Voorlichtingsmateriaal houtstook 2024/2025
Het voorlichtingsmateriaal helpt gemeenten om houtstokers bewuster te maken van de schadelijke effecten voor henzelf en hun omgeving. Gemeenten kunnen kiezen uit verschillende materialen.
Op deze pagina
- Materialen met 2 invalshoeken
- Voorlichtingsmateriaal 'Eerlijk over houtstook'
- Voorlichtingsmateriaal 'Denk aan je buur, even geen vuur'
- Meer informatie over houtstook
Materialen met 2 invalshoeken
Het stoken van hout heeft invloed op de gezondheid van de stoker en buurtgenoten. Houtstokers zijn zich daar niet altijd van bewust. Helemaal geen hout stoken is het beste voor een gezonde leefomgeving. Daarnaast kunnen gemeenten het gebruik van de Stookwijzer stimuleren of zelfs verplichten.
Gemeenten kunnen kiezen uit materialen met de volgende 2 invalshoeken:
- Eerlijk over houtstook. Deze voorlichting richt zich op de negatieve gezondheidseffecten van houtstook. Milieu Centraal startte op 24 oktober 2024 met landelijke voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast is er een toolkit voor gemeenten, GGD'en, omgevingsdiensten en provincies met video's, posters en ander beeld.
- Denk aan je buur, even geen vuur. Deze voorlichtingsmaterialen stimuleren het gebruik van de Stookwijzer (niet stoken bij ongunstige weersomstandigheden). Ook is er een 'draaiboek' met handvatten voor een gefaseerde communicatiestrategie voor gemeenten, die van plan zijn om een stookverbod op basis van een Stookwijzer code rood in te stellen.
Voorlichtingsmateriaal 'Eerlijk over houtstook'
Deze voorlichting richt zich op de negatieve gezondheidseffecten van houtstook. Milieu Centraal startte op 24 oktober 2024 met landelijke voorlichtingsactiviteiten. Centraal staat een weckpotje, dat visualiseert wat er uit de schoorsteen komt bij een avondje stoken.
Milieu Centraal heeft de voorlichting ontwikkeld met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Milieu Centraal verspreidt de voorlichtingsboodschap actief in het land, op verschillende momenten en op diverse plekken. Een overzicht van locaties, middelen en perioden staat in onderstaande toolkit voor gemeenten. Ook is er de website eerlijkoverhoutstook.nl met achtergrondinformatie over de voorlichtingsboodschap.
Download voorlichtingsmateriaal 'Eerlijk over houtstook'
Gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en GGD'en kunnen de voorlichtingsboodschap verder verspreiden in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld via hun website, sociale media, huis-aan-huisbladen, buurtcentra en abri's.
Er zijn 3 verschillende filmpjes, waarin een hout stokend gezin, een kinderlongarts en mensen op straat aan het woord komen (voxpop), inclusief korte versies. Ook is er veel fotomateriaal, FAQ's, een persbericht en een handleiding met een beschrijving van alle middelen. Daarin staat ook hoe je een lokale voxpop kunt laten maken.
Download alle materialen uit de toolkit Eerlijk over houtstook
Voorlichtingsmateriaal 'Denk aan je buur, even geen vuur'
Dit voorlichtingsmateriaal stimuleert het gebruik van de Stookwijzer. Het is ontwikkeld naar aanleiding van de pilot 'Stookverbod bij ongunstig weer'. Het is geschikt voor:
- gemeenten die een stookverbod tijdens een code rood van de Stookwijzer willen invoeren. Het materiaal ondersteunt deze gemeenten bij hun communicatie over code rood van de Stookwijzer en bij het geleidelijk invoeren van een stookverbod bij code rood (of oranje + rood) van de Stookwijzer.
- gemeenten die willen dat inwoners de Stookwijzer leren kennen en gaan gebruiken, maar geen stookverbod bij code rood gaan invoeren. Het materiaal helpt om het stookgedrag van burgers te veranderen (verminderen) en stimuleert het gebruik van de Stookwijzer om luchtvervuiling en overlast te voorkomen.
Let op: het voorlichtingsmateriaal gaat uit van de 6-uursblokken, die op 24 oktober 2024 in de Stookwijzer ingevoerd worden.
Download voorlichtingsmateriaal 'Denk aan je buur, even geen vuur'
Het voorlichtingsmateriaal bestaat uit verschillende bestandstypen, zodat gemeenten naar eigen inzicht de informatie kunnen gebruiken. De teksten zijn voorbeeldteksten. Gemeenten kunnen zelf bepalen wat ze willen gebruiken, teksten aanpassen et cetera.
- Draaiboek (pdf, 4.5 MB) Communicatie stookverbod bij code rood van de Stookwijzer
- Voorbeeldartikelen, persberichten en veelgestelde vragen/antwoorden (zip, 390 kB)
- Sociale media, formaat 4:5 (zip, 18 MB)
- Sociale media, formaat 9:16 (zip, 27 MB)
- Sociale media, formaat 16:9 (zip, 27 MB)
- Beeldmerk en fonts apart (zip, 4.1 MB)
Fotografie (originele bestanden zonder beeldmerk):
- Originele foto Even geen vuur-winter (jpg, 46 MB)
- Originele foto Even geen vuur-zomer (jpg, 42 MB)
- Originele foto Denk aan je buur - A (jpg, 15 MB)
- Originele foto s Denk aan je buur B portrait en landscape (zip, 33 MB)
- Originele foto Denk aan je buur - C (jpg, 16 MB)
- Originele foto s Denk aan je buur D portrait en landscape (zip, 25 MB)
- Originele foto He buur - A (jpg, 25 MB)
- Originele foto He buur - B (jpg, 25 MB)
- Originele foto He buur - C (jpg, 25 MB)
- Originele foto He buur - D (jpg, 28 MB)
- Originele foto He buur - E (jpg, 30 MB)