Toelaten horeca en luchtkwaliteit
Bij het toelaten van horeca op een locatie binnen een aandachtsgebied speelt luchtkwaliteit soms een rol. Horeca kan leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door extra verkeersbewegingen. Meestal draagt horeca 'niet in betekenende mate (NIBM)' bij aan de luchtverontreiniging.
Invloed op de omgeving
Bij het toelaten van een grote horecagelegenheid, zoals een zalencentrum of feestlocatie, kunnen de extra verkeersbewegingen een relevante bijdrage leveren aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook een grote stookinstallatie kan een relevante bijdrage leveren.
Beoordelen en borgen horeca en luchtkwaliteit
Bij het toelaten van horeca in het omgevingsplan gelden er instructieregels om te voorkomen dat de luchtkwaliteit verslechtert. Die staan in hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dit geldt alleen voor nieuwe horeca als die zorgt voor een verhoging van de concentratie(s) binnen aangewezen aandachtsgebieden.
Bij het toelaten van horeca zijn uitgebreide luchtkwaliteitsberekeningen vaak niet nodig. Want er hoeft niet getoetst te worden aan de omgevingswaarde als de horeca slechts 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdraagt aan de luchtverontreiniging. Er is een aantal standaard NIBM-situaties bepaald zoals voor wonen of kantoren. Horeca is geen standaardsituatie. Maar via de NIBM-tool kunt u op een eenvoudige manier beoordelen of de extra bijdrage door het verkeer NIBM is.
Komt de horeca in of bij een aandachtsgebied en is de ontwikkeling niet NIBM? Dan moet de gemeente nagaan of voldaan wordt aan de rijksomgevingswaarden.
Gerelateerde pagina's
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.