Specifieke zorgplicht activiteiten Bal
Voor bijna alle activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) geldt een specifieke zorgplicht. Sommige regels zijn niet precies uitgespeld in het Bal, maar vallen onder deze zorgplicht. De specifieke zorgplicht doet dus een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van een initiatiefnemer. De wetgever verwacht dat hij zelf snapt wat hij in bepaalde gevallen moet doen of laten.
Algemene uitleg en uitleg per activiteit
Meer eigen verantwoordelijkheid en meer ruimte voor de initiatiefnemer is een groot verschil met eerdere wetgeving. Op deze pagina leggen we uit hoe een specifieke zorgplicht in het algemeen werkt. Onderaan vindt u verwijzingen naar andere pagina's die per activiteit verder ingaan op wat er onder de specifieke zorgplicht zou kunnen vallen. Voor alle activiteiten uit het Bal geldt een specifieke zorgplicht, behalve voor grondwateronttrekkingen en ontgrondingen op land en in regionale wateren.
Handelingen die onder de specifieke zorgplichten vallen
Een specifieke zorgplicht verbiedt handelingen waarvan iedereen zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen. In het algemeen zal iemand een specifieke zorgplicht niet overtreden als hij een activiteit op de gebruikelijke manier uitvoert.
Uit de nota van toelichting bij het Bal: Het feit dat de specifieke zorgplicht naast de meer uitgewerkte algemene regels en vergunningvoorschriften geldt, laat onverlet dat in het algemeen het naleven van de voorschriften van dit besluit en een eventuele vergunning voldoende zal zijn om nadelige effecten te voorkomen, uitgaande van de gebruikelijke wijze waarop de in het besluit gereguleerde activiteiten in de praktijk worden uitgevoerd. Maar wanneer degene die de activiteit verricht ongebruikelijke handelingen uitvoert of juist handelingen nalaat, waarvan ieder redelijk denkend mens kan weten dat daardoor nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving ontstaan die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden, heeft de zorgplicht wel betekenis naast de voorschriften.
Een handeling valt onder een specifieke zorgplicht als degene die de activiteit verricht weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat die handeling nadelige gevolgen kan hebben voor de fysieke leefomgeving. Ook iets nalaten kan onder de specifieke zorgplicht vallen.
Enkele aandachtspunten bij het criterium 'redelijkerwijs':
- Het gaat niet om de persoonlijke kennis van degene die de activiteit verricht. Het gaat om wat verwacht kan worden van de gemiddelde persoon die een activiteit verricht.
- Is niet helder of een gedraging onder de specifieke zorgplicht valt? Dan ligt het meer voor de hand om maatwerkvoorschriften, vergunningvoorschriften of maatwerkregels op te stellen.
Verplichtingen voor degene die een activiteit verricht
Bij het artikel in het Bal over een specifieke zorgplicht staat meestal een verplichting in drie stappen. Degene die een activiteit verricht is verplicht:
- Alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van diegene kunnen worden gevraagd om die gevolgen te voorkomen.
- Voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen: die gevolgen zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.
- Als die gevolgen onvoldoende kunnen worden beperkt: die activiteit achterwege te laten voor zover dat redelijkerwijs van diegene kan worden gevraagd.
Het gaat hier om een 'voorkeursvolgorde'. Optie 1 is beter dan optie 2 en 3. Optie 3 is het laatste redmiddel. In optie 1 en optie 3 staat 'redelijkerwijs' en in optie 2 'zoveel mogelijk'. Een specifieke zorgplicht vraagt dus niet het onmogelijke van iemand. Ook mag het bevoegd gezag geen maatregelen van de ondernemer eisen waarbij de kosten of inspanningen niet in verhouding staan tot de winst voor de fysieke leefomgeving.
De specifieke zorgplicht voor de werelderfgoedactiviteit en de rijksmonumentenactiviteit wijkt iets af. De specifieke zorgplicht daarvoor richt zich alleen op het 'voorkomen' en zijn opties 2 en 3 niet aan de orde.
Initiatiefnemer moet zelf informatie zoeken
Degene die een activiteit verricht moet zelf uitzoeken wat in zijn geval onder de specifieke zorgplicht valt. Meestal is dit voor een gezond bedrijf geen probleem. Een bedrijf dat de voor de hand liggende zorg voor de fysieke leefomgeving in acht neemt, overtreedt niet snel per ongeluk de specifieke zorgplicht.
Als het bedrijf er zelf niet uitkomt, bijvoorbeeld bij een niet-standaard situatie, kan het contact opnemen met het bevoegd gezag. Bevoegd gezag en bedrijf kunnen informele afspraken maken over het invullen van de specifieke zorgplicht. Ook kan het bevoegd gezag een maatwerkvoorschrift of vergunningvoorschrift ter invulling van de specifieke zorgplicht opstellen.
Specifieke zorgplichten van het Bal gelden altijd
De specifieke zorgplichten gelden ook als er gedetailleerde rijksregels voor een activiteit zijn. De vraag of een onderwerp uitputtend in rijksregels is geregeld, is dus niet aan de orde. Hetzelfde geldt als er uitgebreide vergunningvoorschriften zijn. De specifieke zorgplichten gelden altijd. Een bedrijf heeft altijd een eigen verantwoordelijkheid om na te denken over mogelijke nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving.
Verdere uitwerking specifieke zorgplicht per Bal-activiteit
Voor bepaalde activiteiten hebben we verduidelijkt wat in ieder geval onder de specifieke zorgplicht valt. Dit kunt u vinden op de volgende activiteitenpagina's:
- Milieubelastende activiteit
- Ontgrondingsactiviteit
- Lozingsactiviteit
- Wateronttrekkingsactiviteit oppervlaktewater
- Wateronttrekkingsactiviteit grondwater
- Beperkingengebiedactiviteit in een waterstaatswerk
- Beperkingengebiedactiviteit met een installatie op zee
- Stortingsactiviteit op zee
- Rijksmonumentenactiviteit
- Werelderfgoedactiviteit
- Natura 2000-activiteit of andere activiteit die Natura 2000-gebied kan benadelen
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.