeluidemissie is het referentieniveau van het geluid door lokale (spoor)wegen.
Bronnen met een basisgeluidemissie
Lokale spoorwegen die niet zijn aangewezen bij omgevingsverordening, gemeentewegen en waterschapswegen met een verkeersintensiteit van meer dan 1.000 motorvoertuigen per etmaal hebben een basisgeluidemissie (bge).
Functie van de basisgeluidemissie
De bge is het referentieniveau (nul-situatie) van het geluid door lokale (spoor)wegen. Het bestuursorgaan (bevoegd gezag) bewaakt de toename van het geluid ten opzichte van de bge.
Gegevens verzamelen voor bepalen basisgeluidemissie
De gemeente of het waterschap verzamelt gegevens voor de bge (artikel 11.46 Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)). Dat doet dit bestuursorgaan voor het eerst op een bij Koninklijk Besluit te bepalen tijdstip (artikel 11.46 lid 3 Bkl). De gegevens bevatten in ieder geval de geluidbrongegevens en het geluidaandachtsgebied. Het is mogelijk om de verkeersintensiteiten te tellen of te berekenen. Het is ook mogelijk om voor wegen met een verkeersintensiteit minder dan 4.500 motorvoertuigen per etmaal het verkeer te schatten.
Bepalen van geluid
Op het bepalen van de bge zijn regels uit de Omgevingsregeling van toepassing (artikel 3.27 lid 5 Bkl).
Hoeveelheid geluid basisgeluidemissie
De bge is het geluid in Lden van een lokale (spoor)weg in het jaar van inwerkingtreding van artikel 11.46 van het Bkl (in beginsel 2022). Voor wegen met een verkeersintensiteit tot maximaal 4.500 motorvoertuigen per etmaal wordt de bge bepaald over het jaar 2026 (artikel 11.46 lid onder b Bkl). Als een lokale spoorweg grotendeels verweven of gebundeld is met een gemeenteweg, kan de gemeente ervoor kiezen om de bge te baseren op het gezamenlijke geluid van de weg en spoorweg (artikel 3.27 lid 2 Bkl). Het bevoegd gezag kan ook een andere hoeveelheid geluid gebruiken voor de bge (artikel 3.27 lid 6 Bkl), namelijk:
- Minder geluid: op termijn is de bge gelijk aan de in de omgeving gewenste geluidsituatie.
- Het geluid op basis van de afweging van maatregelen naar aanleiding van het resultaat van monitoring.
- Het geluid dat volgt uit een wijziging in de regels voor het bepalen van het geluid.
Soms draagt het Rijk of een provincie een geluidbron over aan lokale bronbeheerders. De bge is dan de geluidemissie op grond van de geluidbrongegevens die horen bij het op het tijdstip van de overdracht of de aanwijzing geldende geluidproductieplafond (artikel 3.27 lid 3 en lid 4 Bkl).
Verslag doen van basisgeluidemissie
Bij de eerste verslaglegging doet het bevoegd gezag verslag van de waarde van de bge aan de gemeenteraad of het algemeen bestuur van het waterschap (artikel 10.42c lid 1 onder a Omgevingsbesluit).
Verplichtingen aan de basisgeluidemissie
Het bevoegd gezag legt de bge vast in het geluidregister. Na vastleggen monitort het bevoegd gezag de ontwikkeling van het geluid. Bij een toename van 1.5 dB van de geluidemissie ten opzichte van de bge overweegt de gemeente of het waterschap maatregelen moet nemen.
Begrip: Geluidbrongegevens
Geluidbrongegevens zijn gegevens die nodig zijn voor het bepalen van het geluid door een geluidbronsoort. In Afdeling 3.1 van de Omgevingsregeling is per geluidbronsoort aangegeven welke gegevens dat zijn.
Begrip: Geluidaandachtsgebied
Een geluidaandachtsgebied is het gebied langs een weg, spoorweg of rond een industrieterrein waar het geluid hoger kan zijn dan de standaardwaarde. Voor het bepalen van de geluidaandachtsgebied gelden regels uit de Omgevingsregeling.