EU Richtlijn Overstromingsrisico's
In 2009 zijn de vereisten van de ROR in de Waterwet (binnenkort de Omgevingswet) en lagere regelgeving opgenomen.
De ROR kent een 6-jaarlijkse cyclus en elke cyclus bestaat uit 3 stappen:
- Het verrichten van een Voorlopige OverstromingsRisicoBeoordeling (VORB), artikel 4) en het op basis hiervan aanwijzen van Gebieden met een Potentieel Significant OverstromingsRisico (GPSOR, artikel 5)
- Het opstellen van overstromingsgevaar-en overstromingsrisicokaarten (artikel 6) voor de aangewezen gebieden
- Het maken van overstromingsrisicobeheerplannen (ORBP, artikel 7) voor deze gebieden.
Leer verder in de complete Richtlijntekst van de ROR (pdf, 78 kB)
De Nederlandse aanpak, organisatie en planning
De Europese lidstaten hebben een zekere vrijheid om de ROR naar eigen inzichten in te vullen. Zij bepalen zelf welke overstromingen significante overstromingsrisico's hebben en op de overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten worden weergegeven. Ook bepalen de lidstaten zelf welke doelen en daaruit afgeleide maatregelen zij opnemen in de overstromingsrisicobeheerplannen.
Nederland kiest voor een doelmatige aanpak en gaat uit van bestaande kennis en bestaand beleid. Nederland ontwikkelt geen nieuw beleid in het kader van de ROR, maar zoekt zoveel mogelijk aansluiting bij lopende programma's en trajecten.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de eindverantwoordelijke voor de implementatie van de ROR. Het ministerie werkt nauw samen met de provincies, waterschappen, veiligheidsregio's, gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
In 2022 is de 3e implementatieronde gestart met het opstellen van een plan van aanpak: Plan van aanpak 3e implementatieronde Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR) 2022-2027, dat in juli 2022 is vastgesteld.
Mijlpalen voor de 3e implementatieronde van de ROR zijn de rapportage van de
- geactualiseerde Voorlopige overstromingsrisicobeoordeling (december 2024)
- geactualiseerde overstromingsgevaar- en overstromingsrisico kaarten (december 2025)
- het geactualiseerde overstromingsrisicobeheerplan (december 2027).