Overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten
De Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR) verplicht de lidstaten om overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten te maken voor de gebieden met een potentieel significant overstromingsrisico. De kaarten zijn sinds 20 december 2019 beschikbaar voor het publiek via risicokaart.nl.
Gevaar- en risicokaarten
Gevaarkaarten tonen de fysieke kenmerken van een overstroming, zoals de omvang, waterdiepte of stroomsnelheid. Risicokaarten tonen de gevolgen van de overstromingen, onder meer voor mensen, economische bedrijvigheid, cultureel erfgoed en beschermde natuurgebieden. De ROR verplicht lidstaten om kaarten te maken voor drie overstromingsscenario’s: kleine kans of scenario’s van buitengewone gebeurtenissen, middelgrote kans (eens in de 100 jaar) en grote kans.
Verschillen met kaarten uit 2014
De huidige kaarten verschillen op 3 punten van de kaarten uit 2014:
- de nieuwe kaarten betreffen de aangewezen gebieden met een potentieel significant overstromingsrisico.
- de kaarten voor de gebieden beschermd door primaire keringen zijn gebaseerd op de actuele overstromingskansen in plaats van op de normkansen.
- Nederland heeft, hoewel niet verplicht vanuit de ROR, het scenario van 'buitengewone gebeurtenis' als vierde overstromingsscenario toegevoegd. Dit scenario kan voorkomen in gebieden beschermd door primaire keringen, als keringen die een overstroming met een kans van eens in de 10.000 jaar of kleiner aankunnen, toch zouden falen.
Vindplaats kaarten
De kaarten zijn beschikbaar via risicokaart.nl. Een uitgebreide beschrijving van wat er precies te zien is op de kaarten, vindt u op die website.
Achtergronddocumenten productie kaarten
Handboek overstromingsrisico's op de kaart
Handboek overstromingsrisico's op de kaart (pdf, 2.7 MB). Over de methode van kaartproductie in het kader van de EU-ROR (Slager, K., 2019). Dit document beschrijft op gedetailleerde en consistente wijze de uitgangspunten en productiemethoden van de gepubliceerde kaarten.
Afstemmingsdocument OGRK Vlaanderen en Nederland
Rapport van de internationale informatie-uitwisseling voorafgaand aan het opstellen van de overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten van de grenswateren van Vlaanderen en Nederland in het kader van de Overstromingsrichtlijn (ORL)/Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR), 2e cyclus. Dit gaat over het stroomgebied van de Schelde en dat van de Maas.
Links
- Rijnatlas (Duits)