Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit
Het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK) is de nieuwe omgeving voor het monitoren van de luchtkwaliteit en het maken van berekeningen met de AERIUS Lucht Rekentool. Het CIMLK is webbased en ontwikkeld door het RIVM. Het CIMLK vervangt sinds december 2022 de NSL-monitoringstool. Vooralsnog is alleen de tegel 'Inloggen met eHerkenning' aanklikbaar. Aan de andere pagina's werken we nog.
Voor het controleren en vernieuwen van gegevens in het CIMLK moet u inloggen. Dit doet u met een eHerkenning niveau 3. U kunt in het CIMLK ook iemand anders machtigen om uw gegevens te vernieuwen, bijvoorbeeld een omgevingsdienst.
Het CIMLK wordt ook gebruikt voor monitoring van de luchtkwaliteit langs wegen. Het vernieuwen van de verkeersgegevens en de omgevingskenmerken is daarom een terugkerende activiteit in de jaarlijkse monitoringsronde.
In een aantal gebieden in Nederland is de concentratie van fijnstof relatief hoog. In deze gebieden is de bijdrage vanuit veehouderijen vaak relatief groot. Daarom zijn veehouderijen onderdeel van de monitoring van de luchtkwaliteit.
Uitwisselingsbestanden
De structuur en betekenis van gegevens in het CIMLK is vastgelegd in het Informatiemodel Monitoring Luchtkwaliteit en de bijbehorende technische documentatie.
De invoergegevens en resultaten in het CIMLK zijn openbaar. U kunt deze in het CIMLK bekijken en u kunt deze gegevens downloaden. Niet alleen uw eigen gegevens, maar ook de gegevens van de andere wegbeheerders.
Het CIMLK is in de kern gelijk aan de monitoringstool van het NSL. Er is wel een aantal belangrijke verschillen, onder andere in de indeling van het uitwisselbestand.
De AERIUS Lucht Rekentool is het rekenhart van het CIMLK. Met de AERIUS Lucht Rekentool kunt u ook zelf berekeningen maken van de luchtkwaliteit langs wegen.