Regels water niet-industriële voedselbereiding
Voor het bereiden van voedingsmiddelen gelden regels over water uit de bruidsschat omgevingsplan en waterschapsverordening. Bij deze activiteit gaat het om afvalwater dat vrijkomt bij het bereiden van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in bedrijfskantines of in de horeca.
Hoe afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Het gaat om afvalwater dat vrijkomt bij het bereiden van voedingsmiddelen tijdens het gebruik en schoonmaken van:
- keukenapparatuur
- grootkeukenapparatuur
- 1 of meerdere bakkerijovens die 'chargegewijs' worden beladen
- 1 of meerdere bakkerijovens die continu worden beladen met een nominaal vermogen of een aansluitwaarde van ten hoogste 100 kW
Toelichting keukenapparatuur en grootkeukenapparatuur
Onder keukenapparatuur wordt verstaan: apparatuur die ook bij huishoudens wordt toegepast.
De term 'grootkeuken' wordt gebruikt voor professionele keukens in de horeca en bij instellingen. De apparatuur in professionele keukens is een slag groter dan huishoudelijke apparatuur en wordt gekocht bij gespecialiseerde leveranciers.
Grootkeukenapparatuur komt zowel in elektrische als gasgestookte varianten voor. Het maximale vermogen van grootkeukenapparatuur is ongeveer 80 kilowatt. Zware grootkeukenapparaten zijn bijvoorbeeld pastakokers voor een mensa of instelling of de bakwand van een snackbar.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) staan geen regels voor niet-industriële voedselbereiding. In de bruidsschat van het omgevingsplan en de waterschapsverordening zijn hierover wel regels opgenomen. Welke regel geldt, hangt af van de lozingsroute.
De regels in de bruidsschat omgevingsplan staan in paragraaf 22.3.15. De regels in de bruidsschat waterschapsverordening staan in afdeling 2.15. Deze regels zijn niet van toepassing op het bereiden van voedingsmiddelen door de voedingsmiddelenindustrie (artikel 3.128 van het Bal). Wel op afvalwater dat vrijkomt bij het bereiden van voedingsmiddelen voor personen die werken op deze locatie.
De bruidsschatregels gelden totdat de gemeente of het waterschap zelf regels heeft opgesteld die beter passen bij de lokale situatie. De actuele regels staan in het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Vethoudend afvalwater
Bij voedselbereiding is het belangrijk om het lozen van vethoudend afvalwater te voorkomen, bijvoorbeeld door schoon te werken (good housekeeping Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)). Afvalwater waarin dierlijke vetten of plantaardige oliën zitten, moet eerst door een vetafscheider en slibvangput (volgens NEN-EN 1825-1 en -2) geleid worden. Daarna komt het afvalwater dan in samenstelling overeen met huishoudelijk afvalwater. De vetafscheider en slibvangput moet ook onderhouden worden volgens de genoemde norm.
Voedselresten moeten droog worden afgevoerd en niet via het riool. Er mag geen versnijdende of vermalende apparatuur (gootsteenvermaler of voedselrestenvermaler) worden gebruikt.
Maatwerkvoorschriften of vergunningvoorschriften
De gemeente en het waterschap kunnen in bepaalde gevallen maatwerkvoorschriften of vergunningvoorschriften stellen voor afvalwater afkomstig van het bereiden van voedingsmiddelen. Daarmee kan eventueel de verplichting tot het plaatsen van een vetafscheider en slibvangput worden opgeheven. Bijvoorbeeld als er niet of nauwelijks vethoudend afvalwater ontstaat. Verder zijn maatwerkvoorschriften in sommige gevallen bijvoorbeeld mogelijk voor afwijken van het voorgeschreven onderhoud. Voor een lagere frequentie voor het legen van de afscheider bijvoorbeeld.
Meer informatie
Meer informatie over decentrale regels en voorschriften voor lozingen staat op de pagina Algemene systematiek van lozen in decentrale regels en voorschriften.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.