Inpassen woning(en) en mer(beoordeling)
Een woningbouwproject en/of het ruimtelijk inpassen van woningen met een wijziging omgevingsplan of buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan mer-(beoordelings)plichtig zijn. Afhankelijk van het type besluit is er sprake van een project-mer(-beoordeling) of een plan-mer(-beoordeling). Ook kan er een plan-mer nodig zijn als er sprake is van een passende beoordeling in het kader van de natuurbescherming.
Doel mer(-beoordeling)
Het doel van een mer(-beoordeling) is het milieubelang een volwaardige plaats geven in de besluitvorming. Het gaat dan om besluitvorming over plannen en projecten die duidelijke milieueffecten kunnen hebben. Milieu is een breed begrip. Het gaat onder andere om geluid, externe veiligheid, water, bodem, lucht, mobiliteit, natuur, gezondheid en archeologisch erfgoed.
Maatregelen
Soms blijkt uit de mer(-beoordeling) dat er maatregelen nodig zijn om de milieueffecten te beperken. Deze maatregelen moeten geborgd worden in het omgevingsplan of de omgevingsvergunning voor de BOPA.
Project
Een woningbouwproject en/of het ruimtelijk inpassen van woningen met een BOPA of wijziging omgevingsplan kan project-mer-(beoordelings)plichtig zijn. De project-mer-beoordelingsplicht geldt bijvoorbeeld voor de aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject (bijlage V, onderdeel J11 Omgevingsbesluit). Bij het ruimtelijk inpassen van woningen moet er dus een mer-beoordeling plaatsvinden als de woningen onderdeel zijn van een stedelijk ontwikkelingsproject.
Wanneer de bouw van woningen gecombineerd wordt met andere zaken, zoals de ontwikkeling van een jachthaven of een vakantiedorp, kan het project ook om andere redenen project-mer-(beoordelings)plichtig zijn.
Om te kijken of het project-mer-(beoordelings)plichtig is, gelden de volgende stappen aan de hand van Bijlage V Omgevingsbesluit:
- Voldoet het project aan de omschrijving in kolom 1?
- Zo ja, staat het besluit in kolom 4?
- Is er sprake van een mer of een mer-beoordeling?
- Als het project voldoet aan de voorwaarden van kolom 2, dan is er een project-mer-plicht.
- Als het project voldoet aan de voorwaarden in kolom 3, dan is er een project-mer-beoordelingsplicht.
Plan
Een omgevingsplan is plan-mer-(beoordelings)plichtig als het een kader vormt voor besluiten voor mer-(beoordelings)plichtige projecten. We spreken in ieder geval over 'een kader vormen' als in het plan een locatie- of tracékeuze staat. Een 'kader' moet concreet genoeg zijn en is in zekere mate bindend voor een later project-mer-(beoordelings)plichtig besluit. Meer informatie staat op de webpagina Plannen en programma's en de milieueffectrapportage.
Het omgevingsplan is bijvoorbeeld kaderstellend als het voor een project (bijlage V Omgevingsbesluit) een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) voorschrijft. Als de projecten die het plan mogelijk maakt, boven de drempelwaarden in kolom 2 van bijlage V uitkomen, geldt een plan-mer-plicht. Blijven de projecten onder de drempel, dan geldt een plan-mer-beoordelingsplicht.
Natura 2000-gebieden
De gemeente moet een plan-milieueffectrapport (plan-MER) maken als er bij het omgevingsplan een passende beoordeling in het kader van natuurbescherming nodig is. Dit is het geval als niet uitgesloten is dat de activiteit een significant negatief effect heeft op een Natura 2000-gebied.
Hierop geldt een uitzondering. Artikel 3, lid 3 van de smb-richtlijn biedt de mogelijkheid van een plan-mer-beoordeling, ook als een passende beoordeling nodig is. Dit is mogelijk als het gaat om kleine gebieden op lokaal niveau of kleine wijzigingen. Als uit de passende beoordeling blijkt dat er geen significant negatieve gevolgen zijn, en er ook anderszins geen aanzienlijke gevolgen voor het milieu zijn, is een plan-MER niet verplicht. Zie ook het Europese Hof arrest C-444/15.
Meer informatie vindt u op de pagina Milieueffectrapportage.