Lozen van brijn bij koelwaterbereiding
Voor het lozen van brijn bij koelwaterbereiding staan geen algemene regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) of in de bruidsschat.
Op deze pagina
Wat u moet weten over het omgaan met brijn bij koelwaterbereiding:
- Hoe brijn ontstaat bij koelwaterbereiding
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Verboden en voorwaarden
- Gerelateerde wetgeving
- Controle en toezicht
- Let op: er gelden ook andere regels
Hoe brijn ontstaat bij koelwaterbereiding
Grondwater en oppervlaktewater kunnen worden onttrokken en gebruikt als koelwater. Soms is dit water te zout voor direct gebruik. Dan wordt het eerst ontdaan van zout. Hierbij ontstaat brijn.
Wanneer de regels van toepassing zijn
Valt de lozing van brijn onder een milieubelastende activiteit in hoofdstuk 3 van het Bal? Zo ja, lees dan hieronder verder onder landelijke regelgeving. Zo niet, lees dan verder bij decentrale regelgeving.
Landelijke regelgeving
Er zijn meerdere milieubelastende activiteiten in hoofdstuk 3 aangewezen waarbij koelwater wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:
- paragraaf 3.2.2 Bal: Natte koeltorens
- paragraaf 3.2.6 Bal: Koelinstallaties met kooldioxide, koolwaterstoffen of ammoniak
- paragraaf 3.4.4 Bal: Metaalproductenindustrie
- paragraaf 3.7.3 Bal: Datacentrum
Steeds moet per milieubelastende activiteit in het Bal worden gekeken wat er geldt voor die activiteit. En of er verplichte lozingsroutes gelden.
Let daarbij op de volgende aspecten:
- Is de brijnlozing onderdeel van de kernactiviteit of is het een functioneel ondersteunende activiteit?
- Is er een vergunningplicht en voor welke activiteit geldt die (alleen kernactiviteit of meer?)
- Het lozen van brijn is niet hetzelfde als de lozing van koelwater. Het koelwater is ontdaan van het zout. Brijn is een residu. Dus dan is brijn geen onderdeel van het koelwater. De lozing van het koelwater bevat geen brijn. De regels in het Bal over het lozen van koelwater, zoals paragraaf 4.110 Bal, gelden niet voor de lozing van brijn.
In de meeste gevallen zijn geen specifieke regels voor brijnlozingen opgenomen in het Bal. Als de brijnlozing onder een in hoofdstuk 3 Bal aangewezen milieubelastende activiteit valt, geldt wel de specifieke zorgplicht. De initiatiefnemer moet zelf invullen wat de specifieke zorgplicht inhoudt. Zie Inhoud specifieke zorgplicht milieubelastende activiteit. Daarbij kan de initiatiefnemer ook gebruik maken van de voorkeursvolgorde voor afvalwater van artikel 10.29a van de Wet milieubeheer.
Als het moeilijk is om de specifieke zorgplicht in te vullen, kan de initiatiefnemer hulp vragen van het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag kan de invulling van de specifieke zorgplicht vastleggen in een maatwerkvoorschrift Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Decentrale regelgeving
Valt de lozing van brijn niet onder een milieubelastende activiteit in hoofdstuk 3 van het Bal? Dan kan het zijn dat er lozingsregels voor deze activiteit staan in het omgevingsplan en in de waterschapsverordening. In het omgevingsplan voor lozingen op of in de bodem of op het riool en in de waterschapsverordening voor lozingen op een regionaal water. In de bruidsschat van het omgevingsplan en in de bruidsschat van de waterschapsverordening staan geen specifieke regels over brijnlozingen.
Voorbeelden van regels die kunnen gelden:
- lozing op oppervlaktewater: lozingsactiviteit: omgevingsvergunning (artikel 2.61, bruidsschat waterschapsverordening)
- voor het lozen van brijn op een vuilwaterriool: specifieke zorgplicht voor milieubelastende activiteiten (artikel 22.44, bruidsschat omgevingsplan)
- voor lozen van brijn op of in de bodem of op een hemelwaterriool: omgevingsvergunning (artikel 22.268 en 22.269, bruidsschat omgevingsplan)
Toelaatbaarheid brijnlozing
Dat er juridische mogelijkheden zijn, zegt nog niets over de vraag of een lozing in een specifiek geval ook nodig en aanvaardbaar is. Het bevoegd gezag beoordeelt of de lozing toelaatbaar is en onder welke voorwaarden. De beoordelingscriteria zijn toegelicht op de pagina Beoordelingskader voor lozing van brijn.
Verboden en voorwaarden
De lozing moet voldoen aan de specifieke zorgplicht, of aan de verleende vergunning, het maatwerkvoorschrift of de (maatwerk)regel voor het lozen van brijn. Lozen kan alleen als de lozing niet bezwaarlijk is, gelet op de kenmerken van het gebied. De initiatiefnemer moet dit in zijn aanvraag of bij de invulling van de specifieke zorgplicht onderbouwen. Als er wordt geloosd, moet het mogelijk zijn om het te lozen afvalwater op een doelmatige manier te bemonsteren. Dat volgt uit de specifieke zorgplicht.
Gerelateerde wetgeving
Op het per as (bijvoorbeeld een tankauto) afvoeren van brijn is de afvalstoffenwetgeving van toepassing.
Voor het onttrekken van grondwater (industriële toepassing van meer dan 150.000 m3 water per jaar) is een vergunning vereist. Dit staat in artikel 16.4 en 16.5 van het Bal. Zie voor meer informatie de pagina Hoofdlijnen wateronttrekkingsactiviteiten.
Voor andere grondwateronttrekkingsactiviteiten gelden decentrale regels. In afdeling 3.1 van de bruidsschat in de waterschapsverordening staan eisen voor het onttrekken van grondwater en infiltreren van water.
Het bevoegd gezag (Gedeputeerde Staten, waterschap of Rijkswaterstaat) is verantwoordelijk voor het onttrekken van grondwater en oppervlaktewater. En voor het beoordelen van de toelaatbaarheid van de onttrekking.
In grondwaterbeschermingsgebieden kan de provincie aanvullende eisen stellen. Meer informatie vindt u op de pagina Grondwater in de omgevingsverordening.
Controle en toezicht
Let bij toezicht en handhaving op de volgende zaken:
- Is er een apparaat dat door omgekeerde osmose nutriëntenarm water produceert met brijn als bijproduct?
- Heeft het bedrijf een vergunning, zijn er maatwerkvoorschriften gesteld, of moet het voldoen aan een (maatwerk)regel in het omgevingsplan of de waterschapsverordening of aan de specifieke zorgplicht?
- Voldoet het bedrijf aan de vergunning- of maatwerkvoorschriften, de (maatwerk)regel of de specifieke zorgplicht?
Let op: er gelden ook andere regels
Naast de zorgplicht voor afvalwater gelden ook andere regels voor koelwater.
Maatwerkvoorschrift
Maatwerkvoorschrift als bedoeld in artikel 4.5, Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Artikel 4.5, Omgevingswet bepaalt dat het bevoegd gezag met een maatwerkvoorschrift een algemene regel voor een activiteit in een concrete situatie specifiek kan maken.