Casus stationaire puinbreker: luchtemissies
In deze casus is een voorbeeld uitgewerkt van een puinbreker op een vaste locatie. Er staat uitleg in over wat onder de milieubelastende activiteit valt en welke regels voor de luchtemissies gelden. De casus gaat niet in op andere voorschriften die gelden voor puinbrekers.
Puinbreken: recycling van afval
Puinbreken is de activiteit waarbij steenachtige afvalstoffen worden bewerkt tot recyclinggranulaten. Puin komt vrij als afval bij sloop en renovatie van gebouwen en wegen. Onbewerkt puin wordt gebroken en geschikt gemaakt voor vooral wegenbouwfunderingen.
Puin dat hoogwaardig opgewerkt is, kan ook toegepast worden in beton en asfalt. Bij hoogwaardige opwerking is verdere verwerking van het materiaal nodig via meerdere verwerkingsstappen. Hoogwaardige opwerking is alleen op een vaste locatie mogelijk. Een mobiele installatie kan hier niet in voorzien.
Mobiele puinbrekers
Van mobiel puinbreken is sprake:
- bij het breken van puin voor een periode korter dan 3 maanden op de slooplocatie, of
- bij wijzigen of verwijderen van een weg
De regels voor mobiele puinbrekers volgen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze casus gaat niet over mobiel puinbreken.
Beschrijving casus
In deze casus bestaat het bedrijf uit de volgende onderdelen:
- puindepot
- invoerbunker
- breekunit
- metaalscheider: om metalen onderdelen uit het steenpuin te verwijderen
- sproeiwateropslag
- zeefinstallatie (classificeerinstallatie): bestaat uit zeefunits om meerdere korrelmaten te kunnen leveren
- granulaatwasser: wasinstallatie om verontreinigingen af te scheiden
- depot gereed product
Milieubelastende activiteit breken van puin
Een bedrijf voor het breken van puin valt onder de volgende paragrafen uit hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal):
- paragraaf 3.4.5 Minerale producten industrie. De milieubelastende activiteit bestaat uit: het breken, malen, zeven en drogen van mineralen of derivaten daarvan (artikel 3.111, Bal)
- paragraaf 3.5.5 Recyclingbedrijven voor papier, karton, textiel, glas, hout of puin. De milieubelastende activiteit bestaat uit het voorbehandelen van puin (artikel 3.167, Bal)
- paragraaf 3.5.11 Verwerken van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen. De milieubelastende activiteit bestaat uit: het verwerken van bedrijfsafvalstoffen (artikel 3.184, Bal). Puin is een bedrijfsafvalstof, dus ook hier gaat het om het behandelen van puin.
De milieubelastende activiteit omvat ook alle andere milieubelastende activiteiten die op dezelfde locatie worden verricht en die dat handelen functioneel ondersteunen. De activiteiten die binnen de milieubelastende activiteiten van de bovenstaande paragrafen vallen zijn in dit geval steeds dezelfde activiteiten als genoemd in de opsomming onder 'Beschrijving casus'.
Vergunningplicht stationaire puinbreker
Het breken van puin is vergunningplichtig (artikel 3.188, Bal). Het gaat hier om puinbrekers op een vaste locatie. Mobiele puinbrekers zijn uitgesloten van paragraaf 3.5.11 (3.184, lid 4 b, Bal). De vergunningplicht geldt voor de milieubelastende activiteit.
Er staat ook een vergunningplicht in artikel 3.115 van het Bal. Het breken, malen, zeven of drogen van mergel, zand, grind, kalk, steenkolen of andere mineralen of derivaten met een capaciteit van 100.000.000 kg/jaar of meer is vergunningplichtig. Ook hier is mobiel puinbreken uitgesloten van een vergunningplicht.
De vergunningplicht uit artikel 3.184, Bal heeft geen ondergrens en omvat daarom meer dan de vergunningplicht uit artikel 3.115, Bal. Dat betekent dat een puinbreker op een vaste locatie altijd vergunningplichtig is, ongeacht de capaciteit.
Algemene regels
Voor de milieubelastende activiteit breken van puin gelden de volgende algemene regels (artikelen 3.116, 3.168 en 3.198, Bal):
- het mechanisch bewerken van steen, paragraaf 4.19 Bal
- het opslaan van goederen, paragraaf 4.104 Bal
- ZZS paragraaf 5.4.3 Bal
- Lucht paragraaf 5.4.4 Bal
Algemene regels: mechanisch bewerken van steen
De algemene regels in paragraaf 4.19, Bal zijn van toepassing op het mechanisch bewerken van steen (artikel 4.304, Bal). Het bedrijf in deze casus breekt puin. Dit is een vorm van mechanische bewerking van steen. Onder het bewerken van steen vallen alle activiteiten die bij dit proces horen. In deze casus zijn dat dus de volgende activiteiten:
- breekunit
- metaalafscheider
- zeefpark
- sproeiwater
- wasser
De voorschriften in deze paragraaf zijn dus van toepassing op al deze activiteiten.
Luchtvoorschriften
Het bewerken van steen moet in een gesloten ruimte gebeuren (artikel 4.313, Bal). Doel van dit voorschrift is het beperken van emissie naar de lucht en het voorkomen of beperken van geluid. Dit voorschrift geldt dus voor onderdelen waar diffuse stofemissie kan vrijkomen en waar hinder kan ontstaan door geluid. In deze casus komt diffuse stofemissie vrij bij de breekunit, de metaalscheider, en het zeefpark. Deze onderdelen moeten in een gesloten ruimte plaatsvinden.
