Decentrale lozingsregels bereiden van drinkwater voor landbouwhuisdieren
Door maatwerkvoorschriften of maatwerkregels kan het bevoegd gezag de algemene rijksregels voor activiteiten beter laten aansluiten bij lokale of regionale omstandigheden. De gemeente of het waterschap kan afwijken van het lozingsverbod uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Ook kunnen in het omgevingsplan of de waterschapsverordening gebiedsspecifieke regels staan over het lozen van afvalwater.
Afwijken lozingsverbod Bal
Afwijken van het lozingsverbod (artikel 4.801 van het Bal) kan via een maatwerkvoorschrift Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (artikel 2.13 Bal) of een maatwerkregel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (artikel 2.12 Bal).
Maatwerkvoorschrift gemeente
De initiatiefnemer kan een verzoek voor een maatwerkvoorschrift voor lozing op of in de bodem of in het vuilwaterriool bij de gemeente indienen. Diegene zal moeten onderbouwen waarom de lozing kan plaatsvinden. Daarbij moet diegene voldoen aan de inhoudelijke verplichtingen van de specifieke zorgplicht (artikel 2.11 Bal). Zie Inhoud specifieke zorgplicht milieubelastende activiteit.
De gemeente als bevoegd gezag beoordeelt of de lozing toelaatbaar is en onder welke voorwaarden.
Maatwerkvoorschrift waterbeheerder
De initiatiefnemer kan een verzoek voor een maatwerkvoorschrift voor lozing op het oppervlaktewater of in vuilwaterriool bij het waterschap (regionaal oppervlaktewater) of de minister van Infrastructuur en Waterstaat (rijkswater) indienen.
Uitleg over het bevoegd gezag staat op de pagina Bevoegd gezag algemene rijksregels lozingen. Rijkswaterstaat voert de taak voor de minister uit (zie Taken Rijkswaterstaat). De initiatiefnemer moet onderbouwen waarom de lozing kan plaatsvinden. Daarbij moet diegene voldoen aan de inhoudelijke verplichtingen van de specifieke zorgplicht (artikel 2.11 Bal).
Rijkswaterstaat (voor rijkswater) en het waterschap (voor regionaal oppervlaktewater) beoordelen als bevoegd gezag voor lozingen in oppervlaktewater of op een zuiveringtechnisch werk of de lozing toelaatbaar is en onder welke voorwaarden.
In een maatwerkvoorschrift (maatwerkbesluit) of vergunningvoorschrift (onderdeel vergunning) staan de emissiegrenswaarden voor de lozing. Ook bepaalt het bevoegd gezag hierin de meetmethoden voor het bemonsteren van het afvalwater.
Maatwerkregel
Naast de mogelijkheid tot het stellen van een maatwerkvoorschrift (in individuele gevallen) hebben gemeenten en waterschappen ook de mogelijkheid om maatwerkregels te stellen.
Decentrale regels: omgevingsplan
In theorie kan de gemeente in het omgevingsplan ook een maatwerkregel opnemen als het lozen van brijn in een specifiek gebied onder voorwaarden mogelijk is. Maar dit is lastig te onderbouwen want de gemeente versoepelt dan de regels van het Bal en het is nadelig voor het milieu.
In de bruidsschat bij het omgevingsplan zijn geen regels hierover opgenomen.
Decentrale regels: waterschapsverordening
Het waterschap kan in de waterschapsverordening regels opnemen voor het lozen van afvalwater (brijn) op regionale oppervlaktewateren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (lozingsactiviteit).
Ook gelden de regels die van rechtswege zijn toegevoegd aan de waterschapsverordening: de bruidsschat waterschapsverordening. U vindt de regels voor het bereiden van drinkwater voor landbouwhuisdieren in afdeling 2.49 van de bruidsschat waterschapsverordening. Deze regels blijven gelden tot het waterschap deze regels wijzigt. Ga na wat er in de waterschapsverordening van het betreffende waterschap staat.
Lozing op regionaal oppervlaktewater
Volgens artikel 2.49 van de Bruidsschat waterschapsverordening is lozen van brijn van omgekeerde osmose of ionenwisselaars voor agrarische activiteiten op oppervlaktewater mogelijk.
Artikel 4.804 van het Bal (lozingsverbod voor brijn) is niet van toepassing als wordt voldaan aan de voorwaarden van de bruidsschat.
Emissiegrenswaarde op regionaal oppervlaktewater
Voor het lozen van afvalwater op een regionaal oppervlaktewater gelden de volgende emissiegrenswaarden:
- chloride: maximaal 200 mg/l
- ijzer: maximaal 2 mg/l
Meetmethode
Als deze activiteit wordt bemonsterd, gelden de volgende normen (artikel 22.51 Bruidsschat waterschapsverordening):
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1 Een monster is niet gefiltreerd.
- voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster (onopgeloste stoffen worden meegenomen):
- voor chloride: NEN-EN-ISO 15682
- voor onopgeloste stoffen: NEN-EN 872
- voor biochemisch zuurstofverbruik: NEN-EN-ISO 5815-1/2
- voor chemisch zuurstofverbruik: NEN-ISO 15705
- voor ijzerverbindingen: NEN-EN-ISO 17294-2.
Gerelateerde wetgeving
Op het per as (bijvoorbeeld een tankauto) of per boot afvoeren van brijn is de afvalstoffenwetgeving van toepassing. Deze blijft vooralsnog achter in de Wet milieubeheer.
Voor het onttrekken van grondwater is vaak ook een omgevingsvergunning of een melding voor een wateronttrekkingsactiviteit vereist op grond van de waterschapsverordening. Zie voor meer informatie de pagina Hoofdlijnen wateronttrekkingsactiviteiten. In afdeling 3.1 van de bruidsschat waterschapsverordening staan eisen voor het onttrekken en infiltreren van grondwater.
Het bevoegd gezag (waterschap of Rijkswaterstaat) is verantwoordelijk voor het onttrekken van grondwater en oppervlaktewater. En voor het beoordelen van de toelaatbaarheid van de onttrekking.
In grondwaterbeschermingsgebieden kan de provincie aanvullende eisen stellen. Meer informatie vindt u op de pagina Grondwater in de omgevingsverordening.
Beoordelingskader voor lozing van brijn
Dat er juridische mogelijkheden zijn, zegt nog niets over de vraag of een lozing in een specifiek geval ook nodig en aanvaardbaar is. Dat wordt beoordeeld door het bevoegd gezag. De beoordelingscriteria staan op de pagina Beoordelingskader voor lozing van brijn.
Zie ook
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Maatwerkvoorschrift
Maatwerkvoorschrift als bedoeld in artikel 4.5, Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Artikel 4.5, Omgevingswet bepaalt dat het bevoegd gezag met een maatwerkvoorschrift een algemene regel voor een activiteit in een concrete situatie specifiek kan maken.
Maatwerkregel
Maatwerkregel als bedoeld in artikel 4.6, Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Artikel 4.6, Omgevingswet bepaalt dat een maatwerkregel in aanvulling op of in afwijking van een algemene regel van het Rijk of de provincie kan worden gesteld.
Regionale wateren
Watersystemen of onderdelen daarvan die niet in beheer zijn bij het Rijk. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Uitleg
Voor de regionale wateren kan het waterschap regels stellen.