Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Aan boord van pleziervaartuigen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) ontstaat afvalwater. Dit bestaat bijvoorbeeld uit toiletwater. Denk ook aan afwaswater uit een keukenblok. Of het water van een douche. Of het water uit een wasmachine. Dit soort afvalwater noemt de overheid huishoudelijk afvalwater. Of afvalwater van huishoudelijke aard.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 17 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als uw activiteit valt onder het toepassingsbereik van paragraaf 17.2.1. van het Bal. U loost vanaf een pleziervaartuig.
Deze paragraaf bevat de regels voor de gevallen waarin huishoudelijk afvalwater geloosd wordt op een binnenwater Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Beste beschikbare technieken (BBT)
Wat is hier de beste beschikbare techniek (BBT) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)? Vang de vaste bestanddelen van het toiletwater op. Zorg ervoor dat dit niet in het water komt. Vang daarom het toiletwater op in de boot zelf. En lever het op een later moment in bij een inzamelpunt. Of maak het zo schoon dat het wel in het water mag.
Al het andere huishoudelijk afvalwater mag wel in het water komen. Denk hierbij aan douchewater. Of het afwaswater. Het geldt ook als het alleen om urine gaat.
Opvangen menselijke uitwerpselen
Bij vaste delen uit het toiletwater gaat het om menselijke uitwerpselen. En ook om toiletpapier. Een duur woord voor poep is feces. In poep zitten ziekmakende bacteriën en virussen. Daarom is het opvangen van de vaste delen uit het toiletwater noodzakelijk.
Als iedereen poep en wc-papier opvangt, kan je daardoor niet ziek worden. En het is ook goed voor de kwaliteit van het water.
Vuilwatertank of alternatief
Het opvangen van toiletwater kan bijvoorbeeld in een vuilwatertank of chemisch toilet. Daarna moet de schipper dit opgevangen toiletwater afgeven. Dit kan bij een lozingspunt dat is aangesloten op het vuilwaterriool.
Er is nog een andere manier om toiletwater op te vangen. Dat is het gebruik van een opvangzak in het bestaande toilet. Het werkt door vloeistoffen in een vaste gel te veranderen. Ook neemt het de geur op.
Een opvangzak werkt ook op toiletten met een afgesloten afvoer.
Urinoir
Een urinoir is een bijzondere wc-vorm. Het vangt alleen urine op. Wel heeft het gebruik samen met een andere wc voordelen. Opvarenden kunnen dan namelijk wat langer gebruik maken van het toilet.
Op een pleziervaartuig is de verblijftijd belangrijk. De verblijftijd hangt af van veel onderwerpen. De op te vangen hoeveelheid toiletwater is er daar één van.
Let op!
Door regels kan een urinoir niet het toilet aan boord zijn. Een urinoir is wel prima te gebruiken samen met een ander toilet. Daarvan moeten de mensen het toiletwater wel kunnen opvangen, scheiden of zuiveren.
Wettelijk alternatief voor een vuilwatertank
Een droogtoilet of composttoilet is een andere wettelijke mogelijkheid voor een vuilwatertank. Urine is niet belangrijk voor de opvangcapaciteit van deze wc-vorm. Een droogtoilet of composttoilet scheidt urine namelijk van de vaste bestanddelen.
Zuiveren aan boord
Een apparaat dat toiletwater schoonmaakt, mag ook. Het schoongemaakte toiletwater loost het apparaat dan op het water. Op een pleziervaartuig mag dit alleen als dit apparaat een typegoedkeuring heeft.
Nu zijn er nog geen apparaten met een bewijs van typegoedkeuring. Daarmee is het schoonmaken van toiletwater op een pleziervaartuig nog niet mogelijk.
Uitpompstations
Volle vuilwatertanks moet u kunnen legen. Daarvoor is een speciaal netwerk van uitpompstations. Meer informatie vindt u op de pagina Schoonwatercampagne van varendoejesamen.nl.
Grotere jachthavens zijn verplicht om een inzamelvoorziening te hebben. Daar kunt u dus altijd uw vuilwatertanks legen. Dit geldt ook voor het kunnen legen van een chemisch toilet.
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute voor lozen is op het vuilwaterriool.
Vanaf een pleziervaartuig mag geen toiletwater op oppervlaktewater worden geloosd (artikel 17.16 van het Bal).
Een zuiveringsvoorziening moet ook voldoen aan de verordening bouwproducten (CE-markering).
Gerelateerde wetgeving
Voor hotel- en passagiersschepen die geschikt zijn voor meer dan 50 passagiers, geldt sinds 2009 een lozingsverbod van huishoudelijk afvalwater. Dit staat in het 'Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart' (CDNI-verdrag).
Het CDNI-verdrag is van toepassing op de hele Rijn en op alle binnenvaarwegen in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland en op de internationale Moezel in Luxemburg en Frankrijk.
Controleaspecten
Het is nodig om deze regels te kunnen controleren. Daarom is het noodzakelijk om bij het pleziervaartuig binnen te kunnen gaan. Hier is een juridisch punt van aandacht. Dit omdat pleziervaartuigen wettelijk te zien zijn als een als woning. Daarvoor is speciale toestemming nodig. Onder de Omgevingswet kan een handhaver deze toestemming vooraf hebben gekregen. Dus vóór het bezoek zelf.
Controlepunten aan boord
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Is er sprake van een droog-, compost-, chemisch of een gewoon (scheeps-) toilet?
- Bij een gewoon (scheeps-) toilet: is er onder de waterlijn een standpijp:
- met een afsluiter afgesloten?
- verbonden aan het toilet?
- verbonden aan een vuilwatertank waarop het toilet is aangesloten?
- Wordt er in het toilet gebruik gemaakt van een opvangzak of andere maatregel om te voorkomen dat er vaste bestanddelen worden geloosd?
Let bij het controleren van de zuiveringsinstallatie of er wijzigingen zijn in:
- het ontwerp
- de onderdelen en kenmerken
- de prestaties van de zuiveringsvoorziening
- de afstellingen die van invloed zijn op de effectiviteit van de toiletwaterzuivering
Dan voldoet de installatie namelijk niet meer aan de typegoedkeuring (artikel 17.24 van het Bal).
Meer informatie
Zie ook: Wees geen lozer – houd ons oppervlaktewater schoon en gezond