Start Monitoringsronde 2023
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de monitoringsronde 2023 (MR2023) en zetten vele belangrijke aandachtspunten op een rij die u gebruikt tijdens het actualiseren in deze monitoringsronde.
In 2023 NSL MR2023
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is gepland op 1 januari 2024. De wet milieubeheer blijft van kracht tot dat moment. Er is daarom dit jaar weer een volledige monitoringsronde voor alle NSL-deelnemers. Ook sluiten de Schone Lucht Akkoord (SLA)-deelnemers deze MR2023 aan. In deze groep van deelnemers zijn enkele provincies en gemeenten die nog geen of weinig ervaring hebben met de monitoring van luchtkwaliteit.
Voor de nieuwe en onervaren collega’s (overheden) die hun geheugen willen opfrissen worden er 2 Webinars (digitaal) georganiseerd door Bureau Monitoring. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan luchtkwaliteit@rws.nl met vermelding van het onderwerp.
- Monitoring van wegverkeer op 6 maart van 10-12 uur.
- Monitoring van veehouderijen op 20 april van 10-12 uur.
CIMLK
Om gegevens in het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK) te kunnen invoeren of actualiseren, moet u inloggen. U doet dat namens uw organisatie met EH3 niveau eHerkenning. Regelt u dit tijdig? Ook voor het machtigen van een andere partij voor het actualiseren van gegevens heeft u eHerkenning nodig. U geeft een machtiging af ín het CIMLK. (Actie)
Persoonsgegevens in CIMLK
Het gebruik van eHerkenning gecombineerd met RIVM AVG-beleid heeft tot gevolg dat er geen emailadressen of persoonsnamen bekend zijn of bewaard worden in het CIMLK. De naam van het bevoegd gezag met een uniek Kamer van Koophandel nummer is voor Bureau Monitoring het enige aanknopingspunt. Daarom houden wij als Bureau Monitoring vast aan ons NSL-adressenbestand voor communicatie en vragen. Dit adressenbestand (zakelijk of werk gerelateerd) gebruiken en actualiseren wij alléén voor de communicatie voor de monitoring van luchtkwaliteit. Dit is ook zo opgenomen in het RWS/AVG-register.
Graag blijven wij wijzigingen ontvangen via de postbus luchtkwaliteit@rws.nl zodat we iedereen kunnen aanschrijven en het bestand actueel kunnen houden. (Actie)
Aandachtspunten Monitoringsronde (MR) 2023
- In de MR2023 is een extra (nabij gelegen) prognosejaar toegevoegd: 2025.
Dit is op verzoek van NSL-partners om beleidsmaatregelen te kunnen doorrekenen met actuele informatie voor het prognosejaar 2025. (Actie)
Daarnaast is het nodig voor de monitoringsrapportage van het Schone Lucht Akkoord (SLA) waarin 2025 als zichtjaar is vastgesteld en waarvoor het doelbereik wordt doorgerekend. - Om de lopende Projecten en Maatregelen te actualiseren krijgt het bevoegd gezag half maart een e-mail, met daarin een of twee Excel-bestand(en) waar u die ´openstaande gegevens´ kunt actualiseren. De voortgangsformulieren zijn namelijk niet opgenomen in het CIMLK. Er geldt een wettelijke verplichting om te rapporteren over de voortgang van projecten en maatregelen, daarom wordt er op een andere wijze actualisatie van uw projecten en maatregelen gevraagd. (Actie)
- eHerkenning niveau 3 is vereist per bevoegd gezag, óók als u een andere organisatie machtigt om te actualiseren. eHerkenning en het afgeven van machtigingen worden door het bevoegd gezag zelf geregeld. Dit kost meestal enkele weken binnen uw eigen organisatie! (Actie)
- De werkwijze van actualiseren vraagt om goede onderlinge communicatie. Zodra u actualiseert door middel van het uploaden van een actueel bestand wordt het ´oude´ bestand verwijderd. Dit is voor zowel wegverkeer als voor veehouderijen het geval.
