Inhoud
Ruimtelijke bouwregels omgevingsplan
De ruimtelijke bouwregels regelen de ruimtelijke inpassing van een gemeentelijke weg op een locatie. De ruimtelijke bouwregels regelen onder andere de grenzen van het wegprofiel en het aantal rijbanen. Deze staan in het tijdelijk én nieuwe deel van het omgevingsplan.
Soms staan er in een omgevingsplan extra regels voor aspecten, zoals geluid of water. Bijvoorbeeld over stil asfalt, geluidsschermen of watercompensatie door de toename van verharding.
Tijdelijk deel omgevingsplan
Het tijdelijk deel omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bestaat uit de ruimtelijke regels (o.a. bestemmingsplannen en beheersverordeningen) en de bruidsschat omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). In beide delen staan ruimtelijk bouwregels.
Let op: de gemeente kan de ruimtelijke regels en de regels van de bruidsschat omgevingsplan wijzigen. De actuele regels van het omgevingsplan raadpleegt u in het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Ruimtelijke regels
Is een gemeentelijke weg voor inwerkingtreding van de Omgevingswet op een locatie toegelaten? Dan staan de ruimtelijke bouwregels na de inwerkingtreding van de Omgevingswet eerst in de ruimtelijke regels van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
Bruidsschat: geluid en aanleg/wijziging gemeentelijke weg
In afdeling 22.4 van de bruidsschat omgevingsplan in het tijdelijk deel staan regels over de aanleg en wijziging van een gemeentelijke weg en het aspect geluid. Deze regels gelden als er bij de totstandkoming van het tijdelijk deel van het omgevingsplan geen afweging is gemaakt voor het aspect geluid. Deze regels zijn een voortzetting van het reconstructiebesluit onder de Wet geluidhinder.
In een aantal gevallen is een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit ‘geluid weg of spoorweg’ nodig. Het bevoegd gezag beoordeelt in deze binnenplanse vergunning de hoeveelheid geluid op geluidgevoelige gebouwen in het aandachtsgebied. De vergunningplicht geldt bijvoorbeeld niet voor de aanleg of wijziging van een woonerf of voor een weg waar een maximumsnelheid van 30 km per uur geldt.
Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit voor lokale (spoor)weg in de bruidsschat.
Bruidsschat: omgevingsplanactiviteit bouwwerken
In artikel 22.26 van de bruidsschat in het tijdelijk deel omgevingsplan staat een vergunningplicht om vooraf het concrete bouwplan te toetsen aan de regels in het omgevingsplan. Hieronder valt niet de gemeentelijke weg, maar wel een eventueel viaduct of brug als onderdeel van de weg.
Deze vergunningplicht geldt niet voor de verbouwactiviteiten die in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn aangewezen als vergunningvrij voor de omgevingsplanactiviteit.
Nieuwe deel omgevingsplan
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen er ook ruimtelijke bouwregels staan in het nieuwe deel van het omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het omzetten van regels van het tijdelijk deel naar het nieuwe deel van het omgevingsplan moet eind 2031 klaar zijn. Met deze nieuwe regels voldoet het bevoegd gezag aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Aspecten daarbij zijn onder andere geluid en mobiliteit.
Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Toelaten van een gemeentelijke weg op een locatie.
Ruimtelijke regels vergunningvrij, geen omgevingsplanactiviteit
In artikel 2.29 van het Bbl staat een aantal door het Rijk aangewezen (ver)bouwactiviteiten bij een gemeentelijke weg, die altijd zonder omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit uitgevoerd mogen worden. De bouwregels in het omgevingsplan zijn niet van toepassing op deze vergunningvrije (ver)bouwactiviteiten. Daarbij gaat het om bouwwerken voor een infrastructurele of openbare voorziening, zoals verkeerslichten, lantaarnpalen of oplaadpalen voor elektrische auto’s.
