Nieuws Lucht
Op 24 oktober 2024 startte landelijke voorlichting om Nederlanders bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van houtstook. Centraal staat een weckpotje, dat visualiseert wat er uit de schoorsteen komt bij een avondje stoken. Gemeenten kunnen de video’s, posters en ander beeld ook lokaal inzetten.
De Europese Raad nam op 14 oktober de nieuwe Europese richtlijn voor luchtkwaliteit formeel aan. Vanaf 2030 gaan er strengere eisen gelden voor bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide. Binnen 2 jaar moet Nederland de Europese regels omzetten naar nationale wetgeving.
Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen heeft de praktijkbladen Meten luchtemissies herzien. De praktijkbladen helpen het bevoegd gezag bij de beoordeling van de kwaliteit van luchtemissiemetingen.
Voor het vaststellen van de luchtkwaliteit bij industrie of rond stallen kunt u het rekenmodel Implementatie Standaardrekenmethode Luchtkwaliteit 3 (ISL3a) gebruiken. Vanaf 12 juli is versie 2024 beschikbaar.
In september 2024 start de post-hbo-opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding behandelt alle aspecten van luchtkwaliteit en geeft daarmee een stevige basis voor werkzaamheden in dit brede en complexe werkveld.
Voor vreugdevuren en paasvuren geldt een vergunningplicht. Alleen met een vergunning krijgt u toestemming voor het verbranden van afvalstoffen.
Hoe kunnen gemeenten via het omgevingsplan de nadelige gevolgen van houtstook vanuit woningen beperken? Adviesbureau KokxDeVoogd heeft voorbeeldregels opgesteld, in opdracht van het ministerie van IenW.
De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) heeft het kennisdocument geactualiseerd, dat gaat over het beperken van hinder door rook van houtkachels van particulieren.
Sinds 11 maart 2024 is de vernieuwde F-gassenverordening van kracht. Tot 4 juni 2024 kan men feedback geven op het ontwerpbesluit over F-gasetikettering.
De keuringsplicht van kleine en middelgrote stookinstallatie is in het nieuwe stelsel anders geregeld. Lees hier hoe dat precies zit.