Als het bevoegd gezag meerdere machtigingen afgeeft is het mogelijk dat de ene partij de gegevens van de ander overschrijft. (Actie, zie ook punt 8) - Data & NSL Monitoringstool: De wegverkeer data van MR2010 tot en met MR2022 blijft beschikbaar (oude bestandsformat) op documentatie in het CIMLK.
De NSL-veehouderij data van MR2021 en MR2022 (oude bestandsformat) blijft beschikbaar op documentatie in het CIMLK. (Ter info) - Data & CIMLK voor wegverkeer; achter de inlog wordt de te actualiseren data voor wegverkeer voor MR2023 als download aangeboden. Dit is feitelijk het startpunt-bestand voor de uitvoering van de actualisatie in deze ronde. Het bestand is het CIMLK uitwisselformaat én bevat de data voor de monitoringsjaren (MJ) 2022, 2025 en 2030 die dienen als basisvulling. Naast het toegevoegde tussenjaar 2025 (zie ook punt 1) bevat het ook de per 01-01-2023 doorgevoerde gemeentelijke herindelingen en een actualisatie van de geometrie van jurisdicties over heel Nederland (zie ook punt 10). (Ter info)
Dit MR2023-bestand bestaat uit de volgende onderdelen:
MJ2022 = kopie van data MR2022, MJ2021
MJ2025 = kopie van data MR2022, MJ2021 (want in de tijd het meest nabij gelegen beschikbare data)
MJ2030 = kopie van data MR2022, MJ2030. - Data & CIMLK voor veehouderijen; de veehouderijen data van MR2021 en MR2022 is beschikbaar in het nieuwe gevulde uitwisselbestand in het CIMLK. Rond 11 april komt achter de inlog de veehouderijdata als download beschikbaar. Deze zal de actuele RAV-codes bevatten. Een download van deze data is het beste vertrekpunt voor uitvoering van de actualisatie van deze ronde. (Ter info)
- Het aanbieden van een geactualiseerd bestand in het CIMLK; bestanden aangeboden ter actualisatie voor MR2023 zullen na een succesvolle validatie de bestaande data voor uw jurisdictie in MR2023 volledig overschrijven. Dit geldt voor zowel wegverkeer als voor veehouderijen. De oorspronkelijke data zoals die beschikbaar was bij aanvang van de actualisatie zijn dan definitief verwijderd. Bij elke aanpassing in een bestand – hoe klein ook – zal het bestand opnieuw ter actualisatie aangeboden moeten worden.’ (Ter info en instructie)
- Via de documentatiepagina zijn uitwisselformats als spreadsheets beschikbaar. Deze geven een toelichting en ook voorbeelden bij de invoeropties van de velden voor MR2023. (Ter info)
- In het CIMLK gaat er een formele gemeentegrenzen geometrie gehanteerd worden zoals opgenomen in PDOK. Er kan daarbij een verandering zijn t.o.v. de gemeentegrenzen zoals deze in de monitoringstool (MT) waren opgenomen. Het heeft voornamelijk gevolgen voor wegverkeer.
Controleer de geometrie; download een oud en nieuw bestand en vergelijk deze met elkaar om eventuele verschillen te zien. De verschillen kunnen doorwerken. Kijk op de documentatie pagina en bij 'Wijziging geometrie bestuurlijke grenzen in MR2023'. (Actie) - Na inloggen gaat u naar downloaden en stelt u een download samen van de databestanden voor monitoringsronde 2023, die bewaart u in uw eigen werkomgeving. Maak een kopie van deze bestanden en gebruik de kopie als vertrekpunt voor de actualisatie van gegevens. U heeft dan direct het juiste ´gevulde´ uitwisselbestandsformaat met het toegevoegde prognosejaar 2025, de meest actuele geometrie én de gemeentelijke herindelingen. Deze bestanden gaat u aanvullen en bewerken.
