Bevoegd gezag, advies en instemming bij een BOPA
Bij de gemeente zijn burgemeester en wethouders (B&W) het bevoegd gezag bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Er kan advies of instemming van een ander bestuursorgaan nodig zijn.
Bevoegd gezag bij BOPA
Vrijwel altijd zijn burgemeester en wethouders (B&W) het bevoegd gezag bij de beslissing op een aanvraag voor een BOPA. In sommige gevallen zijn Gedeputeerde Staten of de minister het bevoegd gezag. Dit volgt uit het Omgevingsbesluit. Meer informatie staat op de pagina's Decentraal tenzij, Bevoegd gezag in de Omgevingswet en Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning.
Enkelvoudige en meervoudige aanvraag en magneetactiviteit
Initiatiefnemers kunnen via het Omgevingsloket een aanvraag indienen. Het Omgevingsloket splitst de aanvraag soms op in meerdere verzoeken. Bijvoorbeeld als er een omgevingsvergunning nodig is van de gemeente en het waterschap. Het Omgevingsloket bepaalt daarna per verzoek het bevoegd gezag. Hoe dit werkt voor enkelvoudige en meervoudige aanvragen en voor de magneetactiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) staat op de pagina Aanvraag indienen in het Omgevingsloket: opsplitsen in verzoeken en bevoegd gezag bepalen.
Bindend advies gemeenteraad
De gemeenteraad kan vooraf gevallen aanwijzen waarin een bindend advies nodig is voordat een BOPA wordt verleend (artikel 16.15a en artikel 16.15b, Omgevingswet). Voor niet-aangewezen gevallen heeft de gemeenteraad geen adviesrecht. Een nadere toelichting op het bindend advies staat in de notitie Nieuwe bevoegdheden bij de buitenplanse omgevingsplanactiviteit en participatie (VNG).
Gelet op de vergaderkalender van de gemeenteraad is het raadzaam om, bij ontvangst van een vergunningaanvraag, eerst te beoordelen of voor uiteindelijke vergunningverlening een bindend advies van de gemeenteraad is vereist. De planning kan vervolgens zodanig worden afgestemd dat het collegebesluit direct aan kan sluiten op een eventueel raadsadvies. Verschillende scenario's voor het advies van de gemeenteraad staan in de notitie Scenario’s adviesbevoegdheid (pdf, 580 kB).
B&W sturen de aanvraag naar de raad met het verzoek advies uit te brengen. B&W bepalen daarbij een redelijke termijn waarbinnen de raad het advies moet uitbrengen.
B&W zijn verplicht om overeenkomstig het advies van de gemeenteraad te besluiten. Dit volgt uit artikel 16.15b van de Omgevingswet. Het besluit mag echter niet in strijd zijn met de instructie(regels) van Rijk en provincie. Het is daarom belangrijk om dit als kader mee te geven aan de raad.
Instemming en adviesrecht provincie en minister(s)
Gedeputeerde Staten hebben het recht van advies en instemming voor aanvragen om een omgevingsvergunning voor de in artikel 4.25 van het Omgevingsbesluit genoemde activiteiten. Meer informatie staat op de pagina Advies en instemming Gedeputeerde Staten bij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Uit artikel 4.32 van het Omgevingsbesluit volgt een advies- en instemmingsrecht voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor aanvragen om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit.
In welke gevallen (andere) ministers een advies en/of een instemmingsrecht hebben, volgt uit afdeling 4.2 van het Omgevingsbesluit.
Advies B&W als Gedeputeerde Staten of de minister het bevoegd gezag zijn
Als Gedeputeerde Staten of de minister het bevoegd gezag zijn, dan hebben B&W adviesrecht (artikel 4.20 lid 2 van het Omgevingsbesluit).
Procedure bij instemming
Ten aanzien van de reguliere procedure geldt een beslistermijn van 8 weken (artikel 16.64 lid 1 Omgevingswet). In het geval van advies met instemming van een ander bestuursorgaan wordt deze termijn met 4 weken verlengd (artikel 16.16 Omgevingswet). Indien er sprake is van bindend adviesrecht van de raad wijzigt de beslistermijn niet. De beslistermijn kan in alle gevallen eenmalig met maximaal 6 weken worden verlengd (artikel 16.64 lid 2 Omgevingswet).
Meer informatie
Meer informatie staat op de pagina Advies en instemming in de Omgevingswet en, nog specifieker, op de pagina Advies en instemming bij een omgevingsplanactiviteit.
Magneetactiviteit
Een magneetactiviteit is een activiteit die ervoor zorgt dat er bij een meervoudige aanvraag (dat is een aanvraag voor een omgevingsvergunning met diverse activiteiten) altijd sprake is van 1 bevoegd gezag. Die activiteit is zo belangrijk dat zij alle andere activiteiten als het ware naar zich toetrekt.
In afdeling 4.1 van het Omgevingsbesluit staat per bestuursorgaan aangegeven wanneer het bevoegd gezag is. De gevallen waarin er magneetactiviteiten zijn, kunt u herkennen aan het feit dat 'magneetactiviteiten' in de titel van het artikel staat. De precieze aanwijzing van de magneetactiviteiten vindt u in het tweede lid van een dergelijk artikel. Hoe dit in praktijk uitpakt, vindt u op de pagina Wie is bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning.