Toelaten van horeca op een locatie
Via het omgevingsplan of een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit wordt horeca op een locatie toegelaten. Bij deze ruimtelijke inpassing spelen verschillende omgevingsthema’s zoals geluid, geur en externe veiligheid een rol. Er gelden bij het toelaten van horeca verschillende instructieregels.
Belangrijkste kenmerken horeca
Horeca brengt leven in centra en in gemengde gebieden. Maar horeca kan ook overlast geven op de omgeving. Denk aan overlast door muziek of geuroverlast door een snackbar.
De omvang en aard van de horeca is mede bepalend voor de overlast die deze kan geven. Een grote horecagelegenheid, die ’s nachts open is met harde muziek, heeft een groter effect op de omgeving dan een kleinere, die alleen overdag open is met achtergrondmuziek.
Beleid horeca
Horeca is een activiteit die vrijwel uitsluitend op lokaal niveau speelt. Het beleid, zoals de omgevingsvisie, geeft aan wat de ambities en uitgangspunten zijn bij nieuwe horeca of uitbreiding van horeca.
In de gemeentelijke omgevingsvisie vindt een afweging plaats welke locatie(s) geschikt zijn voor horeca. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn: ruimtelijke inpassing, hinder in de omgeving, concentratie of juist spreiding van horeca, behoefte, bereikbaarheid, beschikbaarheid grond, enzovoort.
Horecacategorieën
In het horecabeleid kan de gemeente gebruik maken van een Lijst van horecacategorieën. Daarin wordt onderscheid gemaakt in lichte horeca met weinig effect op de omgeving en zwaardere horeca met meer of veel effect op de omgeving. Aspecten die bij deze indeling een rol spelen zijn bijvoorbeeld geluid van muziek, verkeersaantrekkende werking, bereiden van etenswaren, schenken van alcohol en openingstijden. Op basis hiervan bepaalt een gemeente waar welk type horeca is toegestaan.
Terrassenbeleid
Voor de inpassing van terrassen kan een gemeente terrassenbeleid opstellen. Hierin is aangegeven onder welke voorwaarden terrassen worden toegestaan. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld locatie, omvang en stemgeluid.
Instrumenten toelaten horeca
Het toelaten van horeca gaat via het omgevingsplan of een buitenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit. Voor het omgevingsplan is de gemeente aan zet. De omgevingsvergunning is op aanvraag van de initiatiefnemer.
De motivering en afwegingen zijn in beide gevallen vergelijkbaar. Wel is een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit concreter, omdat het gaat om de aanvraag van een concreet plan. Maatregelen zijn soms al in de aanvraag opgenomen of kunnen als voorwaarde bij de vergunning gelden.
Instructieregels
In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan instructieregels van het Rijk die gemeenten in acht moeten nemen bij het toelaten van horeca in het omgevingsplan. Het gaat bijvoorbeeld om instructieregels voor geluid, externe veiligheid en luchtkwaliteit. Deze instructieregels zijn gericht op de veiligheid van de bezoekers van de horeca en het voorkomen van overlast op de omgeving.
Een overzicht van de instructieregels vindt u op de pagina Instructieregels Rijk over evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Omgevingsplan
Bij het toelaten van horeca in het omgevingsplan is het van belang dat er geen onaanvaardbare hinder ontstaat op de omgeving, door geur of geluid.
In het omgevingsplan kunnen toelatingsregels opgenomen worden voor nieuwe horeca. Deze bouw- en gebruiksregels zijn gericht op het evenwichtig toedelen van functies aan locaties.
Zo kan bijvoorbeeld een maximale horecacategorie gekoppeld worden aan de locatie. In een woongebied is in het algemeen een lagere categorie passend (met weinig uitstraling op de omgeving). In het centrum kan ook een zwaardere categorie passend zijn (bijvoorbeeld discotheek).
Ook kan gemeente regels opnemen voor terrassen, openingstijden of geluidswaarden. Dit is alleen nodig als het noodzakelijk is om hinder op de omgeving te voorkomen.
Terras
Een aandachtspunt bij het toelaten van horeca is het terras. Er kan hinder ontstaan op de omgeving door het stemgeluid van de bezoekers. Hinder kan voorkomen worden door onder andere te regelen dat het terras alleen op voldoende afstand tot de woningen wordt gerealiseerd. Of door het vastleggen van de ligging van het terras (straatzijde of binnenterrein). En door het beperken van de omvang van het terras of beperkte openingstijden.
Omgevingsthema’s toelaten horeca
Het is afhankelijk van het soort horeca en de locatie welke omgevingsthema’s bij het toelaten van belang zijn. U vindt meer informatie over het toelaten van horeca en omgevingsthema’s op de pagina's:
- Toelaten horeca en externe veiligheid
- Toelaten horeca en geluid
- Toelaten horeca en geur
- Toelaten horeca en mobiliteit
- Toelaten horeca en luchtkwaliteit
Afhankelijk van de locatie kunnen ook andere omgevingsthema’s belangrijk zijn. Meer informatie over andere thema’s vindt u op de pagina Thema’s.