U actualiseert door uw bestanden te uploaden en te controleren op de juistheid en volledigheid met rekenen (de Rekentool Aerius Lucht). Ook kunt u de kaart gebruiken om uw geactualiseerde wegverkeerinvoergegevens te controleren. (Instructie) - Zowel het CIMLK als de Rekentool valideren uw geüploade gegevens voordat deze geaccepteerd zullen worden. Er volgt altijd een email (u voert zelf uw email adres in) waarin u geïnformeerd wordt over de door u uitgevoerde taak. Zodra de taak niet door de validatie komt ontvangt u per email een validatierapport met de geconstateerde fouten. De validatierapporten zijn zeer uitgebreid en geven u per regel aan wat de fout in uw bestand is en wat u moet veranderen.
De naam van uw shapebestanden moeten nu nog altijd beginnen met een herkenbare term zoals ‘segment_’ of ‘receptor_’, anders herkent het systeem in deze monitoringsronde (MR2023) de bestanden niet. - Er zijn velden die verplicht ingevuld moeten worden en velden die optioneel zijn. Het zo volledig mogelijk aanvullen van de bestanden (bv. het veld ‘naam’ in het receptorbestand) verhoogt aanzienlijk de gebruikersvriendelijkheid in de kaartviewer. Meer gedetailleerde informatie daarover in het Informatie Model Luchtkwaliteit (IML) en in de spreadsheets met de uitwisselformaten op de documentatie pagina. (Ter info en Instructie)
- Rond 11 april komt de veehouderijen data MR2023 achter de inlog als download beschikbaar met de meest actuele RAV-codes Het dient als vertrekpunt voor actualisatie. Het streven is dat u dan ook de kaart kunt gebruiken om uw geactualiseerde veehouderij invoergegevens te controleren. (Ter info)
- Herinnering! Denkt u aan de tunnels in uw gemeente en het eventueel opdracht geven voor een windtunnelonderzoek? Dan kan er in de planning rekening worden gehouden met het naderhand invoeren van de nieuwe specifieke gegevens in de correctievelden. De procedure is dat u uiterlijk 11 mei Bureau Monitoring informeert via luchtkwaliteit@rws.nl. U geeft aan dat u de tijdelijke openstelling wilt gebruiken voor het invullen van gegevens in de correctievelden. Meer informatie Rekenregels bij tunnels - IPLO) en Windtunnelonderzoek - IPLO. (Ter info)
- In MR2023 zijn er 2 correctie gebieden beschikbaar, namelijk de IJmond en Schiphol. (Ter info)
Planning Monitoringsronde 2023
Monitoringsproces
|
Verkeer | Veehouderijen | Datum |
---|---|---|---|
CIMLK openstellen voor actualisatie verkeer | X | - | 1 maart |
CIMLK open voor actualisatie veehouderijen en terugkoppelen feedback datakwaliteit aan individuele gemeenten. | - | X | 11 april |
Lokale invoer verkeersgegevens in CIMLK | X | - | 1 maart - 25 mei |
Lokale invoer veehouderijgegevens in CIMLK | - | X | 11 april - 25 mei |
Rekentool 2023 gereed | X | - | 19 april (streefdatum) |
Partners controleren lokale verkeersinvoer met de Rekentool 2023 *minimaal 4 weken nadat Rekentool 2023 gereed is |
X | - | 19 april - 25 mei* |
Sluiting CIMLK voor invoer verkeer en veehouderijen | X | X | 25 mei |
Rekenresultaten verkeer beschikbaar | X | - | 30 juni |
Rekenresultaten veehouderijen beschikbaar | - | X | 19 september |
Concept monitoringsrapport gereed voor Overleggroep | X | X | 17 oktober |
Overleggroep monitoring NSL | X | X | 2 november |
Aanbieden Monitoringsrapport aan Tweede Kamer en publiceren. | X | X | 15 december |
Ondersteuning door Bureau Monitoring
Ook in 2023 zullen wij u via nieuwsbrieven informeren over de voortgang van de monitoring. Op de IPLO-site vindt u steeds meer informatie over het thema lucht, de monitoring van luchtkwaliteit en het CIMLK. De helpdesk is beschikbaar via Vraag het onze experts - IPLO. Tijdens de monitoringsronde is Bureau Monitoring ook telefonisch beschikbaar. Daarover wordt u binnenkort geïnformeerd. De website van InfoMil fungeert nog als tijdelijk archief. Heeft u vragen? Stel ze met behulp van het contactformulier.