Toelaten horeca en geur
Bij het toelaten van horeca op een locatie speelt geurhinder soms een rol. Horeca kan door bereiding van voedsel geurhinder geven op de omgeving. Instructieregels zorgen dat de geurhinder van horeca op woningen en andere geurgevoelige functies aanvaardbaar is.
Invloed op de omgeving
Horeca waar eten wordt bereid, kan overlast geven op de omgeving. Bijvoorbeeld door het frituren van voedsel bij een snackbar. Maar ook restaurants kunnen geurhinder veroorzaken. Vaak concentreert dit zich bij de luchtafvoer van de afzuiginstallatie. In een centrumgebied wordt meestal wat meer hinder geaccepteerd dan in bijvoorbeeld een woongebied. Soms zijn er maatregelen nodig om geurhinder te voorkomen.
Maatregelen verminderen geurhinder
Om bij het toelaten van horeca op een locatie geurhinder te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen:
- voldoende afstand houden van geurgevoelige gebouwen
- het aanpassen van de hoogte van de luchtafvoer
- het toepassen van een ontgeuringsinstallatie
Beoordelen en borgen horeca en geur
In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan instructieregels voor horeca en geur. Deze houden in dat de geur door een activiteit bij een geurgevoelig gebouw of locatie aanvaardbaar moet zijn. Het gaat daarbij om gebouwen met de volgende functies: wonen, gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. De gemeente beoordeelt wat aanvaardbaar is.
Maatregelen die nodig zijn voor de aanvaardbaarheid worden geborgd via regels in het omgevingsplan. Bijvoorbeeld door het beperken van de openingstijden van het restaurant of het beperken het type horeca (bijvoorbeeld geen afhaalzaken).