Rekenresultaten MR2023 achter de inlog
In deze nieuwsbrief d.d. 15 september 2023 informeren wij u over de Rekenresultaten van monitoringsronde 2023 (MR2023).
Het CIMLK (Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit) is vrijdag 4 augustus 2023 gesloten voor invoer van verkeer- en veehouderijgegevens. De voortgangsformulieren zijn dit jaar per e-mail uitgevraagd aan die NSL-partners die nog openstaande projecten en maatregelen hadden.
In deze monitoringsronde hebben van de 104 aangeschreven partners er 37 een reactie gegeven op een openstaand project. Voor de openstaande maatregelen zijn er 34 partners aangeschreven waarvan er 12 een reactie hebben gegeven. Deze monitoringsronde was lastiger dan voorgaande jaren, voor álle partijen. En daarom willen wij u hartelijk danken voor uw inzet om de gegevens tijdig en juist te actualiseren!
Op 13 september zijn de rekenresultaten van de monitoringsronde voor wegverkeer voor de jaren 2022, 2025 en 2030 beschikbaar gekomen voor overheden achter de inlog van het CIMLK.
De Rekentool 2023 is beschikbaar inloggen is hiervoor niet nodig. Rekenen met de jaren 2022, 2025 en 2030 is mogelijk.
Ter informatie
- U kunt de rekenresultaten bekijken (log in op het CIMLK)
- De Rekentool 2023 is beschikbaar voor iedereen
- Rekenen met de toekomstjaren 2025 en 2030 is mogelijk
- U kunt een lokale analyse maken van overschrijdingen en maatregelen
- Planning voor aanleveren Bijlage 6 bijdrage voor rapportage.
Actie gevraagd
- Meld belangrijke onvolkomenheden via luchtkwaliteit@rws.nl.
- Zodra u invoer constateert die onvolkomenheden veroorzaakt, wordt u verzocht om vóór 6 oktober 2023 een tekst voor Bijlage 6 door te geven via luchtkwaliteit@rws.nl.
Gevalideerde concentratieberekeningen beschikbaar
De resultaten van de concentratieberekeningen langs wegen van de monitoringsronde 2023 zijn op 14 september 2023 gepresenteerd aan de deelnemers van de Overleggroep Monitoring NSL. Vanaf nu zijn deze resultaten ook beschikbaar achter de inlog op het CIMLK.
De concentratieberekeningen zijn verricht op basis van de door overheden aangeleverde en gecontroleerde invoergegevens. Hierbij is gebruik gemaakt van de achtergrondconcentraties en emissiefactoren, zoals ze zijn gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. De rekenkundige validatie van de rekenresultaten voor het rekenjaar 2022 en zichtjaren 2025 en 2030 is in eerdere fase afgerond. Hierbij zijn geen onverklaarbare significante systematische verschillen tussen berekeningen met het CIMLK en het eigen model van het RIVM gevonden.
Rekentool 2023
U kunt zonder inloggegevens gebruik maken van de Rekentool 2023 en rekenen voor de jaren 2022, 2025 en 2030 met de achtergrondconcentraties en emissiefactoren die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op 15 maart 2023 heeft gepubliceerd. De Rekentool 2022 met het rekenhart AERIUS Lucht blijft ook beschikbaar op het CIMLK.
Analyse rekenresultaten
Er zijn langs de Nederlandse wegen voor NO2 eenentwintig overschrijdingen geconstateerd in 2022, vier in 2025 en vijf in 2030. Voor PM10 gaat het om overschrijdingen langs 0,2 km weg in 2022 en 0,1 km weg in 2025 en 2030. Dit is exclusief de overschrijdingen voor PM10 bij veehouderijen die in een apart traject berekend worden.
Met de resultaten van de monitoring kunt u een analyse maken over de stand van zaken bij uw gemeente. Is er sprake van een overschrijding, zijn er nieuwe (toekomstige) of hardnekkige oude overschrijdingen? Zo ja, dan is het met het in werking treden van de Omgevingswet verplicht een programma opgesteld te hebben.
Uiteindelijk is het een gezamenlijke opgave om het ontstaan van overschrijdingen te voorkomen dan wel deze zo kort mogelijk te laten voortduren.
Net als voorgaande jaren is er in de monitoringsrapportage ruimte voor opmerkingen over geconstateerde onjuistheden in de invoer die eventuele onterechte knelpunten of andere onvolkomenheden veroorzaken. Voorbeelden van opmerkingen over invoergegevens vindt u in bijlage 6A van de rapportage van 2022 en eerdere jaren. Een eventuele tekst met een toelichting kunt u tot uiterlijk 6 oktober 2023 doorgeven via luchtkwaliteit@rws.nl.
- Het ministerie van IenW streeft er naar om het aantal onvolkomenheden in de definitieve rapportage zo beperkt mogelijk te houden. Mocht u tijdens het bekijken van de resultaten op relevante onvolkomenheden stuiten dan wordt u verzocht deze te melden via luchtkwaliteit@rws.nl. Deze informatie zal dan worden opgenomen in Bijlage 6A van de monitoringsrapportage.
De actuele planning van MR2023 is als volgt:
Op 6 oktober is de deadline voor het aanleveren van een Bijlage 6 tekst. Dan is er tot 2 november de tijd om te reageren op het concept monitoringsrapport door de Overleggroep leden. En er wordt gestreefd om het rapport rond 15 december aan te bieden aan de Tweede Kamer.
MR2024
Vanaf 1 januari 2024 is de inwerkingtreding van de Omgevingswet een feit. Daarmee komen er aandachtsgebieden in beeld voor de jaarlijkse monitoring van luchtkwaliteit. Meer informatie daarover is te vinden bij het thema lucht op IPLO.
De jaarlijkse procesafspraken voor de luchtkwaliteit monitoring, handleidingen, handreikingen en werkwijzen worden geactualiseerd en afgestemd op de Omgevingswet en op IPLO en het CIMLK gepubliceerd.
Ondersteuning door Bureau Monitoring
Wij blijven u via nieuwsbrieven informeren over de voortgang van de monitoring. Op de IPLO-site vindt u informatie over het thema lucht, de monitoring van luchtkwaliteit en het CIMLK.
U kunt ons bereiken door het vragenformulier in te vullen; het uploaden van een bestand hoort tot de mogelijkheden.