Omgevingsplan: tijdelijk en nieuw deel
In het omgevingsplan staan de regels voor de bescherming tegen geur door activiteiten. Deze regels staan eerst in het tijdelijk deel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en later in het nieuwe deel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het omgevingsplan.
Tijdelijk deel omgevingsplan
Direct na de inwerkingtreding van de Omgevingswet bevat elk omgevingsplan van rechtswege een tijdelijk deel met regels. Daaraan moet een slachterij voldoen totdat de gemeente nieuwe regels opstelt.
De regels over geur voor slachterijen die vroeger onder het Activiteitenbesluit vielen, staan nu grotendeels in de bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De bruidsschat is onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
Nieuw deel omgevingsplan
De gemeente kan (voor een deel van het grondgebied) nieuwe geurregels maken. Deze geurregels moeten passen binnen de instructieregels over geur die in het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl) staan. De gemeente moet dus regelen dat de geur door een activiteit aanvaardbaar is.
Geurmaatregelen voor slachterijen
Tijdelijk deel omgevingsplan: regels in de bruidsschat
Bij het slachten kunnen gier, uitwerpselen en ongeboren mest vrijkomen. De slachterij hoeft gier niet speciaal op te vangen en kan dit samen met schoonmaakwater afvoeren naar het riool. Onder vaste dierlijke mest vallen ongeboren mest en uitwerpselen.
De slachterij moet vaste mest zoveel mogelijk in vaste vorm verzamelen en opslaan in afgesloten, lekvrije tonnen of bakken. Dit voorkomt geurhinder. Het is niet doelmatig om vaste mest weg te spoelen naar de zuivering of riolering. De slachterij moet afvalwater namelijk via een vetafscheider in het riool brengen.
Nieuw deel omgevingsplan
De algemene instructieregel voor geur in het omgevingsplan is dat de geur van een activiteit op een geurgevoelig gebouw aanvaardbaar moet zijn. Er staat in het Bkl geen aparte instructieregel voor geurmaatregelen bij slachterijen. De gemeente kan dus zelf bepalen of en wat ze voor slachterijen wil regelen en welke regels ze hiervoor opneemt in het omgevingsplan. Ook bepaalt de gemeente welke mate van geur nog aanvaardbaar is.
Maatwerkvoorschriften
Bestaande maatwerkvoorschriften voor geur van voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven geldig (artikel 8.1.5 Invoeringsbesluit Omgevingswet).
Tijdelijk deel omgevingsplan
In de bruidsschat staat een algemeen artikel over maatwerk (artikel 22.45 bruidsschat omgevingsplan). Daarin is bepaald dat de instructieregels voor geur uit het Bkl ook van toepassing zijn. Bij het opstellen van maatwerkvoorschriften geldt daardoor de bepaling in het Bkl dat de geur op geurgevoelige gebouwen aanvaardbaar moet zijn.
Zo kan geurhinder worden beperkt door een aantal vanzelfsprekende maatregelen:
- het direct afvoeren of gesloten en gekoeld opslaan van slachtafval
- het aan het eind van de dag schoonmaken van de slachtruimte en de put/kolk in slachtruimte
- het regelmatig legen van de vetafscheider
Bloed en slachtafval
Bloed en slachtafval zijn geurbronnen. Hygiëneregels zal meestal geurhinder voorkomen, omdat bloed en slachtafval gesloten moet worden opgeslagen. Daarom is er geen voorschrift over opslag van dierlijk afval. Toch is geurhinder niet uit te sluiten. In die gevallen dat er sprake is van een onaanvaardbaar niveau van geurhinder, kan het bevoegd gezag maatwerkvoorschriften opstellen.
Schoonmaakwater
Een andere mogelijke bron van geurhinder is het schoonmaakwater (van ruimte, gereedschap en voorschoten). Als het bedrijf dit water via putjes in de ruimte zelf of met een schrobmachine afvoert, zal hierdoor in het algemeen geen geurhinder optreden. Bij ongebruikelijke afvoer kan wel geurhinder ontstaan. Voorbeelden zijn afvoer via goten of een putje in de buitenlucht. In dat geval kan het bevoegd gezag maatwerkvoorschriften opstellen ter voorkoming van geurhinder.
Nieuw deel omgevingsplan
De gemeente regelt in het omgevingsplan of en in welke vorm zij maatwerkvoorschriften voor slachterijen opstelt. De mogelijkheden voor maatwerk moeten passen binnen de instructieregels van het Bkl.
Meer informatie
Thema Geur en de Omgevingswet