Sectoren klimaatmitigatie
Wat is de opgave en de aanpak van de 5 sectoren: gebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, elektriciteit, industrie en mobiliteit? In de sector landbouw en landgebruik zijn naast boeren ook anderen betrokken die niet hoeven bijdragen, zoals consumenten. Op deze pagina enige aandacht voor wat zij kunnen bijdragen. Ook is er aandacht voor de energietransitie en de impact van maatregelen op de volksgezondheid.
De elektriciteitssector stootte in 1990 39,7 megaton CO2 uit. In 2022 was dit teruggebracht tot 30,7 megaton. Doel is om de uitstoot terug te brengen tot 13 megaton in 2030.
Systeemveranderingen voor energie en grondstoffengebruik zijn nodig. De industrie wordt gestimuleerd zich te bewegen richting vérgaande beperking van de emissie van broeikasgas.
Het tempo van woningverduurzaming wordt opgevoerd: in 2021 tot meer dan 50.000 bestaande woningen per jaar en vóór 2030 tot 200.000 bestaande woningen per jaar.
Snelle verduurzaming is nodig van energiedragers, logistiek en personenmobiliteit. Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd.
De land- en tuinbouw stootte in 1990 38,8 megaton CO2 uit. In 2022 was dit teruggebracht tot 28,8 megaton. Doel is om de uitstoot terug te brengen tot 19,7 megaton in 2030.
In het Klimaatakkoord zijn geen concrete afspraken gemaakt over maatregelen om consumenten te stimuleren hun voedingspatronen te veranderen.
In het Klimaatakkoord is met gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat zij via 30 Regionale EnergieStratiegieën bijdragen aan de totstandkoming van een nieuw energiesysteem.
De energietransitie heeft grote positieve gevolgen voor de gezondheid. Maar er zijn ook risico's.