Voor de emissie naar de lucht geldt een emissiegrenswaarde voor totaal stof van 5 mg/Nm3 (artikel 4.313, Bal). De puinbreker kan kiezen voor het afvoeren van de stofemissies van de gesloten ruimte door een geschikte filtrerende afscheider. In dat geval is het uitgangspunt dat de emissie voldoet aan de emissiegrenswaarde van 5 mg/Nm3.
Gesloten ruimte
Een gesloten ruimte kan bijvoorbeeld een gebouw zijn dat om een installatie staat. Maar een gesloten ruimte kan ook een kleine gesloten ruimte zijn rond de machineonderdelen waar stofemissie bij vrijkomt. Het doel van in een gesloten ruimte werken is dat dat de emissies naar de lucht worden beperkt. Ook wordt hierdoor geluidhinder beperkt.
Gelijkwaardige maatregel
Het bevoegd gezag kan met maatwerk toestaan dat het bedrijf een gelijkwaardige maatregel toepast. Een maatregel is gelijkwaardig als die aan hetzelfde doel voldoet als de maatregel uit het Bal. In dit geval zegt het Bal dat activiteiten waar emissies naar de lucht bij vrijkomen of geluidhinder veroorzaken in een gesloten ruimte moeten plaatsvinden. Het doel is het beperken van diffuse stofemissie en het voorkomen of beperken van geluidhinder.
Er zijn andere maatregelen mogelijk om te voorkomen dat diffuse stofemissie zich verspreidt buiten het bedrijfsterrein. Praktisch kan dit via bijvoorbeeld puntafzuiging van stof op plaatsen waar de stofemissie plaatsvindt, door bijvoorbeeld bevochtigingsmaatregelen en sproei-installaties.
In deze casus wil het bedrijf de diffuse stofemissie beperken via een watergordijn. Het bedrijf toont aan dat er hierdoor buiten het bedrijfsterrein geen diffuse stofemissie plaatsvindt. Ook toont het bedrijf aan dat er geen sprake is van geluidhinder door te laten zien dat het voldoet aan de eisen van het omgevingsplan. Het bevoegd gezag geeft daarom toestemming om deze maatregelen toe te passen in plaats van een gesloten ruimte. Omdat puinbrekers vergunningplichtig zijn, regelt het bevoegd gezag dit maatwerk in een vergunningvoorschrift.
Algemene regels: opslaan van goederen
De algemene regels in paragraaf 4.104, Bal zijn van toepassing op:
- goederen, ingedeeld in de stuifklassen S1 tot en met S5 in bijlage IV
- goederen, ingedeeld als lekkende goederen in bijlage IVA, deel A
- goederen, ingedeeld als uitlogende goederen in bijlage IVA, deel B
- goederen, ingedeeld als vermestende goederen in bijlage IVA, deel C
Puin en puingranulaat zijn ingedeeld in de stuifklasse S5. Ook grof toeslagmateriaal voor de betonmortel- en betonproductenindustrie, waaronder grind, lytag, kalksteen, lava en granulaat, is ingedeeld in stuifklasse S5. In deze casus vallen het puin in het puindepot en het granulaat in het depot gereed product in de stuifklasse 5. De regels uit de paragraaf 'opslaan van goederen' zijn dus van toepassing op het puindepot en het depot gereed product. Onder de paragraaf 'opslaan van goederen' vallen ook onderdelen die bij de activiteit opslaan van goederen horen, zoals de transportbanden.
Luchtvoorschriften
Alleen materiaal in de stuifklassen S1 t/m S4 moet binnen opgeslagen zijn. In deze casus is er bij dit bedrijf geen materiaal opgeslagen dat in de stuifklassen S1 t/m S4 valt. Het puin in het puindepot en het granulaat in het depot gereed product vallen in de stuifklasse 5. Het enige luchtvoorschrift dat voor goederen in stuifklasse 5 geldt is dat geen overslag mag plaatsvinden bij windsnelheden hoger dan 20 m/s (artikel 4.1066, Bal). Bij maatwerk kan het bevoegd gezag wel eisen stellen aan diffuse emissies van buiten opgeslagen goederen in de stuifklasse S5.
Algemene regels: lucht paragraaf 5.4.4
De algemene emissie-eisen voor lucht in paragraaf 5.4.4 gelden op het moment dat er voor een stof in hoofdstuk 4 van het Bal geen eisen zijn. In deze casus bij dit bedrijf zijn alle relevante emissies naar de lucht in de paragraaf 'mechanisch bewerken van materialen' en de paragraaf 'opslaan van goederen' geregeld. Daarom geldt paragraaf 5.4.4 niet.
Algemene regels: ZZS paragraaf 5.4.3
Paragraaf 5.4.3 van het Bal geldt voor het breken van puin. Deze paragraaf stelt voorschriften aan Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). In deze casus is er geen sprake van emissies van ZZS. Het bedrijf in deze casus hoeft daarom geen vermijdings- en reductieprogramma op te stellen. Ook hoeft het bedrijf geen verspreidingsberekening aan te leveren voor de immissietoets aan het MTR.