Bouwregels technische bouwactiviteit Bbl
In het Bbl staan de bouwregels voor de technische bouwactiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Deze bouwregels zijn gericht op veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid. Een weg is geen bouwwerk. De regels uit het Bbl gelden daarom niet voor de gemeentelijke weg zelf. Bouwwerken als bruggen, tunnels en viaducten vallen wel onder de regels van het Bbl.
Bouwregels en gebruiksfunctie
Hoewel de weg zelf geen bouwwerk is, zijn er bij of aan de weg wel veel verschillende bouwwerken. Deze bouwwerken:
- zijn onderdeel van een weg, bijvoorbeeld een brug, tunnel of viaduct
- staan ten dienste van een goede werking van de weg, zoals lantaarnpalen, verkeerslichten en dergelijke
- zijn nodig vanwege de weg, zoals geluidschermen en meetpalen luchtkwaliteit
Voor vrijwel al deze bouwwerken stelt het Bbl bouwregels voor de gebruiksfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) 'bouwwerk geen gebouw zijnde'. Dit is een beperkte set bouwregels.
Omgevingsvergunning technische bouwactiviteit
Het soort bouwwerken dat bij een weg noodzakelijk kan zijn, is zeer divers. Artikelen 2.25, Bbl, (bouwwerken met een dak) en artikel 2.26, Bbl, (bouwwerken zonder een dak) regelen welke bouwactiviteiten met betrekking tot bouwwerken vergunningplichtig zijn. Wordt een bouwwerk niet in deze artikelen aangewezen, zoals verkeerslichten van 3 meter hoog, dan is deze niet vergunningplichtig.
Het bevoegd gezag beoordeelt aan de hand van de aanvraag of het bouwwerk voldoet aan de technische regels van het Bbl.
Lees meer op Omgevingsvergunning bij de technische bouwactiviteit.
Melding technische bouwactiviteit
In artikel 2.27, lid 1, onder a, Bbl, worden bepaalde bouwactiviteiten uitgezonderd van de aanwijzing van de vergunningplicht voor de technische bouwactiviteit in artikelen 2.25 en 2.26, Bbl. Dit is het geval voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Hiervoor geldt een bouwmelding.
Bouwwerken die onder gevolgklasse 1 vallen staan in artikel 2.17, Bbl. Voor wegen gaat het om:
- bruggen voor fietsers en voetgangers, op voorwaarde dat deze niet gelegen zijn over een rijks- of provinciale weg en de te overbruggen afstand niet meer is dan 20 meter.
Lees meer op Melding bij de technische bouwactiviteit.
Technische bouwactiviteit zonder vergunning of melding
Bouwactiviteiten voor bouwwerken bij of aan een weg, kunnen op 2 manieren worden uitgevoerd zonder vergunning of melding voor de technische bouwactiviteit:
- als deze bouwwerken niet zijn aangewezen als vergunningplichtig in de artikelen 2.25 en 2.26, Bbl, bijvoorbeeld een verkeerslicht met een hoogte van 4 meter
- als het bouwwerk is uitgezonderd van de aanwijzing als vergunningplichtig (artikel 2.27, lid 2, Bbl) – dit is onder andere het geval bij:
- een antenne-installatie met bijbehorend opstelpunt ten behoeve van de C2000-infrastructuur voor de mobiele communicatie door hulpverleningsdiensten
- een bouwwerk voor de beveiliging van een weg, spoor- of waterweg of een spoorweg- of luchtvaartterrein
- een bouwwerk voor de verkeersregeling, verkeersgeleiding, handhaving van de verkeersregels, wegaanduiding of verlichting
Meer informatie vindt u op de webpagina Vergunningvrije technische bouwactiviteiten.
Regels vanwege bijzondere omstandigheden of locaties
Wegen worden soms op bijzondere locaties aangelegd. Bijvoorbeeld in de uiterwaarden van een rivier of in de buurt van een natuurgebied. Op die locaties kunnen daarom 1 of meer omgevingsvergunningen nodig zijn. Deze vergunningen kunnen ook bouwregels bevatten.