Lozingsverbod hotel- en passagiersschepen
Voor hotel- en passagiersschepen die geschikt zijn voor meer dan 50 passagiers geldt sinds 2009 een lozingsverbod van huishoudelijk afvalwater. Dit staat in het 'Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart' (CDNI-verdrag).
Waar geldt het verdrag
Het CDNI-verdrag is van toepassing op de hele Rijn en op alle binnenvaarwegen in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland en op de internationale Moezel in Luxemburg en Frankrijk.
Meer afvalwater opvangen dan de pleziervaart
Het CDNI-verdrag voor de beroepsvaart gaat daarin verder dan het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor pleziervaart. Voor de beroepsvaart gaat het om al het afvalwater uit keukens, eetruimten, wasruimten en bijkeukens en het toilet. Voor pleziervaart gaat het alleen om het afvalwater uit het toilet.
Ook is voor deze hotel- en passagiersschepen voorgeschreven dat zij moeten beschikken over of een verzameltank voor huishoudelijk afvalwater of een boordzuiveringsinstallatie. Andere alternatieven zijn niet mogelijk, wat bij pleziervaart wel het geval is.
Aanscherping lozingsverbod
De landen die binnen Europa het CDNI-verdrag hebben ondertekend, hebben in 2021 besloten om het lozingsverbod voor hotel- en passagiersschepen per 1 januari 2025 uit te breiden. Het lozingsverbod van huishoudelijk afvalwater geldt dan voor schepen die geschikt zijn voor meer dan 12 passagiers. Het verbod zal op 1 januari 2025 in werking treden.
Overgangsperiode
Het lozingsverbod geldt in eerste instantie uitsluitend voor passagiersschepen die na 30 december 2008 in de vaart zijn genomen. In de vaart nemen is een synoniem voor in bedrijf nemen. Passagiersschepen die voor 30 december 2008 in bedrijf werden genomen en uitsluitend buiten de Rijn varen, krijgen te maken met tijdelijke overgangsbepalingen.
De overgangsbepalingen eindigen voor alle passagiersschepen vanaf 2030 in de gebieden waar het CDNI-verdrag geldt. Dit houdt in dat passagiersschepen vanaf 2030 bij de verlenging van hun binnenschipcertificaat (ofwel certificaat van onderzoek (CvO) ) voorzien moeten zijn van verzameltanks voor huishoudelijk afvalwater of van een boordzuiveringsinstallatie (artikel 19.14 van de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen – ES-TRIN).
Controle via CvO
Het gaat hierbij om passagiersschepen zoals riviercruise- en hotelschepen, dagtochtschepen, charterschepen en rondvaartboten. De schepen en de installaties op deze schepen moet men via het CvO iedere 7 jaar controleren op hun werking.
Uiterlijk in 2037 zullen hierdoor alle varende passagiersschepen die geschikt zijn voor meer dan 12 passagiers, geen ongezuiverd huishoudelijk afvalwater meer lozen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.