Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving (naar homepage)
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Thema's ›
  3. Praktijksituaties - Toepassing regels in de praktijk ›
  4. Horeca ›
  5. Ruimtelijke inpassing ›
  6. Ruimtelijke inpassing horeca en geur
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Ruimtelijke inpassing horeca en geur

Bij de ruimtelijke inpassing van horeca op een locatie speelt geurhinder soms een rol. Horeca kan door bereiding van voedsel geurhinder geven op de omgeving. Instructieregels zorgen ervoor dat de geurhinder van horeca op woningen en andere geurgevoelige functies aanvaardbaar is.

Invloed op de omgeving

Horeca waar eten wordt bereid, kan overlast geven op de omgeving. Bijvoorbeeld door het frituren van voedsel bij een snackbar. Maar ook restaurants kunnen geurhinder veroorzaken. Vaak concentreert dit zich bij de luchtafvoer van de afzuiginstallatie. In een centrumgebied wordt meestal wat meer hinder geaccepteerd dan in bijvoorbeeld een woongebied. Soms zijn er maatregelen nodig om geurhinder te voorkomen.

Maatregelen verminderen geurhinder

Om bij de ruimtelijke inpassing van horeca op een locatie geurhinder te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen:

  1. voldoende afstand houden van geurgevoelige gebouwen
  2. aanpassen van de hoogte van de luchtafvoer
  3. toepassen van een ontgeuringsinstallatie

Beoordelen en borgen horeca en geur

In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan instructieregels voor horeca en geur. Deze houden in dat de geur door een activiteit bij een geurgevoelig gebouw of locatie aanvaardbaar moet zijn. Het gaat daarbij om gebouwen met de volgende functies: wonen, gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. De gemeente beoordeelt wat aanvaardbaar is.

Maatregelen die nodig zijn voor de aanvaardbaarheid worden geborgd via regels in het omgevingsplan. Bijvoorbeeld door het beperken van de openingstijden van het restaurant of het beperken het type horeca (bijvoorbeeld geen afhaalzaken).

Gerelateerde pagina's

  • Geur en omgevingsplan


delen

  • Delen op LinkedIn

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • IPLO op LinkedIn

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid
UvW - Unie van Waterschappen
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg - IPO