Cookies toestaan?

Deze site gebruikt cookies. Meer informatie over cookies
Hier kan het gebruik van cookies op deze website worden toegestaan of geweigerd.
Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Thema's ›
  3. Praktijksituaties - Toepassing regels in de praktijk ›
  4. Horeca ›
  5. Toelaten ›
  6. Toelaten horeca en geur
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Toelaten horeca en geur

Bij het toelaten van horeca op een locatie speelt geurhinder soms een rol. Horeca kan door bereiding van voedsel geurhinder geven op de omgeving. Instructieregels zorgen dat de geurhinder van horeca op woningen en andere geurgevoelige functies aanvaardbaar is.

Invloed op de omgeving

Horeca waar eten wordt bereid, kan overlast geven op de omgeving. Bijvoorbeeld door het frituren van voedsel bij een snackbar. Maar ook restaurants kunnen geurhinder veroorzaken. Vaak concentreert dit zich bij de luchtafvoer van de afzuiginstallatie. In een centrumgebied wordt meestal wat meer hinder geaccepteerd  dan in bijvoorbeeld een woongebied. Soms zijn er maatregelen nodig om geurhinder te voorkomen.

Maatregelen verminderen geurhinder

Om bij het toelaten van horeca op een locatie geurhinder te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen:

  1. voldoende afstand houden van geurgevoelige gebouwen
  2. het aanpassen van de hoogte van de luchtafvoer
  3. het toepassen van een ontgeuringsinstallatie

Beoordelen en borgen horeca en geur

In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan instructieregels voor horeca en geur. Deze houden in dat de geur door een activiteit bij een geurgevoelig gebouw of locatie aanvaardbaar moet zijn. Het gaat daarbij om gebouwen met de volgende functies: wonen, gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. De gemeente beoordeelt wat aanvaardbaar is.

Maatregelen die nodig zijn voor de aanvaardbaarheid worden geborgd via regels in het omgevingsplan. Bijvoorbeeld door het beperken van de openingstijden van het restaurant of het beperken het type horeca (bijvoorbeeld geen afhaalzaken).

Gerelateerde pagina's

  • Geur en omgevingsplan


delen

  • Delen op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. IPLO maakt deel uit van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • Omgevingswet op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid (verwijst naar een andere website)
UvW - Unie van Waterschappen (verwijst naar een andere website)
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten (verwijst naar een andere website)
Interprovinciaal overleg - IPO (verwijst naar een andere website)