Onderhoud bij minerale olieafscheiders volgens NEN-EN 858
Olie mag niet direct in het milieu terechtkomen. Lozing van oliehoudend afvalwater in oppervlaktewater of bodem is dan ook niet de bedoeling. Maar soms zit er toch olie in het afvalwater. Om te voorkomen dat er te veel olie in het riool terechtkomt, wordt een olieafscheider gebruikt.
Inhoud deze pagina
- Eisen voor onderhoud
- Afvoer van de inhoud van olieafscheider
- Registratie
- 5-jaarlijkse controle
- Mogelijke verplichtingen uit arbowetgeving
Eisen voor onderhoud
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat geen aparte regels voor onderhoud van de olieafscheider en slibvangput. Die staan namelijk al in NEN-EN 858-2:2003. De artikelen van het Bal verwijzen direct naar de NEN-EN 858-1:2002 en NEN-EN 858-2:2003. De NEN-onderhoudsvoorschriften in de norm zijn daarom leidend.
Onderhoudsvoorschriften
In de NEN-EN 858-2:2003 staat dat onderhoud aan de olieafscheider minimaal 1 keer per 6 maanden nodig is.
Er staat (vrij vertaald):
Alle regelmatig te onderhouden onderdelen van de olieafscheider moeten altijd bereikbaar zijn. Onderhoud aan het systeem vindt ten minste 1 keer per 6 maanden plaats door vakkundig personeel. Het onderhoud vindt plaats in overeenstemming met de instructies van de fabrikant en bevat ten minste de volgende onderdelen:
- slibvanggedeelte: bepaling slibvolume
- afscheider: meting dikte olielaag, controle functionering automatische vlotter, controle van het waarschuwingsinstrument
- bemonsteringsschacht: schoonmaken van het afvoerkanaal
Zo nodig verwijderen van olie en slib en daarna de afscheider vullen met schoon water. Als de helft van het slibvolume in het slibvanggedeelte is gevuld, is het aan te bevelen de installatie te legen. Dat geldt ook als 80% van het opvangvolume van de afscheider vol is. Naar gelang de uitkomsten van het halfjaarlijkse onderhoud van de olieafscheider, zoals dat in de NEN-EN 858-1:2002 en NEN-EN 858-2:2003 staat beschreven, zal de afscheider geleegd moeten worden.
Aanvullend
- In het effluent (uitvloei afvalwater) mag nooit meer dan 200 mg/l olie zitten
- Volgens NEN-EN 858-2:2003 moet het onderhoud gebeuren door vakkundig personeel. Een diploma is niet nodig. Praktijkervaring wel. Onderhoud kan dus ook door de ondernemer of een medewerker van het bedrijf. Het bevoegd gezag oordeelt of de persoon vakbekwaam is.
Afvoer van de inhoud van olieafscheider
De inhoud van een olieafscheider is gevaarlijk afval (EURAL 13.05). Dit geldt ook voor de inhoud van de slibvangput die erbij hoort. Dit afval valt onder titel 10.6 Wet milieubeheer (Wm):
- afgifte aan een erkende inzamelaar: artikel 10.37 Wm
- het bewaren van de afgiftegegevens artikel 10.38 Wm
Dit geldt mogelijk ook voor andere afvalstoffen vanuit deze afvalwaterstroom. Zie ook EURAL 16.10.
De ondernemer mag de olieafscheider wel zelf leeg halen. Maar het is beter om dit door een inzamelaar te laten doen. De ondernemer moet namelijk altijd kunnen aantonen wat er met het gevaarlijk afval gebeurt. Bijvoorbeeld met een onderhoudscontract met een erkende inzamelaar.
Registratie
Volgens de NEN-EN is het bijhouden van een registratie (logboek) van het onderhoud verplicht. Het bijhouden van de data van legen en reinigen en onderhoud van de afscheider, past binnen de zorgplicht van de ondernemer. Het bevoegd gezag moet het logboek kunnen controleren.
5-jaarlijkse controle
Naast het halfjaarlijkse onderhoud, staat er ook een 5-jaarlijkse controle in de NEN-EN 858-2:2003. Hierover staat het volgende (vrij vertaald):
Het legen van de afscheider en het uitvoeren van een algemene controle in intervallen van maximaal 1 keer per 5 jaar staat voorgeschreven. Deze controle omvat de volgende aspecten:
- lekkage van het systeem
- controle van de constructie
- controle van eventueel aangebrachte coatings
- het functioneren van de verschillende onderdelen
- het functioneren van elektronische instrumenten en installaties
- controle van de instelling van de automatische afsluiting, bijvoorbeeld drijvende bestanddelen. De eisen die worden gesteld aan degene die deze controle uitvoert zijn dezelfde als bij het halfjaarlijks onderhoud. Uiteraard kan deze controle alleen maar grondig gebeuren als de afscheider leeg is. Voor de ondernemer is dit van belang, omdat bij lekkage van de olieafscheider bodemverontreiniging kan ontstaan waarvoor de ondernemer verantwoordelijk is. Het saneren van een bodemverontreiniging kan een kostbare zaak zijn. De verantwoordelijkheid bij eventuele lekkage van de aanvoerleidingen naar de olieafscheiders, en de daardoor mogelijke bodemverontreiniging, ligt bij de ondernemer.
Mogelijke verplichtingen uit arbowetgeving
Voor het onderhouden van de olieafscheider en de slibvangput kunnen arboregels gelden. Voor afvalbedrijven geldt de arbocatalogus afvalbedrijven.
Zie ook
- CE-markering in de Europese Unie: regels en richtlijnen op rvo.nl
- CE-markeringsteken op Contactpunt Bouwproducten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties