Gebruiksregels in het omgevingsplan
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet staan er voor horeca gebruiksregels in het nieuwe Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en tijdelijke deel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het omgevingsplan.
Tijdelijk deel omgevingsplan
Voor de verschillende milieuaspecten staan de meeste gebruiksregels in de bruidsschat omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Daarnaast kunnen ook in de bestaande planologische regels (bestemmingsplannen) in het tijdelijk deel omgevingsplan gebruiksregels staan. Die gaan dan vaak over terrassen.
Nieuw deel omgevingsplan
Voor het nieuwe deel bepaalt de gemeente in principe zelf of en welke gebruiksregels er voor horeca in het omgevingsplan komen. Daarbij moet het omgevingsplan voldoen aan het evenwichtig toedelen van functies. En aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). In het omgevingsplan staan daarom bijvoorbeeld bijna altijd gebruiksregels over geluid voor horeca. Lees meer informatie over het toelaten van horeca.
Meer informatie over de milieuaspecten bij horeca in het omgevingsplan vindt op de volgende pagina’s:
Gebruiksregels in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Ook het Bbl bevat gebruiksregels voor horeca. Deze regels uit hoofdstuk 6 richten zich vooral op het waarborgen van de brandveiligheid. Voorbeelden hiervan zijn het voorkomen van obstakels in vluchtroutes en de aanwezigheid van blusmiddelen.
Gebruiksmelding
De meldingsplicht geldt voor het uitoefenen van een aantal gebruiksfuncties in een bouwwerk. De gemeente en brandweer kunnen na de melding controleren of voldaan wordt aan de voorschriften voor brandveiligheid. Bij horeca is vrijwel altijd sprake van een bijeenkomstfunctie. Bijvoorbeeld een café of restaurant. Bij een bijeenkomstfunctie is bij meer dan 50 personen een gebruiksmelding nodig.
Er kan ook sprake zijn van een logiesfuncties. Bijvoorbeeld bij een hotel. Bij een logiesfunctie in een logiesgebouw is een gebruiksmelding nodig bij meer dan 10 personen.
Lees meer over de gebruiksmelding.
Gebruiksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
In principe staan er in het Bal geen direct werkende regels gericht op de horeca. Horeca is door het Rijk niet aangewezen als een milieubelastende activiteit in hoofdstuk. 3 Bal. In een enkel geval kan er op een horecagelegenheid een bedrijfstakoverstijgende activiteit aanwezig zijn waarvoor regels uit het Bal gelden. Een voorbeeld hiervan is een propaantank voor een horecagelegenheid in het buitengebied.
Gemeentelijke verordeningen
Ook na de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven voor horecagelegenheden gemeentelijke verordeningen van belang. Daarbij is er wel een verschil tussen onderwerpen waarvoor er regels worden gesteld:
- De regels voor de fysieke leefomgeving worden geregeld in het omgevingsplan. In de overgangsfase van het omgevingsplan blijven de regels uit de gemeentelijke verordeningen, zoals de Algemene plaatselijke verordening (Apv), gewoon van kracht. Deze moeten voor eind 2031 worden omgezet naar het omgevingsplan. Een voorbeeld hiervan zijn de regels over onversterkte muziek.
- De regels voor openbare orde op basis van de Gemeentewet en de Alcoholwet. Denk daarbij aan de regels over openingstijden. Deze onderwerpen mogen niet in het omgevingsplan worden opgenomen en blijven onderdeel van de Apv of de Horecaverordening. Ook de exploitatievergunning blijft bestaan.
Gebruiksregels vanwege bijzondere omstandigheden of locaties
Horecagelegenheden staan soms op bijzondere locaties. Bijvoorbeeld in of in de buurt van een natuurgebied. Daarvoor zijn dan specifieke vergunningen nodig waarin specifieke gebruiksregels kunnen staan.