Watersysteemheffing
In 2008 zijn de toen nog aparte heffingen (belastingen) voor waterkwantiteit, waterkering en waterkwaliteitsbeheer van oppervlaktewateren vervangen door de watersysteemheffing. De wettelijke regeling van deze heffing is opgenomen in de Waterschapswet.
Volgens artikel 117 Waterschapswet leggen de waterschappen de watersysteemheffing op om de kosten van het beheer van watersystemen te kunnen betalen. Deze heffing is gebaseerd op de relatie belang-betaling-zeggenschap. Wie belang heeft bij het goed functioneren van het watersysteem, betaalt ook mee en heeft een plek in het waterschapsbestuur. In de uitwerking wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een solidariteitsdeel en een profijtdeel.
Het solidariteitsdeel gaat over het algemeen belang. Dit zijn maatregelen die voor iedereen in het waterschapsgebied belangrijk zijn. Het profijtdeel is gericht op specifieke belangen. Dan gaat het over maatregelen die belangrijk zijn voor specifieke groepen.
Kostentoedelingssystematiek
De ingezetenen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van een waterschap brengen het solidariteitsdeel op. Dit staat in artikel 117, eerste lid, onder a van de Waterschapswet. Meestal betalen de eigenaren van onroerende zaken en van natuurterreinen het profijtdeel. Dit staat in artikel 117, eerste lid, onder b en d, respectievelijk onder c van de Waterschapswet. Onroerende zaken zijn bouwwerken en gronden.
Solidariteitsdeel van de watersysteemheffing
Het waterschap legt de aanslag voor het ingezetenendeel van de watersysteemheffing op aan de hoofdbewoner. De hoogte van de heffing is een vast bedrag per huishouden. Het wordt bepaald door het kostenaandeel te delen door het aantal huishoudens in het gebied van het waterschap.
Profijtdeel van de watersysteemheffing
De waardeverhouding tussen de verschillende onroerende zaken bepaalt het kostenaandeel voor de specifieke categorieën. Zie de tabel kostenaandeel per categorie:
Categorie | Basis voor kostenaandeel |
---|---|
Gebouwde onroerende zaken (woningen en bedrijven) | WOZ-waarde (Wet waardering onroerende zaken) |
Natuurterreinen, agrarische gronden en andere ongebouwde gronden |
De heffing is een vast bedrag per hectare en hangt af van het soort grondgebruik. Tussen percelen in gebruik als natuur, landbouw of wegen verschillen de bedragen. Het waterschap bepaalt in welke categorie het grondgebruik valt en hoe hoog de heffing daarvoor is. |
Waterschappen stellen verordeningen vast waarin de toedeling van het kostendeel is opgenomen (kostentoedelingsverordening). Dit staat in artikel. 120 van de Waterschapswet. Voor meer informatie over de kostentoedeling kunt u onder andere kijken in de memorie van toelichting bij de Wet modernisering waterschapsbestel (vergaderjaar 2005-2006, Kamerstuk 30601, nr. 3).
Ingezetenen van een waterschap
Inwoners van een bepaald gebied. Bij de waterschappen zijn dat de mensen die in het gebied van dat waterschap wonen.
Lees verder over ingezeten en watersysteemheffing.